Anonymous проти росії: як хакери наближують перемогу України

anonymous

Протягом майже двох десятиліть одна з найбільш відомих хакерських груп у світі діє під назвою Anonymous. Зараз, таємнича онлайн-спільнота знову потрапила в заголовки газет. На цей раз, через війну росії проти України. 

Про становлення Anonymous та їх хактивність, оголошення війни Killnet та росії, а також про багато чого ще — далі в матеріалі.

Anonymous — хактивісти чи злочинці?

Після того, як росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого, обліковий запис Twitter із 7,9 мільйонами підписників під назвою Anonymous оголосив кібервійну проти росії та її президента владіміра путіна. Відтоді група взяла на себе відповідальність за різноманітні кібератаки, які призвели до збою роботи вебсайтів і витоку даних з російських урядових установ, а також державних інформаційних агентств і корпорацій.

Anonymous, яких часто називають хактивістами, використовують скоординовані кібератаки проти різних світових урядів, корпорацій чи інших груп, часто в ім’я соціальних чи політичних причин. Наприклад, у твіті Anonymous від 24 лютого, йдеться: «Поставте себе на місце українців, яких зараз бомблять. Разом ми можемо змінити світ, ми можемо протистояти всьому. Російському народу настав час об’єднатися і сказати «НІ» війні владіміра путіна».

твіттер анонімус

Хто такі Anonymous?

Протягом багатьох років дії, пов’язані з угрупуванням Anonymous, надихали як голлівудських режисерів, так і інші хакерські групи по всьому світу. Історія походження Anonymous починається на форумах онлайн-повідомлень 4chan, вебсайту анонімної соціальної спільноти, заснованого у 2003 році. 

На початку існування 4chan користувачі часто організовували групові рейди, заповнюючи чати в іграх та інших онлайн-спільнотах, щоб викликати збої. Цей сайт почав боротися з подібними атаками після того, як критики звинуватили учасників у кіберзалякуванні та розміщенні образливого вмісту.

Ці рейди лягли в основу операцій Anonymous: децентралізований рух однодумців онлайн-користувачів, які спілкувалися в зашифрованих чатах, щоб планувати збої в мережі. Спочатку ці плани стосувалися розваг. Згодом вони почали обертатися навколо соціальних чи політичних цілей.

Найпомітніший ранній випадок хактивізму у групі стався у 2008 році, коли користувачі 4chan під керівництвом хакера Anonymous Грегга Хоуша протистояли Церкві Саєнтології, використовуючи тактики на кшталт DDoS-атак на вебсайти установи. Тоді це найменували «Project Chanology».

Незабаром відбулася серія всесвітніх протестів проти саєнтології, коли багато активістів, які підтримували Anonymous, одягали біло-чорні маски Гая Фокса. З того часу ці маски стали тісно пов’язаними з хакерською групою.

Філософія та цілі Anonymous

Як правило, Anonymous виступає проти урядів і корпорацій, які, на їх думку, беруть участь у цензурі або пропагують нерівність. Оскільки група децентралізована, вона не має реальної структури чи ієрархії, виникає багато внутрішніх дебатів щодо того, які ідеї чи події підтримувати.

Закріплений твіт в акаунті @YourAnonNews у Twitter, описує членів Anonymous як «людей, які шукають кращого майбутнього для людства». У твіті перераховані рушійні принципи Anonymous, такі як «свобода інформації, свобода слова, відповідальність для компаній та урядів, конфіденційність та анонімність для приватних громадян».

цілі Anonymous

Що зробили хакери Anonymous?

Починаючи з «Project Chanology», члени Anonymous націлювали свої атаки на довгий список установ і організацій, зокрема:

  • Американська асоціація індустрії звукозапису (RIAA) та Американська асоціація кіно (MPAA) після того, як ці установи заборонили піратським вебсайтам ширити музику та фільми, які захищені авторським правом.
  • Міністерство юстиції США та ФБР після того, як федеральні органи влади закрили файлообмінний вебсайт Megaupload.com у 2012 році.
  • PayPal після того, як платформа онлайн-платежів припинила робити пожертви WikiLeaks та її засновнику Джуліану Ассанжу.
  • Урядові вебсайти в Тунісі, Єгипті та інших країнах Близького Сходу та Африки в рамках продемократичних протестів арабської весни 2011 року.
  • ІДІЛ після терактів у Парижі 2015 року.

Влада в усьому світі заарештувала десятки хакерів, імовірно пов’язаних з Anonymous, у тому числі щонайменше 14 осіб, обвинувачених у зломі PayPal у 2011 році. Барретт Браун, журналіст і представник Anonymous, відсидів понад чотири роки у в’язниці після арешту в 2012 році, за звинуваченнями у кібератаках та погрозах федеральному чиновнику.

Діяльність колективу припинилася після деяких із цих арештів, проте ненадовго. Минулого року Anonymous взяла на себе відповідальність за хакерські дії, спрямовані на Республіканську партію в Техасі. Причиною став суперечливий закон штату про аборт, проти якого виступили хактивісти. Anonymous також взяла на себе відповідальність за вересневий злом компанії Epik, яка займається вебхостингом. Такі дії призвели до витоку понад 150 гігабайтів даних про ультраправі групи, такі як QAnon і Proud Boys.

Хронологія кібератак: Anonymous проти росії та Killnet

Колектив хактивістів Anonymous бомбардує росію кібератаками після того, як угрупування оголосило кібервійну президенту владіміру путіну у відповідь на повномасштабне вторгнення в Україну:

Anonymous проти росії
  • в перший день повномасштабного вторгнення Anonymous зламали сайт «Центру охорони пам’ятників». Його прикрасили блакитно-жовтими кольорами, маскою Ґая Фокса, фото Нестора Махна, пікчею розмальованого путіна, мемами з Reddit тощо;
  • на наступний день Anonymous на якийсь час поклали пропагандистський сайт RT.com;
  • вже 26 лютого хактивісти зламали цілий список державних російських телеканалів, щоб транслювати на них кадри війни в Україні;
  • того ж дня, вони атакували дані морського стеження та змінили назву яхти президента росії на «FCKPTN» тощо;
  • 28 лютого угрупування атакувало заправки електроавтомобілів у росії, як результат, на екранах станцій з’явилися проукраїнські надписи;
  • в той же день Anonymous атакували російські ЗМІ, серед яких сайти ТАСС, Forbes, «Коммерсант», «Фонтанка» та інші. В наслідок чого, на головних сторінках з’явилися антивоєнні заклики;
  • і на останок, того ж 28 лютого, хактивісти зламали понад 300 сайтів уряду рф, державних медіа та банків;
  • 2 березня угрупування NB65, яке пов’язують з діяльністю Anonymous, атакувало «Роскосмос»;
  • станом на 6 березня анонімні хакери поклали російські потокові сервіси Wink та Ivi, а також державні телеканали «Росія 24», «Перший канал», «Москва 24». Усі вони, як результат, стали транслювати кадри війни та заклик протестувати «проти геноциду в Україні».
  • 10 березня, завдяки Anonymous, у вільному доступі опинилися 364 тис. відомчих файлів з бази даних Роскомнагляду;
  • на наступний день, німецька частина хактивістів отримала доступ до серверів та даних (20 терабайтів) дочірньої компанії «Роснефть» в Німеччині, замість оприлюднення інформації, хакери віддали злиті дані конкурентам цієї компанії;
  • 13 березня Anonymous поклали сайт «Росатом» та отримали доступ до кількох гігабайтів даних, нагадаємо, що ця корпорація залучена до захоплення Запорізької АЕС;
  • згодом, Anonymous вивели з ладу Центробанк росії;
  • на початку квітня хактивісти оголосили про витік особистих даних 120 тис. російських солдатів, які воюють в Україні; 
  • вкінці квітня, група анонімних активістів у Twitter повідомила про витік майже 1,1 млн електронних листів (1,1 ТБ) від ALET (російський митний брокер, який працює з паливно-енергетичною галуззю);
  • 8-9 травня хакери Anonymous зломали Rutube;
  • 18 травня хактивісти заявили про злом вебсайту російського Сбєрбанку;
  • 21 травня сталася остання, на момент написання матеріалу, гучна новина: оголошення війни Killnet. Хакери офіційно оголосили кібервійну російському угрупованню, яке нещодавно атакувало європейські державні установи. 

Зазначимо, що хакери з Killnet здійснюють різноманітні DDoS-атаки на ресурси Італії, Румунії, Чехії, Польщі, Естонії США та інших держав-членів НАТО. Оголошення війни Killnet — це відповідь Anonymous на напад російських хакерів на їх ресурси, що відбулася 1 березня.

Прихильники та критики Anonymous

У 2012 році журнал Time назвав Anonymous одним зі 100 найвпливовіших людей світу. Сьогодні мільйони людей стежать за акаунтами в соціальних мережах, пов’язаними з Anonymous.

Джеремія Фаулер, співзасновник компанії з кібербезпеки Security Discovery, сказав CNBC, що прихильники Anonymous, ймовірно, розглядають групу як свого роду «кібер-Робін Гуда», яка націлена на потужні уряди та корпорації в ім’я народних справ. «Ви хочете дій зараз, ви хочете справедливості зараз, і я думаю, що такі групи, як Anonymous та хактивісти, дають людям таке негайне задоволення», — сказав Фаулер.

Але в Anonymous безперечно є критики. Багато хто вважає, що тактика угруповання є надзвичайною та потенційно небезпечною. У 2012 році Агентство національної безпеки визнало Anonymous загрозливою організацією.

книга про Anonymous

Пармі Олсон, журналістка, яка написала 415-сторінкову книгу про Anonymous у 2012 році, заявила тоді, що навіть прихильники групи повинні вважати їх спадщину неоднозначною.

Чи зробило угрупування Anonymous добро для світу? У деяких випадках так. Чи зробили хактивісти Anonymous добро для України? Однозначно так. 

Пишіть у коментарях, як ви ставитеся до діяльності Anonymous.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились