Навіщо нам контейнеризація: переваги для DevOps

Контейнеризація — популярне рішення для швидшого розгортання ПЗ. Але це цілком очікувано. Погодьтеся, що набагато зручніше, коли ваші речі для різних занять, зберігаються в окремих контейнерах. 

Щоразу як ви збираєтеся на рибалку, ви дістаєте окремий контейнер з усім приладдям, а не перебираєте всю купу речей, що у вас є. Це збереже вам час та нерви. Так само і з ПЗ: запакувавши програму, всі необхідні файли та залежності в один контейнер, ви отримаєте самостійну одиницю, готову до запуску в будь-який момент. Такий контейнер легко масштабувати, перемістити та тиражувати.

Про це і поговоримо в матеріалі — розберімося, які переваги має контейнеризація для DevOps.

Що таке контейнеризація?

Контейнер — це легке портативне середовище з усіма необхідними файлами, що забезпечують незалежну роботу. Тобто це самостійна одиниця, що може працювати однаково, незалежно від інфраструктури, яка використовується для її запуску.

Контейнеризація — це складання вашої програми у такий незалежний контейнер. Це метод віртуалізації на рівні ОС, що дозволяє розгортати та запускати розподілені застосунки без необхідності запуску цілої віртуальної машини для кожного з них. Тобто декілька ізольованих програм або служб можуть працювати на одному хості та отримувати доступ до одного і того ж ядра операційної системи.

Контейнери застосунків включають файли, змінні середовища, бібліотеки та інші компоненти, необхідні для запуску ПЗ. Вони зазвичай споживають менше ресурсів порівняно із розгортанням на віртуальних машинах. Це тому, що вони не потребують повноцінної операційної системи для підтримки кожного середовища. 

Повний набір інформації для виконання в контейнері називається образом. Ці образи на хостах розгортають механізми контейнерів. 

Якщо хочете побудувати сучасний застосунок, то контейнеризація стане в пригоді від налаштування баз даних і до завантаження різних операційних систем для доступу до платформи глибокого навчання.

Популярність контейнеризації, окрім її переваг, про які ми розкажемо далі, зумовлена ще й доступністю хмарних технологій. Вони дозволяють вам масштабувати та тиражувати контейнери, знижуючи бар’єр входу. В бібліотеці образів DockerHub ви можете завантажити понад 9 млн одиниць різного ПЗ у вигляді контейнерів. Найпопулярніші контейнери, що мають понад мільярд завантажень: Ubuntu, redis, alpine, node та postgres.

Контейнеризація покращує життєвий цикл розробки ПЗ і зараз ми детальніше поговоримо про її переваги.

Переваги контейнеризації

  • Доповнює DevOps-процеси

Методологія DevOps усуває бар’єри та перешкоди на шляху доставлення ПЗ. За такого підходу вдосконалюється кожен процес між розробником та клієнтом, а цикли зворотного зв’язку, експериментування та навчання пришвидшуються. Адже DevOps — це про гнучкість та автоматизацію.

Контейнеризація ідеально вписується в методологію, оскільки дає швидше розгортати та тестувати ПЗ і покращує цикли зворотного зв’язку. Вона також є головним фактором популярності мікросервісів — архітектури, що протиставляється моноліту та підвищує гнучкість та швидкість розгортання. 

Використовуючи контейнеризацію, ви зменшите час, потрібний на розробку нових функцій та покращите цикл отримання фідбеку. А це своєю чергою приведе до кращого продукту та щасливіших користувачів 😉

  • Масштабованість та ефективне розподілення ресурсів

Рішення PaaS та інструменти оркестровки контейнерів, такі як Kubernetes, дозволяють розробникам керувати ними в масштабі. Такі програми можуть масштабувати окремі компоненти програм більше та менше, залежно від потреб та навантаження. Це економить бюджети, адже компоненти працюють рівно стільки, скільки потрібно. Окрім цього, масштабування підвищує і надійність, бо дозволяє виділяти більше ресурсів на частини програми, що найбільше використовуються. Тобто дає правильно їх розподілити.

Ці два фактори — масштабування та економія коштів — є важливими при прийнятті рішення про перехід на контейнеризацію. А хмарні провайдери ще більше спрощують задачу: вони мають калькулятори вартості хмарних ресурсів, які ви можете використовувати, якщо захочете працювати з контейнерами. 

  • Портативність: один раз створіть, ∞ разів запустіть

Ця характеристика контейнерів дозволяє запускати їх будь-де, незалежно від інфраструктури. Запускайте у хмарі, на віртуальній машині чи на голому залізі. А також у Linux, Windows та системах Mac OS.

Для цього Open Container Initiative (OCI) розробляє відкриті стандарти для контейнерів. Таким чином всі OCI-сумісні контейнери працюватимуть однаково в будь-якій інфраструктурі.

Програми контейнерів запускаються через образи. Образ — це статичний файл з виконуваним кодом, що запускає процес в ІТ-інфраструктурі. Вони є для різних випадків використання, наприклад, для баз даних, вебсерверів та операційних систем.

Репозиторії з образами контейнерів є загальнодоступними, тож розробники можуть вільно їх завантажувати.

Тож якщо ви використовуватимете контейнер для своєї програми, пам’ятайте, що будь-який образ ОСІ працюватиме у вашій інфраструктурі. Навіть якщо вона зміниться.

Основні інструменти для роботи з контейнерами

Розгляньмо найпоширеніші програми для контейнерів:

Docker

Це найвідоміша система контейнеризації. Більшість середовищ контейнеризації працюють лише на платформі Linux. А цей інструмент однією операційною системою не обмежується.

Docker — проєкт з відкритим кодом, доступний безплатно, хоч і має платні версії. Безплатна версія відома як Community Edition або Docker CE. Завантажити програму можна на сайті. Ви можете встановити ПЗ на Fedora, Ubuntu, Arch та Debian Linux, а також на Mac OS та Windows. А якщо у вас є Windows Server 2016 і новіше, то вам навіть не доведеться цього робити, адже він входить до складу операційної системи.   

LXC

LXC або Linux Containers — одна з найдавніших систем для роботи з контейнерами, проте і досі залишається дуже поширеною. Платформа доступна лише для Linux та вже вбудована в Ubuntu.

Програма — безплатна. Проте, щоб створювати контейнери, вам знадобиться ядро  ​​Linux 3.8 або новіше. LXC складніший у використанні, ніж Docker, що пояснює чому другий є беззаперечним лідером.

Kubernetes

Kubernetes — це платформа з відкритим вихідним кодом від Google для управління контейнерами та супутніми службами. Її головні переваги: кросплатформність, розширюваність, можливість використання декларативної конфігурації та автоматизації.

Детальніше ознайомитися із Kubernetes можете у нашому матеріалі.

OpenVZ

OpenVZ — скорочення від Open Virtuozzo. Це система для віртуалізації на рівні ОС, що є ще старшою за LXC. Це пакет контейнерної роботи, який працює в Linux. 

Virtuozzo була першою реальною реалізацією контейнерів, створеною ще у 2000 році. Її розробила приватна компанія, але через кілька років стала доступна безплатна версія OpenVZ, що доступна і сьогодні.

Висновок

Отже, контейнеризація — гарне рішення, якщо ви хочете покращити свої процеси DevOps. Контейнери масштабовані, портативні та ефективніше розподіляють ресурси. Це зекономить гроші вашому бізнесу та пришвидшить розгортання вашого ПЗ. 

Якщо ви хочете розібратися із контейнеризацією та якісно оркеструвати їх — ви можете навчитися цього на наших курсах Адміністрування Docker та Адміністрування Kubernetes.

Хай ваше ПЗ розгортається швидко та якісно!

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились