Де використовується Linux: ТОП 15

де використовують linux

Linux розміняв четвертий десяток і досяг популярності по всьому світу. Від смартфонів до автомобілів, від домашніх комп’ютерів до корпоративних серверів скрізь в основі ця операційна система.

Насправді Linux дійсно популярний. Він у ваших телефонах, термостатах, автомобілях, холодильниках, пристроях Roku, телевізорах та ще цілій купі проєктів. Linux також управляє більшою частиною Інтернету, усіма 500 найкращими суперкомп’ютерами світу та фондовими біржами.

Крім того, що Linux — відмінна платформа для запуску настільних комп’ютерів, серверів та вбудованих систем по всьому світу, вона одна з найнадійніших і найбезпечніших операційних систем.

Для чого потрібен Linux?

Для чого потрібна операційна система Linux? Навіщо вивчати зовсім інше обчислювальне середовище, якщо ОС, яка постачається з більшістю декстопних комп’ютерів, ноутбуків та серверів, і так працює?

Якщо Вам цікава статтю-порівняння про raid 5 vs raid 10, читайте на нашому сайті IT Education Blog.

Виникає зустрічне питання: ваша операційна система справді працює? Чи ви стикаєтеся з перешкодами, такими як віруси, шкідливе ПЗ, уповільнення роботи, збої, дорогий ремонт та ліцензійні збори?

Якщо від цього у вас болить голова, Linux може стати панацеєю. Ця опенсорсна ОС за 30 років свого існування перетворилася на одну з найнадійніших комп’ютерних екосистем на планеті. Поєднайте це з нульовою вартістю входу, і ви отримаєте ідеальне рішення для настільної платформи.

ТОП 15 проєктів, де використовується Linux

Запускаємо свій браузер з єдиною метою — знайти 15 дивовижних (і в деяких випадках несподіваних) речей, проєктів, компаній та послуг, які не могли б існувати без Linux.

Коли Лінус Торвальдс анонсував ОС Linux у серпні 1991 року, він описав її як “просто хобі, яке не буде великим та професійним”. Однак світ не погодився… Де сьогодні використовується Linux? Нумо розбиратися. 

1. Суперкомп’ютери

Суперкомп'ютери та Linux

Linux, можливо, бореться за пристойну частку ринку настільних комп’ютерів, але він безперечно керує світом суперкомп’ютерів. Згідно з останнім звітом TOP 500, Linux працює на всіх 500 найшвидших суперкомп’ютерах у світі. Попереднє число було 498 (приблизно у 2017 році), оскільки два суперкомп’ютери, що залишилися, працювали під управлінням Unix.

2. NASA

Важко отримати технічну підтримку на відстані 400 км від Землі, тому Кіт Чувала вирішив перекласти все на Linux. 

* Кіт Чувала (Keith Chuvala) — співробітник United Space Alliance та голова підрозділу, відповідального за ноутбуки та мережі на МКС. 

Як керівник груп ноутбуків та мережної інтеграції, Чувала опікується розробниками, які відповідають за написання та інтеграцію ПЗ для OpsLAN станції. 

* OpsLAN станція — мережа ноутбуків, які забезпечують екіпаж МКС життєво важливими можливостями для повсякденних операцій.

Від зберігання даних, відправлених із супутників і телескопів, до обробки цих даних для дослідницьких інститутів та широкої публіки, NASA значною мірою покладається на Linux. 

3. Космічні роботи

Чи знаєте ви, що перший відправлений в космос робот-гуманоїд Robonaut 2 (який прямо зараз знаходиться над вашою головою на Міжнародній космічній станції) працює на Linux? Досвід NASA з R2 на станції допомагає їм зрозуміти можливості роботів у майбутніх космічних місіях, а також виконує небезпечні або рутинні для астронавтів обов’язки.

4. Великий адронний колайдер

Великий адронний колайдер Linux

Це один із найважливіших науково-дослідних центрів у світі, не кажучи вже про те, що він найдорожчий (10 мільярдів доларів). Великий адронний колайдер використовує Linux для обробки, зберігання та розповсюдження петабайтів даних, які він накопичує.

5. Roku 

Roku перевершив навіть Chromecast від Google (на базі Linux) та FireTV від Amazon (на базі Linux). Ця компанія апаратних цифрових медіаплеєрів виробляє найпопулярніший пристрій потокової передачі мультимедіа в США. Все обладнання Roku працює під керуванням спеціальної модифікованої версії Linux під назвою Roku OS. Що цікаво, приставка NowTV у Великій Британії — це перейменований пристрій Roku.

6. TiVo

Персональні цифрові відеомагнітофони (DVR) TiVo — одні з найпопулярніших пристроїв галузі у світі. І вони мають інтегровану ОС на базі Linux. Саме ця операційна система відповідає за запис, відтворення та керування вашими улюбленими фільмами та телешоу. 

7. Smart TV

Linux підтримує не лише безліч телевізійних приставок. Ряд провідних виробників телевізорів пропонують вбудований Smart TV із використанням, як ви вже здогадалися, Linux. Від LG (які використовують WebOS) до Samsung (які юзають Tizen), Sharp, HiSense, Philips та Panasonic… Список гігантів, що базуються на Linux, можна продовжувати довго.

8. Електронні книги Amazon Kindle

Електронні книги Amazon Kindle Linux

Kindle — це майже синонім цифрових електронних книг, але мало хто замислюється над вбудованою операційною системою, на якій він працює. Це Linux. Ходять легенди, що деяким хакерам навіть вдалося встановити Ubuntu на Kindles раннього покоління!

У першій версії ОС Kindle використовувалося ядро ​​Linux 2.6.26, а в останній, Kindle Oasis, використовується версія 3.0.35.

9. Instagram (і взагалі весь Інтернет)

Коли ви переглядаєте сторіс колеги, знімки їжі подруги та відганяєте від себе шалені рекламні акції, ви не замислюєтеся про те, як це все працює. З більш ніж 1 мільярдом програм, встановлених на Android, потрібна серйозна внутрішня потужність для обробки та обслуговування мільйонів зображень та відео, коментарів та облікових записів щодня.

Коли вам потрібна потужність і адаптивність, ви використовуєте Linux — це те, на чому працює Instagram і багато інших соціальних мереж. Компанії типу Airbnb, Uber і Netflix також використовують Linux і опенсорсне ПЗ.

10. Транспорт

Від Tesla Model S до Cadillac XTS 2013 — багато автомобілів використовують Linux для своїх автомобільних інформаційно-розважальних систем. Також автономні автомобільні комп’ютери Google працюють під керуванням Linux, як і прототипи безпілотних автомобілів від General Motors (GM) та Volkswagen. Mavizen TTX02 був більше, ніж першим мотоциклом з електричним приводом для перегонів. Його підтримка на високій швидкості забезпечувала бортовий комп’ютер під керуванням Linux. Він має порт USB та Wi-Fi, щоб забезпечити зворотний зв’язок із системою в режимі реального часу, ручне налаштування та інший моніторинг.

11. Побутова техніка

Побутова техніка Linux

Нові пральні машини оснащені найрізноманітнішими функціями. Від чутливих до навантаження ваг і регулювання кількості необхідної води до програмування старту прання. В основі більшості цих вбудованих мізків — Linux. 

Наприклад, Samsung активно використовує Linux у своїх сучасних пральних машинах. ChillHub — це розумний холодильник, який працює на Ubuntu. Холодильник Electrolux, випущений ще на початку 2010 року, також використовує Linux.

12. Chromebook

Ви теж думали, що Chromebook працює під керуванням Android? Це не так. Chromebook працює під управлінням Chrome OS, дистрибутиву Linux, який заснований на Gentoo (хоч і дуже модифікований). 

* Відмінність Chrome OS в тому, що вона спрямована не на десктопні програми, а на вебсервіси. Це означає, що більша частина роботи на такому комп’ютері виконується у хмарі через Інтернет та програми екосистеми Google.

13. Японський швидкісний поїзд

Сінкансен — це мережа високошвидкісних залізничних ліній у Японії, які розвивають швидкість 240–320 км/год, що захоплює дух. Щоб забезпечити безперебійну роботу, Сінкансен використовує централізоване управління рухом. Всі операції з поїздами об’єднані в мережу та комп’ютеризовані. Це стосується всіх завдань, які пов’язані з рухом поїздів, шляхами, станціями, розкладом і так далі. І на чому працюють ці системи? Звичайно на Linux.

14. Нью-Йоркська фондова біржа

Нью-Йоркська фондова біржа Linux

Світові фінансові біржі давно є шанувальниками програмного забезпечення з відкритим вихідним кодом. Linux вони цінують за його здатність здійснювати транзакції та аналізувати розрахунки, котирування, ціни та повідомлення з блискавичною швидкістю.

15. Міністерство оборони США

Міністерство оборони також використовує Linux. Red Hat OpenShift — єдина корпоративна контейнерна платформа, що відповідає федеральним стандартам обробки інформації (FIPS). Вона має кілька рівнів посилення безпеки, сертифікованих на федеральному рівні, включаючи криптографічні платформи з перевіркою FIPS 140-2 та сертифіковані Common Criteria платформи. Не дивно, що Міністерство оборони США використовує це сімейство контейнерних програм. 

Навіщо потрібен Linux: висновок

Не дивно, що Linux так широко використовується в усьому світі. Усі хочуть мати операційну систему, яка працюватиме безвідмовно до того часу, поки ви її юзаете. Багато наших співробітників використовують Linux понад 10 років (як настільну, так і серверну платформу), і у них не було проблем з програмами-вимагачами, шкідниками або вірусами. Linux, як правило, менш уразливий для таких атак. Що стосується перезавантаження сервера, то воно необхідне лише при оновленні ядра. Для Linux-сервера немає нічого незвичайного в тому, що він не перезавантажується роками. Якщо ви будете дотримуватися регулярних рекомендованих оновлень, стабільність і надійність практично гарантовані.

Щоб отримати додаткову інформацію про Linux, яка допомагатиме вам протягом усього життя, ознайомтеся з такими ресурсами:

  • Linux.com: все, що вам потрібно знати про Linux (новини, посібники та багато іншого);
  • Howtoforge: підручники з Linux;
  • Linux Documentation Project: інструкції, посібники та відповіді на питання, що часто виникають;
  • Туторіал з Linux: безліч посібників та докладних посібників;
  • IT Education Center: курси адміністрування Linux.

Як давно ви використовуєте Linux? Пишіть у коментарях.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились