Як виник вебхостинг: від ARPANET до хмарних технологій

За даними вебхостингової компанії ICDSoft, зараз у світі налічується понад 330 тисяч провайдерів вебхостингу. Розмір ринку спільного хостингу становить близько 22 млрд доларів, хмарного — оцінюється приблизно в 156 млрд доларів. А зареєстрованих доменних імен існує вже понад 350 млн.

Хостинг має попит, тому визначмо основні моменти в його становленні. З чого усе почалося і до чого йде? 

Коротка історія вебхостингу у трьох діях 📚

Дія 1. Створення ARPANET та розвиток технологій

  • 1969 — в США створили мережу ARPANET

Все почалося в 1960-х роках, коли урядовці вирішили зв’язати кілька комп’ютерів у мережу, щоб полегшити обмін інформацією та її збереження. Причиною цьому стала Холодна війна та ризики ядерних атак. У результаті США створили мережу ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network). 

Перший комп’ютер був підключений до ARPANET в серпні 1969 року в університеті Каліфорнії в Лос-Анджелесі. До кінця жовтня ще три були пов’язані в Університеті Юти, Стенфордському дослідному інституті та Каліфорнійському університеті в Санта-Барбарі. 

ARPANET вивели з експлуатації у 1990 році, коли уряд США об’єднався з телекомунікаційними компаніями для створення набагато більшої мережі — тієї, яку ми називаємо Інтернетом.

  • 1971 — Реймонд Томлінсон створив програму імейл-листування 

Сьогодні створити адресу електронної пошти з вашим доменним іменем можна у будь-якому вебхостингу. В 1960-х роках обмін повідомленнями був складнішим. Щось на кшталт сучасних імейлів можна було надсилати лише між людьми, які користувалися одним комп’ютером, або якщо обидва користувачі були в мережі одночасно. 

Ситуація змінилася в 1971 році, коли Реймонд Томлінсон, програміст ARPANET, представив першу систему, яка могла надсилати повідомлення між різними хостами, підключеними до мережі. 

У 1973 році спілкування електронною поштою становило 75% активності в мережі. Томлінсона офіційно визнали винахідником електронної пошти, якою ми її знаємо сьогодні. Він представив сучасний синтаксис, який включає знак @, щоб відокремити імена користувачів від імен хостів. Цікавий факт, що він створив систему з власної ініціативи, оскільки це здавалося гарною ідеєю.

  • 1983 — протокол TCP/IP став загальноприйнятим

1 січня 1983 року мережа ARPANET прийняла два основних протоколи, на яких Інтернет все ще базується сьогодні — Інтернет-протокол і Протокол керування передачею. Набір протоколів TCP/IP визначає спосіб обміну інформацією через Інтернет. З деякими змінами протягом багатьох років цей набір все ще актуальний.

  • 1983 — зʼявилася система доменних імен

До 1983 року доступ до серверів у глобальній мережі можна було отримати, ввівши їх IP-адресу. Оскільки кількість підключених до мережі серверів зростала, стало важко запам’ятати їхні адреси. Система доменних імен була запроваджена як спроба полегшити процес. Вона включала сім доменів верхнього рівня (TLD) — .com, .net, .org, .int, .mil, .gov і .edu. Symbolics.com став першим доменом .com, що зареєстрували.

Понад 30 років потому .com все ще залишається найпопулярнішим доменним іменем в Інтернеті. 

Список трьох найпопулярніших доменних імен, станом на січень 2022

Дія 2. Розвиток та комерціалізація Інтернету

  • 1991 — Тім Бернерс-Лі започаткував Всесвітню павутину

У 1980 році цей співробітник CERN (Європейська організація ядерних досліджень) створив персональну базу даних людей та інформації під назвою ENQUIRE. В його основі лежав гіпертекст. У 1989 році він запропонував створити глобальну мережу таких гіперпосилань, щоб фізикам з усього світу було легше знаходити інформацію. 

До кінця 1990 року Бернерс-Лі створив низку інструментів і послуг, які зробили революцію у тому, як люди використовували Інтернет. Найважливішим з них був протокол передачі гіпертексту (HTTP), що був основою обміну даними в Інтернеті. Він також створив мову гіпертекстової розмітки (HTML), перший браузер під назвою WorldWideWeb і перший вебсервер.

Перша у світі вебсторінка все ще доступна за адресою: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html 

  • 1993 — Network Solutions комерціалізувала реєстр доменних імен 

До того часу будь-хто міг безплатно зареєструвати доменне ім’я через запит. Ними керував Національний науковий фонд (NSF) від імені уряду США. Оскільки кількість доменних імен значно зросла, NSF найняв Network Solutions Inc. як приватного підрядника. 

У 1995 році Network Solutions почала стягувати 100 доларів за реєстрацію доменних імен на 2 роки. У 2022 році будь-хто може зареєструвати домен .com всього за 10-15 доларів на рік.

  • 1994 — Netscape представила ​​першу версію протоколу SSL

Компанія Netscape представила протокол Secure Sockets Layer (SSL) у 1994 році. Через численні уразливості безпеки, у 1999 році його замінили сертифікатом безпеки транспортного рівня (TLS). Однак більшість людей, як і раніше, називають його «SSL».

  • 1995 — GeoCities популяризує створення вебсайтів 

GeoCities, заснована наприкінці 1994 року, залучила мільйони користувачів до Всесвітньої павутини. Однак GeoCities була більшою, ніж просто послугою хостингу: завдяки орієнтованим на спільноту функціям та інструментам, що полегшують створення вебсайтів, її можна було розглядати як предка соціальних мереж.

Хоча вебсайти, створені на цій платформі, мали дуже аматорський макет, вони були першим вебхостинговим досвідом багатьох людей. GeoCities підготувала підґрунтя для швидкого зростання послуг хостингу в наступні роки. Деякі компанії, такі як Angelfire і Tripod, слідували тій самій бізнес-моделі, що і GeoCities.

Дати заснування популярних хостинг-провайдерів
  • 1995 —  вийшла перша версія PHP

PHP, рекурсивна абревіатура Hypertext Preprocessor, є однією з найпоширеніших мов веброзробки. Вона з’явилася у 1995 році як інструмент для створення вебформ, які зчитують інформацію з бази даних. Початкова назва була «Personal Home Page/Forms Interpreter» або PHP/FI. Вона була простішою за інші мови, тому швидко стала популярною серед спільноти розробників. PHP використовується деякими з найпопулярніших самостійних вебдодатків і фреймворків — WordPress, Joomla, Moodle, Drupal, Magento, Laravel, Symphony тощо.

  • 1996 — з’явився платний хостинг

Багато компаній почали пропонувати безплатні пакети хостингу. 50megs і Hostmonster, запущені в 1996 році, були першими, хто також почав пропонувати платні пакети. Плани передбачали більше функцій і це змінило правила гри в індустрії вебхостингу.

  • 2001 — Linux VPS хостинг став популярним

Цього року заснували RoseHosting — першу компанію, яка запропонувала масам комерційний хостинг Linux VPS.

Надійний хостинг із цілодобовою техпідтримкою забезпечить NetForce Ukraine. Звʼяжіться з фахівцями нашого проєкту, щоб обрати оптимальну послугу для вашого бізнесу. 

Дія 3. Розвиток хмарних технологій

  • 2002 — Amazon запустив Amazon Web Services

Ця компанія змінила індустрію хостингу завдяки масштабованим хмарним обчисленням, послугам реляційної бази даних і хмарного сховища на вимогу. Існували й інші бізнеси, які надавали хмарні послуги до Amazon. Проте, AWS стала дуже популярною, бо пропонувала повний набір послуг, зручне керування та бізнес-модель «оплата на ходу». Зараз Amazon займає майже 50% ринку хмарних послуг і значно випереджає своїх конкурентів.

  • 2003 — вийшла перша версію WordPress

Це був переломний момент у вебхостингу, оскільки WordPress швидко став однією з найпопулярніших платформ. Він зʼявився як форк програмного забезпечення для ведення блогів «b2». Платформи MovableType і Joomla були популярні до цього, але WordPress випередив їх завдяки дуже легкому процесу встановлення, механізму автоматичного оновлення та активній спільноті.

Сьогодні WordPress забезпечує близько 36% усіх вебсайтів. Імовірно, це число й надалі зростатиме.

  • 2003 — реліз першого опенсорсного гіпервізора Xen 

Xen розпочинався як дослідницький проєкт у Кембридзькому університеті, але швидко став широко використовуваним корпоративним продуктом. Завдяки відсутності ліцензійних зборів за програмне забезпечення для віртуалізації більше компаній змогли пропонувати віртуальні сервери за доступними цінами. Згодом з’явилися й інші популярні опенсорсні гіпервізори, такі як KVM.

  • 2009 — Google запускає хмарні додатки

За 10 років середній обсяг пам’яті вебхосту зріс у 1115 разів. Тому запуск хмарних додатків від Google став визначною подією у сфері. Це дозволило користувачам зберігати потужні утиліти у своїх безплатних облікових записах Gmail. Хостинг досяг такого рівня, який ми бачимо сьогодні.

Протягом цього десятиліття розробка вебхостингу зростала, що призвело до запуску вебсайтів, які задовольняли конкретні потреби та зробили процес ще простішим для кожного. Монетизація стала більш доступною, ніж будь-коли раніше, завдяки використанню шаблонів електронної комерції та плагінів. Новачки в онлайн-продажах могли розпочати роботу навіть з обмеженим досвідом у вебхостингу.

  • 2013 — запуск першої хвилі нових загальних доменів верхнього рівня

Загалом із 1984 по 2012 рік було запроваджено 22 загальні розширення верхнього рівня. Оскільки кількість доменних імен швидко зростала, Інтернет-компанія з присвоєння імен і номерів (ICANN) прийняла нову політику іменування доменів верхнього рівня, щоб дозволити створення сотень нових. Від назв міст до спортивних і технологічних термінів: .london, .club, .shop, .support тощо. 

До кінця 2013 року запустили 21 новий домен верхнього рівня, схвалений ICANN. У березні 2020 року їх було вже 1 235.

Топ нових доменів верхнього рівня
  • 2014 — кількість сайтів з унікальними іменами хостів перевищила 1 млрд

Здавалося, що вебсайтів досить багато, але до 2017 року їх кількість майже подвоїлася.

  • 2015 — у Північній Америці закінчилися адреси IPv4

В американському реєстрі номерів Інтернету (ARIN), який призначає IP-адреси Сполученим Штатам, Канаді, ряду островів у Карибському басейні та Північній Атлантиці, закінчилися адреси IPv4. Це був Інтернет-протокол, що домінував з 1983 року. Його вичерпання ознаменувало перехід до ширшого використання IPv6.

  • 2022 — сервіс вебхостингу допомагає людям з усього світу зайняти своє місце в онлайн-світі

Нині існує понад 350 мільйонів зареєстрованих доменних імен, а провайдерів вебхостингу налічується понад 330 тисяч. І це не межа.

Епілог. Роздуми про майбутнє

Оскільки кількість людей, які мають доступ до Інтернету зростає, то й попит на послуги хостингу значно збільшиться в найближчі роки. Як наслідок зростатиме й потреба в убезпеченні дата-центрів. Інтернет та корпоративні мережі ніколи не будуть абсолютно захищеними. Відповідно хостинги будуть зобов’язані краще піклуватися про кібербезпеку та вирішувати свою частину цієї глобальної проблеми.

В англомовному сегменті центри обробки даних поступово переходять на відновлювані джерела енергії. Імовірно, українські хостинг-провайдери теж стануть на шлях екологічності

Gartner прогнозує, що хмарні платформи будуть основою більш ніж 95% нових цифрових ініціатив до 2025 року. Вже сьогодні ми бачимо, як хмарний хостинг поступово витісняє традиційний, особливо серед корпоративних клієнтів. Думаємо ця тенденція тільки зростатиме.

Звісно, що з’являться нові інструменти у сфері хостингу, які ефективніше, швидше та гнучкіше розгортатимуть інфраструктуру під різні бізнес-завдання. Імовірно, на хостинг шляху нас чекає ще багато сюрпризів. Сподіваємося, що вони будуть приємними 🙃

А поки ви чекаєте на зміни, пропонуємо навчитися розганяти сайт на WordPress, налаштовувати SSL-сертифікат, розбиратися в основах мови PHP та дізнатися багато іншого. Залиште заявку на курс «Адміністрування вебсерверів на Linux» від IT Education Center. Повний опис програми за посиланням ⬆️

Нехай прибуде з вами сила знань 🦾

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились