Shift Left Security: що треба знати DevOps-інженеру?

Концепція Shift Left Security з’явилася разом з DevOps, і вони один від одного невіддільні. Якщо ви чуєте про неї вперше, обов’язково дочитайте матеріал до кінця. 

Що ж таке SLS? Нумо розбиратися.

Shift Left Security: що це та чому це важливо?

Shift Left Security — це практика, що пропонує робити перевірки безпеки якомога раніше та частіше під час SDLC, у рамках DevSecOps. Адже виявлені на ранніх стадіях розробки вразливості виправити набагато легше та дешевше.

Впровадження концепції SLS убезпечує процес розробки програми вже на перших етапах. Тепер вразливості в коді визначаються під час розробки, а не на етапі тестування. Відповідно, витрати зменшуються, а програми стають безпечнішими.

Shift Left Security дозволяє безпеці йти в ногу з гнучкими методологіями розробки, водночас керуючи новими ризиками, створеними хмарними технологіями. 

Методологія Agile та практики DevOps змінили способи розробки та доставляння програмного забезпечення, в результаті — прискорили цикл від написання коду до релізу. Тепер групи розробників випускають програмне забезпечення безперервно і значно швидше, адже приймають рішення про технології та впровадження автономно.

Команди з безпеки стикаються з вищими вимогами й часто стають перепоною у циклах розробки. Виною всьому і застарілі інструменти, і методи безпеки, розроблені для дохмарної епохи. В результаті відповідальність за визначення та реалізацію правильних заходів безпеки для свого процесу перейшла до самих розробників.

Переваги Shift Left Security

  1. Автоматизовані процеси призводять до зменшення кількості людських помилок і виробничих проблем. Об’єми перевірок збільшуються, оскільки можна проводити кілька тестів одночасно.
  2. Shift Left Security скорочує час між випусками та дозволяє DevOps і команді безпеки працювати паралельно. Якість програмного забезпечення також покращується, оскільки у співробітників є час для виявлення та розв’язання проблем ще в процесі розробки.
  3. Тестування є однією з головних причин затримок релізів. Shift Left Security підтримує швидше доставляння додатків, оскільки немає пауз у кодуванні, поки команда безпеки виконує свої перевірки. Безперервне тестування означає, що вразливості виявляються швидше, тому виправлення стають менші за масштабом і займають менше часу. 

Інструменти Shift Left Security

DevOps-фахівці зрозуміли, що вони повинні використовувати практику Shift Left Security, щоб уникнути більшої кількості вразливостей, ніж можуть впоратися групи безпеки та операційні команди. Цей рух відомий як DevSecOps і використовує різноманітні інструменти та технології, щоб усунути прогалину та забезпечити швидку автоматизовану оцінку безпеки в рамках конвеєра CI/CD.

Основні інструменти SLS:

  • Статичне тестування безпеки додатків (SAST) використовується для сканування вихідного коду на наявність відомих вразливостей. У DevSecOps це тестування зазвичай інтегрується в середовища розробки для оперативного зворотного зв’язку про ризики безпеки.
  • Аналіз складу програмного забезпечення (SCA) потрібен, щоб виявити відомі компоненти ПЗ, такі як опенсорсні бібліотеки та бібліотеки сторонніх розробників, і визначити будь-які пов’язані з цим вразливості. SCA доповнює SAST, адже знаходить вразливості, які неможливо виявити шляхом перевірки вихідного коду.
  • Динамічне тестування безпеки додатків (DAST) сканує додатки під час виконання перед розгортанням у робочих середовищах. Це дозволяє використовувати підхід «ззовні всередину» для тестування додатків на наявність умов експлуатації, які неможливо виявити у статичному стані.
  • Самозахист додатків під час виконання (RASP) працює разом із програмами у робочому стані. Інструмент потрібен, щоб спостерігати та аналізувати поведінку, повідомляти або блокувати неавторизовані дії. Попри те, що RASP може створити додаткове інфраструктурне навантаження на виробничі середовища, він дає змогу переглядати потенційні ризики безпеки в режимі реального часу.
  • Брандмауери вебпрограм (WAF) відстежують трафік на рівні програм,  виявляють потенційні атаки та спроби використання вразливостей. WAF можна налаштувати так, щоб певні потенційні вектори атак блокувалися, навіть без усунення базових вразливостей ПЗ.
  • Сканування образів контейнерів можуть безперервно й автоматично сканувати їх у конвеєрі CI/CD і в реєстрах контейнерів, перед розгортанням у виробничих середовищах. Цей інструмент дає змогу ідентифікувати вразливості чи небезпечні компоненти, а також надає розробникам і DevOps-фахівцям вказівки щодо виправлення.
  • Рішення Cloud Security Posture Management (CSPM) виявляють неправильні конфігурації в хмарній інфраструктурі, які можуть залишити не контрольованими потенційні ризики та вектори атак. Рішення CSPM можуть рекомендувати або автоматично застосовувати найкращі методи безпеки на основі внутрішньої політики організації.

Висновок

Суть концепції Shift Left Security у тому, що безпека має бути частиною усього процесу розробки, ще з етапу створення коду. Як до цього прийти? Використовуйте API для інтеграції безпеки в набори інструментів для розробників, щоб команди безпеки могли виявити проблеми до того, як код передадуть в основну гілку.

Безпека починається з тестування, але перевірки не будуть корисними, якщо їх результати не передаватимуться команді DevOps. Сила Shift Left Security полягає у наданні командам DevOps засобів для роботи в тандемі з командою безпеки. Тому розміщуйте ці результати у вебсередовищі IDE та звіті вебконвеєра, де розробники зможуть їх використовувати. Автоматизуйте створення «відомості матеріалів для ПЗ» (SBOM), що збирає список усіх залежностей у проєкті. Використовуйте сканування образу контейнера та безсерверне сканування функцій, щоб виявляти відомі вразливості, які існують в образі контейнера, каталозі проєкту тощо.

Різні сканування служать різним цілям. SAST і DAST доповнюють один одного, і кожен є основоположним для безпеки програми. Організація, яка використовує опенсорсні бібліотеки, також буде в плюсі від використання від SCA. Варто зазначити, що усі сканування мають бути об’єднані у кілька етапів конвеєра CI/CD, щоб заблокувати вразливості, перш ніж вони потраплять до реєстру.

Залишилися запитання з теми? Пишіть їх у коментарях. Впевнені, відповідь невдовзі прийде 😉

Хочете стати DevOps-спеціалістом? Обирайте курс на IT Education Center за своїм рівнем знань та здобувайте необхідні навички.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились