Роль глобальних технічних компаній у російсько-українській війні

Українсько-російська війна показала: перевага на боці того, хто може швидко отримати доступ до технологій та використовувати їх. Хоча значна частина уваги приділяється життєво важливій військовій техніці, яку країни надають для підтримки українських сил у протидії російському вторгненню, дії глобальних технічних компаній також відіграють вирішальну роль у конфлікті. Зокрема, організації, які становлять основу глобальної інтернет-системи, успішно протидіяли рашистським стратегіям інформаційної війни. Як саме? Нумо розбиратися.

Вступ

Ключовою особливістю ведення війни в епоху цифрових технологій є можливість використовувати кіберпростір. Від атак, спрямованих на виведення з ладу критично важливих систем, до інформаційного вакууму та психологічної війни за допомогою дезінформації. Сторона, яка контролює інтернет, може змінити динаміку конфлікту на свою користь. Протистояти російському контролю над кіберпростором змогли глобальні технологічні компанії, які:

  • створили стратегічну цифрову блокаду росії,
  • гарантували Україні доступ до інтернету через супутниковий широкосмуговий зв’язок,
  • надали громадянам росії безплатний та необмежений доступ до правдивого інтернет-контенту,
  • протидіяли інформаційній війні москви,
  • запобігли численним кібератакам на уряд та інфраструктуру України.

Якщо глобальні технологічні компанії зможуть використати свої можливості для протидії агресії та авторитаризму, їх потенціал стане рушійною силою для досягнення глобального блага. Розгляньмо вплив техгігантів на глобальні конфлікти на прикладі війни росії проти України.

Як техгіганти впливають на війну в Україні?

Ще до того, як рашисти здійснили повномасштабне вторгнення в Україну, уряди різних країн та технічні компанії працювали над зміцненням кіберзахисту нашої держави. Все через численні масштабні кібератаки та погрози з боку росії перервати та ізолювати українські системи зв’язку. 

Україна почала проводити спільні навчання з кіберзахисту, в міру того, як російські війська підбиралися до кордону. Здійснювали й симуляцію USAID, й Національного координаційного центру кібербезпеки України Grid NetWars 2021, що захищає критично важливу інфраструктуру. Оскільки наша держава звернулася за підтримкою до Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО (NATO CCD COE) ще у січні, вони сприяли кіберпідтримці України.

Глава Кіберкомандування США Пол Накасоне підтвердив, що штати надавали постійну віддалену кіберпідтримку ще напередодні повномасштабної війни. Попри все, саме Центр розвідки загроз Microsoft виявив та надав рішення для нейтралізації нового шкідливого ПЗ FoxBlade, спрямованого на атаку України.

Технологічні компанії також відіграли життєво важливу роль у підриві російських стратегій інформаційної війни, допомагаючи нівелювати нерівність сил. Розберімося детальніше, які завдання перед собою ставлять техгіганти.

Завдання 1: підтримувати працездатність інтернет-інфраструктури

З 2014 року інтернет на сході України, особливо в Донбасі, став все більше залежати від російських кабелів. Особливо після втручання росії в маршрутизацію даних, що супроводжувався кібератакою на мережу Viasat KA-SAT в перші дні конфлікту. Далі, рашисти від’єднали оптоволоконні та постійно погрожували перерізати підводні кабелі. Тому, критично важливою ціллю стало: забезпечити цілісність та працездатність інтернет-інфраструктури. 

Декілька компаній відіграли життєво важливу роль у наданні цих послуг: 

  • Ілон Маск, на прохання міністра цифрової інформації України Михайла Федорова, забезпечив нашій країні підключення до супутникової мережі SpaceX. Він вже надав 5000 терміналів та пов’язані з ними інтернет-послуги у партнерстві з USAID, щоб забезпечити «необмежене, безперешкодне підключення даних». І Маск продовжує допомагати.
  • Microsoft надала ліцензії та послуги організаціям в Україні для перенесення критично важливих програмних служб із локальних приміщень у хмару, щоб забезпечити безперервність обслуговування.

Кілька компаній на чолі з Cogent Communications та Lumen вирішили припинити надавати свої послуги в росію. Через це основні російські оператори зв’язку, у тому числі державні «ростелеком», «транстелеком» та оператор мобільного зв’язку VEON, були змушені шукати альтернативний транзит для свого інтернет-трафіку. Хоча ця дія не відрізала росіян від інтернету, проте спричинила перевантаження. Це усе вплинуло на роботу інтернету в Таджикистані, Казахстані та Узбекистані, а в більш довгостроковій перспективі: в Ірані, Азербайджані, Білорусі та в анексованому Криму.

Завдання 2: балансувати на лезі ножа

На початку війни Google Maps використовувалися для виявлення перших переміщень російських військ на кордоні, що давало переваги Україні. Однак оновлення трафіку та певні функції довелося відключити, щоб запобігти розкриттю стратегічної інформації. Приміром, переміщень українських військ чи груп цивільних осіб, які могли зробити їх вразливими. 

З того моменту, коли Microsoft виявила FoxBlade, технічні компанії знаходяться на передовій захисту інтернету від щоденного фішингу, DDoS-атак і кібернападів на ключові установи та організації України. Загалом Microsoft виявила та допомогла нейтралізувати понад 237 операцій проти нашої країни з боку як мінімум 6-ти окремих проросійських держав. Своєю чергою, 300 000 ІТ-волонтерів, залучених Михайлом Федоровим, щодня захищають інтереси України та атакують рунет.

Threat Analysis Group (TAG) від Google цілодобово відстежує численні атаки, що підтримує російська влада. Google навіть розширила доступ до свого проєкту Project Shield, щоб забезпечити захист новинних видань, правозахисних груп та політичних організацій від кібератак, спонсорованих росією та білоруссю. 

Amazon (AWS) також відреагувала на зростання шкідливої ​​активності, тісно співпрацюючи з українськими партнерами, щоб забезпечити безпеку їхніх систем. Компанія допомогла перенести їхню локальну інфраструктуру на AWS, щоб захистити її від фізичних чи віртуальних атак.

У той час, як компанії типу AWS, вже давно дотримуються політики «не вести справи з московським урядом» і не мають фізичної інфраструктури в росії, інші компанії — балансують на лезі ножа. Вони дотримуються санкцій, проте чинять опір ідеї повного розриву зв’язків із росією. 

Попри те, як Microsoft допомагає Україні, вона продовжує надавати послуги клієнтам, які не підпадають під санкції (школи та лікарні). За їх логікою, «позбавлення цих установ оновлень ПЗ та послуг може поставити під загрозу здоров’я та безпеку ні в чому не винних цивільних осіб, включаючи дітей та людей похилого віку». 

У деяких випадках не завжди зрозуміло, які послуги компанії продовжують надавати рашистам та на якій підставі. Подейкують, що Google, як і раніше, надає платні послуги електронної пошти для Russia Today

Завдання 3: надавати доступ до правдивої інформації

Дуже невелика група компаній контролює інформацію, яку ми можемо бачити. Мережі розповсюдження контенту (CDN) кешують контент на серверах по всьому світу, щоб надавати інформацію більш ефективно. 

Компанія Cloudflare, що займає ключове становище у забезпеченні доступності інтернету, взагалі припинила роботу з російськими компаніями. Проте потім перевзулася на льоту. 

«Ми отримали кілька дзвінків з вимогою припинити надання всіх послуг Cloudflare у росії. Ми уважно розглянули ці запити… Наш висновок після консультацій з експертами: росії потрібно більше доступу до інтернету, а не менше. У міру продовження конфлікту ми спостерігаємо різке збільшення запитів від російських мереж до світових ЗМІ, що показує бажання простих російських громадян бачити світові новини, а не тільки ті, що надаються всередині росії», — пишуть у Cloudflare.

Протягом останніх років росія знаходилася на шляху до відокремлення від світової мережі, активної фази ця ідея набула у 2019 році. Якби це сталося, то росія могла б отримати більше важелів для атаки на інфраструктуру глобального інтернету. Тут втрутилися провайдери VPN, які зараз надають свої послуги росіянам безплатно, через санкції пов’язані з платіжними системами. Цьогоріч, використання VPN в росії досягло піку попиту. 

Канадська компанія Windscribe публічно зобов’язалася безплатно надати додатково 30 ГБ даних обом сторонам російсько-українського конфлікту. 

ProtonVPN нині відмовляється від усіх зборів з російських клієнтів на тій підставі, що існує «сильне моральне зобов’язання» бути присутнім та забезпечувати громадянам росії вільний доступ до інтернету.

Щодо девайсів, які й забезпечують доступ звичайних користувачів до інтернету, то тут виробники були більш радикальними. Продажі напівпровідників, комп’ютерів, телефонів та серверного обладнання були значно обмежені санкціями. Більшість постачальників, включаючи Apple, Samsung, Lenovo, HP, AMD, Dell та Intel — припинили продажі в росії. 

Завдання 4: протидіяти дезінформації

Оскільки російські державні медіакомпанії стали рушійною силою поширення хибного контенту про вторгнення, кілька платформ, включаючи Meta, Reddit, TikTok, Alphabet (материнська компанія Google та YouTube), Microsoft, Spotify та Telegram, обмежили доступ до Russia Today та Sputnik в Європі, а в деяких випадках і в усьому світі, а їхні програми були заборонені в магазинах додатків. Adobe заборонила російським ЗМІ доступ до своїх хмарних сервісів для творчості, щоб уникнути співучасті у створенні дез​​інформації. Google, YouTube, Twitter та Meta заборонили російським державним організаціям монетизувати рекламу на своїх платформах. Компанії Snapchat та Viber запровадили ширші заборони на показ реклами у своїх додатках. Пошукові системи, включаючи DuckDuckGo, Google та Bing, знизили рейтинг посилань, пов’язаних з російською дезінформацією.

Meta працювала над блокуванням облікових записів, що використовуються в кампаніях з дезінформації, у тому числі зображень українських солдатів, що здаються. Компанія швидко відреагувала видаленням діпфейкового відео про капітуляцію президента Зеленського. Twitch від Amazon, популярна серед геймерів платформа, зобов’язалася блокувати користувачів «чия онлайн-присутність присвячена поширенню дезінформації з явними ризиками заподіяння шкоди в реальному світі, наприклад змов, які пропагують насильство».

Післяслово

Війна в Україні є поворотним моментом в історії технологічної геополітики, адже тепер вплив техгігантів на події у світі не можна ігнорувати. Міжнародні компанії та держави зобов’язані співпрацювати, щоб сформувати нове бачення протидії загрозам глобальної стабільності, пов’язаним зі зловживанням технологіями та інтернетом. 

Як ви вважаєте, що ще глобальні технічні компанії могли б зробити для України, але не зробили? Пишіть у коментарях.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились