Bing: чому системою не користуються в Україні?

«Google» — слово, яке найчастіше шукають у Microsoft Bing. Воно й не дивно, адже за даними Statista у 2021 році на Bing припадало 6,7% світового пошукового ринку, а на Google — 86,6%. Чим відрізняються ці конкуренти? Нумо порівнювати.

Що таке Bing?

Bing, він же Bing Search — це пошукова система, розроблена Microsoft. У браузері Edge, Bing доступний автоматично. Цей пошуковик офіційно представили 1 червня 2009 року. Свою назву він отримав від гри Bingo. Користувач робить запит та «Bingo!» — отримує те, що шукав.

Bing проти Google

І Bing, і Google є пошуковими системами, які виконують одне з основних завдань щоденного перегляду вебсторінок, але чим вони відрізняються одна від одної? Розгляньмо їх основні відмінності:

  • Інтерфейс

Різницю між Bing і Google видно вже за зовнішніми ознаками. Головна пошукова сторінка Google відрізняється простотою та мінімальним дизайном, а Bing — навпаки, часто заповнена фотографіями та посиланнями на останні новини. Головну сторінку пошуку Bing також можна налаштувати: зробити фон менш насиченим, приховати рядок сторінки меню, прибрати новини тощо.

Bing 

Google

  • Результати пошуку

Здебільшого консенсус полягає в тому, що немає великої різниці в якості між результатами пошуку, згенерованими Bing і Google. Однак, коли мова заходить про пошук інформації на часі, слід пам’ятати про кілька відмінностей. 

По-перше, якщо ви шукаєте останні новини, Bing менш корисний, ніж Google, адже він не завжди показує дату публікації поруч із результатами пошуку. Google надає цю інфу частіше. По-друге, Bing не завжди розміщує найновіші статті вгорі своїх результатів пошуку, і він має тенденцію показувати старіший контент. Google, як правило, виносить новий та популярний матеріал чи відео наперед.

  • Розширені параметри пошуку

І Bing, і Google надають розширені параметри пошуку та фільтри для звуження результатів, але у Bing ця функція неочевидна. На сторінці результатів пошуку здається, що нема фільтрів, доки ви не виберете іншу вкладку результатів, наприклад «Зображення» або «Відео». Лише тоді з’являються додаткові параметри пошуку. Google у цьому плані більш легкодоступний. 

  • Програми заохочення 

Bing має програму винагород для тих, хто хоче трохи заробити на своїх вебпошуках. Тут ви отримуватимете бали за пошук у Bing, проходження тестів або навіть покупки в Microsoft Store. Коли ви заробите достатньо балів, зможете обміняти їх на фільми, програми, подарункові картки, пожертвувати на благодійність тощо. 

У Google була власна програма винагород під назвою Screenwise, але вона більше не працює (сайт видає помилку 404 або перенаправляє на більш відому програму винагород Google Opinion Rewards). Ви також можете отримувати винагороди за пошукові запити в Google на інших сайтах, як-от Qmee.

  • Мобільний пошук 

Якщо ви вважаєте, що вам знадобиться виконувати більшу частину пошуку на мобільному пристрої, спробуйте програму Bing Search. Програма Bing Search доступна для пристроїв Android і iOS. Додаток пропонує кілька функцій, як-от Near Me, Fun і Gas. 

Натисніть Near Me — побачите список ресторанів з високою оцінкою поблизу вас і список місцевих пам’яток, які варто відвідати. Fun покаже низку цікавих ігор і тестів, які допоможуть згаяти час. Gas — створить список найближчих АЗС із зазначенням їхніх адрес і цін на бензин. Щодо Google, то тут мобільний пошук надає навіть більше переваг, аніж з настільного ПК. І додаткові функції оновлюються і з’являються постійно.

  • SEO-оптимізація 

Коли справа доходить до оптимізації сайту, SEO-спеціалісти зазвичай орієнтуються на Google. Зрештою, це найпопулярніша пошукова система у світі. З точки зору функціональності пошуку, обидві пошукові системи схожі, бо мають: текстовий пошук, карти, новини, шопінг, пошук відео та зображень. Але Google пропонує ще й авіарейси, книги, фінанси та наукову літературу.

Індекс пошуку Google містить сотні мільярдів вебсторінок і має розмір понад 100 000 000 гігабайтів. Попри це, навіть Google не може просканувати всю мережу. У Microsoft Bing індекс десь між 8 і 14 мільярдами вебсторінок. «Bingbot використовує алгоритм, щоб визначити, які сайти сканувати, як часто та скільки сторінок отримувати з кожного сайту. Мета полягає в тому, щоб мінімізувати слід сканування Bingbot на ваших сайтах, забезпечуючи при цьому доступ до найновішого вмісту», — заявили Bing. 

Приблизно в той же час, коли була зроблена вищезазначена заява, Джон Мюллер з Google сказав: «Я думаю, що найважче тут те, що ми не скануємо URL-адреси з однаковою частотою весь час. Тому деякі URL-адреси ми скануватимемо щодня. Деякі URL-адреси щотижня. Інші URL-адреси кожні кілька місяців чи пів року. Тому ми намагаємося знайти правильний баланс, щоб не перевантажувати ваш сервер».

Чому системою Bing не користуються в Україні?

Абсолютним монополістом серед пошукових систем виступає Google. Не важливо, за допомогою якого пошуковика, най навіть Bing, більшість користувачів назвуть процес пошуку інформації: «гуглити». Проте, сьогодні Bing — друга за популярністю у світі система пошуку інформації. Вона є пошуковиком за дефолтом в браузерах Internet Explorer та Mozilla Firefox, а також на мобільних пристроях з ОС Windows. 

Що важливо, в росії Bing офіційно не працює. Саме тому в російських смартфонах з Windows використовується «яндекс».

Враховуючи усе вищенаписане в матеріалі, система Bing могла б скласти хорошу конкуренцію Google на території України, якби не одне але. Схоже, що цей пошуковик приховує злочини рф на території нашої держави.

Запит в Google «Буча»

Запит в Bing «Буча»

Післяслово

Можливо, Bing і Google є найвідомішими пошуковими системами, але вони точно не єдині. Існують й інші, типу DuckDuckGo та Dogpile. Тому ви можете обрати пошуковики, які вдовольняють ваші потреби та відповідають на запит «Буча» — правдивим та актуальним контентом.

Яким з перелічених пошуковиків ви вже користувалися? Який з них дратує вас найбільше? Поділіться з нами в коментарях.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились