Еволюція роутера: яскраві кольори, космічні технології та як мінімум одна любовна історія

routers-evolution

Перші пристрої для виходу в інтернет з’явилися 40 років тому. Вони мало чим нагадували сучасні роутери. Втім, функції їх теж були обмеженими. Згодом зовнішній вигляд і функціонал маршрутизаторів змінювався. Ми вирішили провести екскурс в історію, зупиняючись тільки на ключових подіях.

Перший роутер

У 1960-х був створений предок сучасного роутера — Interface Massage Processor. Його розробила компанія BBN на замовлення ARPAnet. Він міг передавати інформацію зі швидкістю 50 kbit/s між пристроями.

first-router

Винахідник роутера

Білл Ягер (Bill Yeager) розробив мультипротокольний маршрутизатор в 1980 році. Пізніше до нього приєднуються дослідники Стенфордського університету. Команда вчених ініціює серійне виробництво роутера під торговою маркою Cisco.

Fuzzball

У 1980 році світ побачив перший модернізований роутер під назвою Fuzzballs з компактною і швидкої операційною системою. Він підтримував інтернет-архітектуру DARPA/NSF, ряд додатків для розробки мережевих протоколів, тестування та оцінки.

fuzzball

Народження Cisco

Сім’я дослідників зі Стенфордського університету Лен Босак (Len Bosack) і Сенді Лернер (Sandy Lerner) після вдалих продажів заснували компанію Cisco. Згідно з легендою, в першу чергу роутери потрібні були їм самим. Чоловік і дружина працювали на відстані один від одного. Щоб швидко обмінюватися інформацією, вони встановили роутери у своїх офісах.

Флагман Cisco

Перший комерційний роутер AGS був випущений в 1986 році. Він підтримував протоколи TCP/IP/PUP і ряд інших. Правда, він не завоював довіру споживачів.

flagman-cisco

Вдалий вихід

Після випуску роутера Білла Ягера про пристрої згадували тоді, коли йшлося про наукові експерименти. Поки в 1993 році не вийшов маршрутизатор Cisco серії 7000. Він використовувався в корпоративних мережах протягом багатьох років.

Наступні зміни

За кілька наступних років роутери помітно зменшилися до розмірів чіпа. Це сприяло розвитку LAN-комутаторів третього рівня, які могли виконувати маршрутизацію IP.

chip

Час комутаторів

Комутатори третього рівня, які активно використовувалися в 1990-х роках, стали дешевшати. Це ніяк не позначилося на якості роботи пристроїв, тому вони стали основним конкурентом маршрутизаторів у сфері корпоративних IP-мереж. Вони могли підтримувати швидкість в 1000 Мбіт/с.

Геть сірість!

У той час компанія Cisco представила кольорові маршрутизатори, черговий раз заявивши про себе на весь світ.

multicolour-router

Справа у швидкості

Сisco і конкуренти, такі як Juniper і Avici Systems, в кінці 90-х років випустили спеціальні роутери для комунікаційних мереж. Вони розраховані на терабітні  швидкості.

routers-terabit

Вільна маршрутизація

На межі тисячоліть з’явилися мережеві операційні системи, які дозволяли використовувати звичайний ПК як маршрутизатор. Свого часу особливо популярною була система Vyatta, заснована на Debian/GNU Linux.

vyatta

Розширення меж

Сьогодні роутери компанії Cisco використовуються для передачі даних на Землю з космосу. Для цих цілей вчені розробили маршрутизатор IRIS. Міністерство оборони США запустило на орбіту перший роутер у 2009 році. Космічні маршрутизатори дозволяють користувачам з різних куточків планети швидко обмінюватися даними.

space-routers

Джерело networkworld.com

Хочете отримати сертифікат Cicso і стати визнаним фахівцем з комп’ютерних мереж? Ми проводимо набір на курси підготовки до сертифікації Cisco.Студенти-відмінники отримують знижку на головний сертифікаційний іспит Cisco в Pearson Vue!

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились