Суперечливий Макафі: програміст і рок-н-рольник

Ім’я Джона Макафі завжди асоціювалося більшою мірою з суперечливим способом життя, меншою — з антивірусним програмним забезпеченням. Тепер, коли його знайшли мертвим у в’язниці, ЗМІ бурхливо обговорює причину смерті. Яким був Макафі і який внесок в антивірусні розробки він зробив? Читайте далі. 

Несплата податків, постачання зброї, захоплення криптовалютами, арешти за пияцтво, наявність гарему і зв’язки з неповнолітніми. Але це не все, чим прославився Макафі. Головне його досягнення — розробка ПЗ для боротьби з вірусами.

Огляд найкращих антивірусів для Linux — читайте тут.

Що сталося?

Влада Іспанії заявила, що Джон Макафі наклав на себе руки 23 червня. Інцидент стався у в’язниці Барселони. Але чому ніхто не вірить, що це суїцид?

Лише через кілька годин після суду поліцейські знайшли 75-річного чоловіка мертвим. Нагадаємо, що Макафі мали екстрадувати до США за звинуваченням в ухиленні від сплати податків (за період 2014-2018 р). 

Трохи біографії Макафі

Макафі народився в Англії 1945 року (але це не точно, деякі ЗМІ пишуть, що 1946-го). Згодом він із батьками переїхав до Вірджинії. На новому місці його батько-алкоголік наклав на себе руки. Джону тоді було 14. 

У 67-му році він здобув ступінь бакалавра математики. Працював у UNIVAC, Xerox, Lockheed Corporation. Програміст прославився ще в 1980-х, коли він заснував McAfee Associates. Тоді Макафі отримав копію вірусу Pakistani Brain і почав роботу над боротьбою з вірусами. Також, він був першим, хто став поширювати ПЗ за принципом shareware. Його компанія займалася розробкою і продажем комерційного ПЗ для комп’ютерної безпеки. Макафі пішов із компанії ще 1994 року. 

У середині 90-х він заснував Tribal Voice. Компанія розробила PowWow messenger. Цей месенджер був першим чатом у мережі та першою програмою обміну миттєвими повідомленнями для ОС Windows. Пізніше Макафі інвестував у ZoneAlarm, виробника міжмережевих екранів, і увійшов до їхньої ради директорів.

Шлях від 100 млн доларів до 4 млн 

Крім програмування, Макафі викладав йогу і навіть написав кілька книжок на цю тему. Він був на хвилі, поки не сталася світова економічна криза. Фінанси Джона йшли крізь пальці, і до 2009-го у нього залишилося всього близько 4 млн доларів замість 100. Дійшло до того, що Макафі довелося розпродавати свою власність. З молотка йшли і антикваріат, і твори мистецтва.

Після всього цього, він заснував компанію QuorumEx. Вона була націлена на виробництво рослинних антибіотиків. Але 2012 року його дослідницький центр зазнав поліцейського рейду. Причиною стала підозра у виробництві метамфетаміну. Саме тоді його і виявили в ліжку з дівчиною 17-ти років. До слова, звинувачень Макафі не пред’явили, але центр зобов’язали закрити. 

Також, Джон заснував Future Tense Central (виробник безпечних комп’ютерних мережевих пристроїв) і Cognizant (надає послуги бізнес-консалтингу).

Вбивства, зв’язок із повіями і політика

Зацікавлена особа у вбивстві сусіда. Це теж про Макафі. У 2012 році йому довелося переховуватися близько місяця в Гватемалі та двічі інсценувати серцеві напади. Попри все Джона депортували до Маямі. 

Уже на південному сході Флориди він зустрів свою третю дружину. Макафі познайомився з новою коханою в одному з місцевих ресторанів. Колишня повія Дженіс Дайсон і програміст незабаром одружилися. За цим виникло захоплення криптовалютами. 

У 2015 році Макафі потрапив у заголовки газет, коли оголосив про те, що балотується в президенти від Кіберпартії. Пізніше, він перейшов у Лібертаріанську партію США.

Джону знову спало на думку балотуватися на пост президента Америки вже 2020 року.

Багатоликий Джон: спогади колишнього співробітника 

Джон Макафі давно залишив світ програмування для більш спірних занять. Попри це, багато хто вважає його людиною, яка зіграла фундаментальну роль у формуванні індустрії комп’ютерної безпеки. 

«Що ще важливіше для мене, — пише Ар’є Горецький (Aryeh Goretsky), перший співробітник McAfee, нині заслужений дослідник, — Джон Макафі був тією людиною, яка дала мені першу роботу одразу після школи, коли мені було всього 19 років. Він був моїм наставником і моїм другом». 

Макафі міг бути:

/ Добрим. «Було багато ситуацій, коли він здійснював невеликі благодійні акції, — уточнює Ар’є Горецький, — починаючи від пожертвування дріб’язку бездомному до розмови з ним». Співробітник зазначає, що Макафі не насміхався над знедоленими і не був жорстоким, просто розмовляв із ними або слухав.

/ Непостійним. За словами співробітника, вони часто вступали в суперечки на підвищених тонах через робочі моменти. Зазвичай вони закінчувалися так само швидко, як і починалися, і після цього не було ніяких образ.

/ Розумним і нерозумним одночасно. «Його здатність швидко і без вагань реагувати на запити робила ранню версію McAfee Associates швидкою і здатною випереджати конкурентів», — пише Ар’є. У той час як його ділова хватка була безпрецедентною, особисте життя було «безладним». Горецький пише: «Він міг використовувати свій інтелект, щоб вибратися з більшості ситуацій, але, з усім тим, продовжував потрапляти в них».

/ Харизматичним. «Як керівник McAfee Associates, а пізніше і Tribal Voice, він надихав усіх нас, своїх співробітників, — пише Горецький. — Ми багато працювали і вірили в мету, чи то порятунок світу від комп’ютерних вірусів, чи то спроба допомогти з’єднати світ за допомогою інтернету».

/ Дурнем. Макафі, за словами його співробітника, часто дотримувався підходу «бізнес є війна». Такий підхід працював у ранній версії McAfee Associates, але не масштабувався в галузі, де стосунки мали будуватися на довірі та співпраці.

«Джон Макафі прожив життя на своїх умовах, і я думаю, це закономірно, що він на своїх умовах його і закінчив», — пише Горецький.

«Знайте, що якщо я повішуся, як Епштейн, це буде не моя вина», — Макафі

У липні 2019 року Макафі був заарештований у Домініканській Республіці. Причина — постачання великокаліберної зброї, боєприпасів і військового спорядження.

Уже в жовтні 2020-го, він був знову заарештований, але вже іспанською владою за вказівкою уряду США. У штаті Теннессі йому висунули звинувачення в ухиленні від сплати податків за чотири роки. Також, він не повідомляв владі про свої доходи, отримані за допомогою криптовалют, консультаційної роботи та інших сфер.

На нього чекала екстрадиція до США за рішенням іспанського суду. Після цього, Макафі був знайдений мертвим у в’язниці Бріанс-2. Поліція повідомляє про суїцид, але раніше опубліковані твіти Джона свідчать про зворотне. 

Підсумок

Голлівуд був зачарований життям Макафі. Warner Brothers, провідний продюсерський центр Голлівуду, купив права на статтю журналу Wired «Останній бій Джона Макафі» і перетворив її на фільм під назвою «Небезпечне життя Джона Макафі».

Ймовірно, за цим наступить нове кіно, але вже з трагічним фіналом.

Для отримання додаткової інформації щодо навчальних матеріалів, рекомендуємо відвідати наш офіційний сайт — ITEDU CENTER.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились