Середовище робочого столу Xfce: переваги та досвід використання

Середовище робочого столу Xfce

Xfce пропонує швидкі та плавні рішення, на відміну від інших інтерфейсів Linux, що намагаються обтяжити системну пам’ять анімацією. Це легке середовище робочого столу, яке базується на GTK та перебуває у тіні GNOME. Над Xfce працює значно менша кількість розробників, отже, існує менше програм, створених з урахуванням цього інтерфейсу. Чому вам все ж варто звернути увагу на Xfce? Про це й поговоримо.

5 причин, через які вам варто затестити робочий стіл Xfce

  1. Xfce має низькі системні вимоги
    Багато дистрибутивів Linux вибирають Xfce через те, що він може легко працювати на широкому спектрі обладнання. Анімація GNOME може почати пригальмовувати, і якщо ви вирішите її відключити — відчуєте різку зміну оточення. Xfce в основному виглядає однаково і на слабкому комп’ютері, і на потужному.
    З Xfce у вас буде відчуття, що ви користуєтеся повним функціоналом. Це має вирішальне значення, якщо ви намагаєтеся оживити старенький ПК, який гальмує при відкритті декількох програм одночасно. Проте, немає причин асоціювати Xfce виключно зі старими або малопотужними пристроями. Ви можете вибрати Xfce саме тому, що ваш комп’ютер є потужним, і ви хочете використовувати його переваги
    Відтак, зможете отримати максимальну віддачу від системних ресурсів. Вашому процесору чи відеокарті не потрібно витрачати енергію на анімацію. Все одразу ж встає на свої місця. Вся потужність ПК спрямовується на виконання поставленого завдання: ігри, рендеринг відео або компіляція коду.
  2. Xfce навряд чи зміниться
    Робочий стіл Xfce використовує фундаментальний консервативний підхід до дизайну. Xfce сьогодні не дуже відрізняється від самого себе десять років тому. Звісно, з’явилися нові функції, а код у фоновому режимі місцями модернізували. Це контрастує з двома іншими популярними середовищами робочого столу, GNOME та KDE, які зазнали значних змін. Тут також слід провести аналогію між Xfce та MATE: вони, на перший погляд, здаються схожими. Останній є спробою зберегти GNOME 2. Xfce — це не проєкт збереження, а інтерфейс, який з самого початку дотримувався консервативного підходу до того, яким він хоче бути.
  3. Xfce не містить анімацію
    За дефолтом Xfce не містить анімації. Для багатьох із нас це може виявитися недоліком, для інших — це перевага. Іноді здається, що інтерфейс робочого столу працює повільно, але насправді справа в анімації. Якщо повністю відмовитися від неї, процеси проходитимуть миттєво. Приміром, зараз вашого вікна немає, вже наступної миті воно з’являється — жодної зайвої плутанини, що уповільнює роботу. Якщо ж ви з покоління зумерів і не пам’ятаєте ПК з 90-х, то анімацію на Xfce можна включити, замінивши стандартний віконний менеджер іншим.
  4. Xfce — модульний
    Xfce залишається традиційним середовищем робочого столу: керує інтерфейсом, але не дбає про те, які компоненти фонової системи ви будете використовувати. Оберете ви systemd, або не бачите причин для переходу з X11, Xfce не завадить вашому прийняттю рішення. До того ж ви можете поєднувати компоненти так, як вам подобається. З іншого боку, якщо ви захочете спробувати нові технології, вам (можливо) доведеться трохи почекати. Бо Xfce може ще не підтримувати нововведення, адже не має армії розробників.
  5. Xfce легко налаштовувати
    Компоненти у Xfce розташовані за замовчуванням, але ви можете переміщувати їх на власний розсуд. Ви можете створити кілька панелей, замінити список вікон на меню або повністю відмовитися від меню програм. Ви можете змінити тему, змінити значки та пограти зі шрифтами. Xfce, на наш погляд, є чимось середнім між GNOME і KDE. Ви можете вільно налаштовувати більшість аспектів робочого столу, але системні налаштування і контекстні меню не будуть перевантаженими чи захаращеними. Xfce пропонує аналогічний KDE рівень свободи, але при цьому виглядає досить просто.

Нове життя старого ноутбуку за допомогою Xfce

На просторах мережі ми знайшли цікавий приклад того, як Xfce може зробити старий ноутбук досить швидким. Розповімо вам про особистий досвід роботи з цим інтерфейсом від розробника опенсорсного ПЗ та генерального директора Hallmentum Джима Холла. Він використав свій старий ноутбук з Linux для кількох демонстрацій на конференції й виявив, що робочий стіл Xfce зробили його пристрій досить швидким.

“Мені потрібно було зробити презентацію на конференції, яка містила коротку демонстрацію невеликого додатка, який я написав для Linux, — пише Джим Холл. — Мені потрібен був ноутбук з Linux, тому я знайшов свій старий і встановив на нього Linux. Я використав спін Fedora 36 Xfce, який чудово працював”.

Ноутбук, який використовував Холл, був придбаний у 2012 році. Процесор з тактовою частотою 1,70 ГГц, 4 ГБ пам’яті та накопичувач на 128 ГБ… Це може здатися слабеньким набором характеристик в порівнянні з поточним комп’ютером більшості з нас. Проте Linux і робочий стіл Xfce дали цій старій машині нове життя.

5 переваг Xfce з досвіду Джима Холла

  1. Інтерфейс Xfce до болю знайомий: у верхній частині є панель завдань для запуску програм, перемикання між віртуальними робочими столами або доступу до сповіщень. Панель в нижній частині екрана дозволяє запускати програми, які часто використовуються, такі як термінал, файловий менеджер і веббраузер.
  2. Файловий менеджер Xfce називається Thunar, і він чудово впорядковує файли. Наприклад Холлу подобається, що Thunar може підключатися до віддалених систем. “Удома я юзаю Raspberry Pi, використовуючи SSH як персональний файловий сервер, — пише він. — Thunar дозволяє мені відкрити вікно передачі файлів SSH, щоб я міг копіювати файли між своїм ноутбуком і Raspberry Pi”. 
  3. Mousepad виглядає як простий текстовий редактор, але він містить корисні функції для редагування не тільки звичайного тексту. Mousepad розпізнає багато типів файлів, що можуть оцінити як програмісти, так й інші досвідчені користувачі. Ось неповний список мов програмування, доступних у меню “Документ”.
  4. Дискова утиліта дозволяє керувати пристроями зберігання даних. “Хоча мені не потрібно було змінювати свій системний диск, дисковий інструмент є чудовим способом ініціалізації або переформатування флеш-накопичувача USB, — пише Джим Холл. — Я вважаю інтерфейс дуже простим у використанні”.
  5. Холла також вразило інтегроване середовище розробки Geany. “Я був трохи здивований, що повна IDE так добре працювала на старій системі, — пише він. — Geany рекламує себе як потужний, стабільний і легкий текстовий редактор для програміста, який надає безліч корисних функцій, не заважаючи вашому робочому процесу. І саме це надав мені Geany”. Холл запустив просту програму “hello world”, щоб перевірити Geany, і побачив, що IDE виводить підказку по синтаксису, коли той вводить назву кожної функції. Повідомлення, що з’являються — ненав’язливі й містять достатньо синтаксичної інформації там, де це потрібно.

“Досліджуйте меню у Xfce, щоб знайти інші програми, які полегшать вашу роботу. Ви знайдете програми для відтворення музики, доступу до термінала або перегляду вебсторінок, — зазначає Холл. — Хоча я встановив Linux, щоб використати свій ноутбук для кількох демонстрацій на конференції, я виявив, що Linux і робочий стіл Xfce зробили цей старий пристрій досить швидким. Система працювала настільки добре, що після завершення конференції я вирішив залишити ноутбук як другу машину”.

Висновок

Робочий стіл Xfce легкий та швидкий. Його мінімалізм заощаджує як пам’ять, так і потужності процесора. Це робить його ідеальним як для старих пристроїв, які мають мало ресурсів для робочого столу, так і для нових. Xfce — досить гнучкий та потужний, щоб задовольнити потреби досвідченого користувача.

Звісно, що перехід на новий робочий стіл Linux може вимагати часу та терпіння, щоб налаштувати його так, як хочете ви — з усіма улюбленими засобами запуску програм на панелі та багатьма іншими додатками. Проте, досвід багатьох користувачів говорить про те, що Xfce того вартий. А ви як гадаєте? Пишіть у коментарях. 

Залишити відповідь

Відповідь на коментар

Коментарі (2)

    Дякуємо, що поділились