Що таке дата-центри: навіщо вони потрібні

Саме це питання цікавить усіх новачків, які починають вивчення основ системного адміністрування. Хитромудрі пояснення досвідчених колег з використанням незрозумілої термінології ніяк не сприяють поліпшенню ситуації. Ми простою мовою розповімо, що таке дата-центри, чому вони такі важливі, що про них потрібно знати і як вони працюють.

Що таке дата центр: загальна інформація

Дата центр — спеціалізоване приміщення, де розміщені сервери компаній і мережеве обладнання. Для забезпечення нормальної роботи цієї технологічно складної системи, необхідно створити оптимальні умови, наприклад, вентиляція та охолодження. Його основні функції — обробка, зберігання та поширення інформації.

Найчастіше послугами дата-центрів користуються корпоративні клієнти. Компанії заощаджують кошти, оскільки немає потреби створювати власне сховище даних.

Основні функції дата-центру:

  • інформаційна — зберігання та обробка інформації;
  • телекомунікаційна — зв’язок і передача даних між серверами та користувачами;
  • інженерна — забезпечення безперебійної роботи всіх систем ЦОД.

Які існують послуги дата центрів

Фізичне розміщення серверів (colocation) — розміщення серверів компанії на виділених майданчиках дата-центру.

Оренда стійок — розміщення серверів на стійках. Можна орендувати стійку повністю або частково. Ця послуга підходить для компаній, які через політику безпеки не можуть розміщувати сервери в загальній стійці.

Серверна стійка — металева конструкція для зручного та безпечного розміщення мережевого обладнання.

Оренда серверів — якщо компанія не має відповідного обладнання для обробки та зберігання інформації, його можна орендувати.

VPS — можливість орендувати віртуальний сервер.

Віртуальний хостинг — послуга, що дає змогу розміщувати певну кількість сайтів на одному сервері.

Додаткові послуги, які можуть надаватися вебсерверами

Резервне копіювання (бекап) — копіювання файлів, які будуть збережені на носії інформації (зовнішньому жорсткому диску, флешці) у разі пошкодження  комп’ютера.

Хмарні технології — створення віртуального сховища інформації (хмари) для роботи з файлами.

Віддалений робочий стіл — забезпечення віддаленого доступу до комп’ютера через інтернет або локальну обчислювальну мережу (ЛОМ), систему комп’ютерів, які можуть перебувати на великій відстані один від одного.

Вибрати надійний дата-центр буває не так просто. Насамперед потрібно звертати увагу на такі характеристики:

  • наявність приміщення для розміщення спеціального обладнання; 
  • надійна система кондиціонування, вентиляції та електроживлення; 
  • постійна охорона приміщення; 
  • здійснення контролю доступу до серверів; 
  • дизельний генератор; 
  • постійний доступ до серверного обладнання і для персоналу, і для клієнтів, основний критерій надійності сервера — час його доступності (uptime).

Розміщення обладнання в дата-центрі: переваги

На перший погляд, відповідь очевидна — десь необхідно розміщувати сервери та інше обладнання. Однак чи є необхідність відводити для цього цілі будівлі? Головним плюсом створення дата-центру є значна економія фінансів, виділених на підтримку функціонування ІТ-ресурсів.

Скориставшись послугами дата-центру, компаніям немає потреби створювати власну інфраструктуру, сплачувати за оренду приміщення для серверів і наймати системних адміністраторів, адже їхню роботу виконують співробітники дата-центру.

Надійний дата-центр покликаний забезпечувати цілісність і збереження інформації, а також мінімізувати фінансові витрати на підтримку ІТ-обладнання.

Найбільші дата-центри світу: статистика

Найбільший дата-центр у світі розташований у Чикаго. Він підтримується 53 генераторами. Щоб забезпечити роботу ЦОД, щороку витрачається близько 8,5 мільйона балонів охолоджувальної рідини.

У світі близько 5 млн дата-центрів, площа яких еквівалентна 5955 футбольним полям.

У 2015 році було створено 1,2 трлн ГБ даних, що дорівнює 75 млрд айподів з обсягом пам’яті 16 ГБ. Це приблизно по 10 айподів на кожного. Вражає, правда?

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились