CentOS Stream: все, що потрібно знати про дистрибутив

Більшість вже знає ситуацію з CentOS. Версії 8 і 7 підтримують до 2021 і 2024 відповідно, а потім нам пропонують використовувати CentOS Stream. Але що ж це? Чи може дистрибутив замінити звичайний CentOS? У багатьох його надійність викликає сумніви.

Зібрали тут все, що потрібно знати про CentOS Stream.

Що таке CentOS Stream?

На відміну від звичайного CentOS, Stream — це потокове доповнення до Red Hat Enterprise Linux (RHEL). І це не rolling-версія.

CentOS Stream це версія RHEL, що розробляється за принципом Continuous Delivery.

Щоб краще зрозуміти розробку CentOS Stream, рекомендуємо почитати офіційну посаду на блозі CentOS та наш матеріал.

По суті, Fedora — теж потокове доповнення, але CentOS Stream в ієрархії знаходиться між RHEL і Fedora.

З CentOS Stream спільнота отримує більший вплив на розробку RHEL. Повна картина виглядає так: спочатку зміни обкатують Fedora, потім вони потрапляють у середовище CentOS Stream, а після всіх затверджень і доповнень їх додають в RHEL.

Які проблеми вирішує CentOS Stream?

Розробка RHEL закрита всередині самої Red Hat. Розробники та спільнота підтримують екосистему з відкритим вихідним кодом, але вони раніше не могли впливати на розробку Red Hat Enterprise Linux або робити свій внесок.

Саме цю проблему вирішує CentOS Stream. Це попередня версія RHEL.

CentOS Stream повинен заповнити пробіл і дати спільноті впливати на розробку RHEL.

З позиції комерції, CentOS Stream підштовхує до покупки RHEL. Паралельно він дає звичайним членам спільноти брати участь у його створенні.

У повідомленні на блозі CentOS сказано, що вони постійно покращують стабільність Stream: нічні збірки RHEL паралельно використовують для оновлення CentOS Stream.

Розробники запевняють, що стабільність — їхній пріоритет. І це добре для тих, хто хоче протестувати майбутні зміни у RHEL.

Чи замінить він звичайний CentOS?

Ні.

CentOS — перезбірка RHEL для спільноти. CentOS Stream — це версія RHEL, що розробляється, в якій є всі майбутні зміни та доповнення.

Дистрибутив найбільше підходить тим, хто хоче протестувати свої сервери на відповідність майбутнім вимогам (RHEL Ready). Або тим, кому підходить рівень стабільності такого дистрибутиву.

Завжди пам’ятайте, що є кілька повноцінних альтернатив для звичайного CentOS.

Перехід із CentOS 8 на CentOS Stream

Команда CentOS зробила інструмент для автоматизації видалення репозиторіїв CentOS та додавання репозиторіїв CentOS Stream.

Перед перенесенням або оновленням системи завжди рекомендуємо бекапити ваш сервер.

Чи варто вам переходити? Тут рішення приймаєте лише ви. Обов’язково зважте всі “за” та “проти”.

Перехід із CentOS на RHEL

Звичайно, суспільству припинення підтримки CentOS 8 не сподобалося. Red Hat у відповідь оголосила, що безплатно надасть будь-якому користувачеві до 16 ліцензій RHEL. Технічну підтримку Red Hat у цю пропозицію не включили.

Якщо цей варіант вас влаштовує, створіть обліковий запис безплатного RHEL. Після цього дотримуйтесь цього посібника, щоб замінити CentOS на RHEL.

Що ми думаємо

У нас почуття щодо CentOS Stream змішані. Так, може він допоможе розвитку RHEL, але що замінить звичайний CentOS? Відповідь доводиться шукати самостійно.

Так, напевно, він стимулює підписку на RHEL. Якщо вам цікаво розвиток RHEL як процес, CentOS Stream вам зайде. Але “осадочєк” залишився.

Що ви думаєте про CentOS Stream? Пишіть у коментарях. А краще підписуйтесь на наші соцмережі: обговорення там набагато яскравіші.

Ознайомитись з авторськими курсами навчального центру на itedu.center

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились