LAPD: знаходимо приховані камери за допомогою смартфона

Історії про приховані камери в готелях, роздягальнях спорткомплексів та громадських вбиральнях зустрічаються всюди. Чого вартий нещодавній інцидент, що трапився в гуртожитку КПІ. Другокурсник встановив камеру з датчиком руху в жіночій душовій. Як не стати жертвою вторгнення в особисте життя? Про це й поговоримо.

Якщо ще десять років тому приховану камеру було складно дістати та й, оглянувши кімнату, помічали її без додаткових приладів. Зараз техношпигуна можна купити за 200 гривень у будь-якому маркетплейсі, а от знайти в готельному номері — нелегко. На допомогу прийдуть технології.

Смартфон з ToF-датчиком, і ваше життя залишиться приватним

Троє дослідників з Національного університету Сінгапуру та один з університету Йонсе (Корея) розробили ефективну стратегію виявлення шпигунських камер за допомогою смартфона. Новий метод отримав назву LAPD (Laser Assisted Photography Detection). Все, що потрібно, це завантажити програму на телефон з датчиком ToF, який і виявить приховану камеру. Автори проєкту хочуть опублікувати LAPD-додаток на Android одразу, як розв’яжуть деякі проблеми з обмеженнями API.

Команда дослідників пояснила, що більшість сучасних смартфонів містять датчики ToF. Вони допомагають при взаємодії з доповненою реальністю, наприклад, в іграх. Вчені запропонували використовувати цей датчик для пошуку камер, прихованих у різних об’єктах. Користувачі зможуть завантажити додаток LAPD. Потім просте сканування підозрілих об’єктів дозволить дізнатися про наявність прихованих камер. 

Більшість прихованих камер сьогодні мають невеликі розміри, їх важко виявити. Особливо ті, які просто використовують карту пам’яті для зберігання відео, без потокової передачі інформації в реальному часі. LAPD не має обмежень попередніх методологій, які зазвичай покладаються на трафік, що генерується камерами. Дослідники протестували додаток у реальних умовах за участю 379 людей. Загальний час, що пішов на сканування кімнати програмою: 30-60 секунд. За допомогою LAPD знайшли 88,9% камер, неозброєним оком – 46%. 

Висновок

Хоча LAPD може ефективно виявляти приховані камери, цей метод також має певні обмеження. Один із них — використання датчиків ToF. Смартфони без цього датчика не можуть використовувати LAPD. Ще одна проблема полягає в рендерингу результатів LAPD, який залежить від точності базової системи тривимірної локалізації. У будь-якому випадку програма LAPD могла б додати більше приватності в наше життя. Якщо хочете дізнатися більше про цей метод, натисніть тут

А ви знаходили колись приховані камери? Хотіли б встановити собі цей додаток? Пишіть у коментах. 

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились