Аналіз ринку праці в IT: як війна вплинула на сферу

У четвер, 24 лютого росія розпочала вторгнення в Україну. Це наймасштабніша геополітична подія в Європі з часів розпаду СРСР, а також найбільша війна в Європі з часів Другої світової. Усе, що відбувається в Україні має вплив на більшість сфер життя як нашої країни, так і ЄС. І якщо про економічні зміни постійно пишуть світові ЗМІ, то хотілося б розібратися з IT. У якому становищі зараз техносфера в Україні? Що із ринком праці? Та як усе це вплинуло на світову IT-спільноту? Про це й поміркуємо.

Українська ІТ-галузь зараз працює приблизно на 80% потужності проти довоєнного рівня. Зараз невідомо, чи збережеться ця тенденція та які наслідки війна нанесе сфері як локально, так і для Європи.

Дослідження ринку праці у сфері IT: тенденції та цифри

  • Рухаємось закордон

Ринок праці в IT змінив вектор напрямку у бік Польщі та інших європейських країн. І якщо ще у січні 2022 року більшість вакансій на DOU опублікували українські компанії, а пропозицій з-за кордону було близько 8%, то зараз таких вакансій вже 26%. До того ж деякі українські компанії активно розміщують пропозиції за кордоном (насамперед у Польщі). Логічно, що частка вакансій з позначкою “віддалено” істотно зросла: 62% в березні (від усіх оголошень) й 70% у квітні.

  • Кількість пропозицій роботи зменшилась у 2 рази

Найгірший період для пошуку роботи був у березні 2022 року. Далі ситуація трохи покращилася, але все одно тримається на невтішному рівні.

За даними DOU, найбільше постраждали пошукачі вакансій у сфері HR (у березні -76%), бізнес-адміністрування (-84%), проджект менеджменту (-69%), а також аналітики (-68%). Найменше постраждали розробники (-46% в березні), DevOps-інженери (-50%) та дизайнери (-52%).

  • Зарплати Developer та Product Manager виросли

Березень-квітень відзначився різким зменшенням (близько −53%) кількості вакансій для спеціалістів: PHP, Vue, JavaScript, .NET та інших. Не зважаючи на це, зарплати різного рівня розробників виросли на 12,5%. 

This image has an empty alt attribute; its file name is 5_nPMjdmKhp_Vrys2h8-qE2buuLehj3CnxKtzyJN67hbLNZdPDJ3qvSp-AhDqMYHR4Oa1UFDPRJ_tWq1NmhzkFgNmCCltP0X7j_cLB_JTzNdY1ibpkkiGFyCze6h6Jp3Vz6LkwogLirHEch5Kg

Подібні тенденції й для Product Manager: кількість вакансій істотно скоротилася, проте верхній показник вилки зп піднявся на 25%. А от медіанні зарплати у девопсів, за данними DOU, практично не змінилися. 

This image has an empty alt attribute; its file name is V5NFfuuw4BthVFEq8jlGrL2Dr20dZ40VTrLWlcPXjgjxdo0YKJOW7ZaS0B0GI8tncyV_5n-7pu1wRBsFxV2i5TReFZAZogLyWDfNzQEuT8t0Z8oLxDgJetIvq1k8y06UxeD_q0QEAY_DCjUWxQ
  • Сеньйори у топі, джуни у… гіршому становищі

Зараз компанії шукають спеціалістів рівня Senior (25%) та Middle (17%), проти 20% та 15% оголошень відповідно, в січні 2022 року. Junior-спеціалістів і до війни не надто балували вакансіями, зараз знайти роботу для них ще складніше. Середня кількість відгуків на Junior-вакансію у квітні — 25, так повідомляє DOU. Це майже вдвічі більше ніж у січні цього ж року.

ТОП 5 найпопулярніших вакансій в IT, станом на травень 2022 року

Частка нових резюме за останній місяць зросла на понад 60%, повідомляє Smart Solutions у своєму  hr-дослідженні. Війна, яку принесла росія в Україну, позбавила багатьох українців основних джерел заробітку, тому вони перебувають в активному пошуку нової роботи. З усім тим, відкритих вакансій нині не так багато. Яких спеціалістів зараз шукають найбільше?

  1. Data Engineers;
  2. Python Developer;
  3. Data Science;
  4. Project Managers;
  5. DevOps Engineers.

Важливо! Значну частину проєктів Україна отримує завдяки іноземним аутсорсинговим компаніям. Все тому, що попит на розвиток світових продуктів тільки зростає.

ТОП 3 нових правила проведення співбесід в умовах війни

  1. Менше стресу — більше підтримки
    Нові реалії інтерв’ю: менше стресових запитань та перерви на відвідини бомбосховища. В умовах війни для багатьох роботодавців стало важливим дотримуватися під час співбесіди балансу між співпереживанням кандидатові та оцінкою його професійних якостей. Враховуючи воєнний стан, рекрутери та HR часто зміщують тактику спілкування з кандидатами в бік збереження його психологічному стану.
  2. Акцент на людських якостях  
    Хард скіли — не основне у воєнний період, зараз рекрутери приділяють більше уваги софт якостям. Що ж стосується технічних співбесід, то більшість компаній скорочують їх кількість, аби якнайшвидше прийняти рішення про надання оферу.
  3. Фідбек та корисні поради
    М’який фідбек — основа співпраці зараз. Якщо кандидат з будь-яких причин не підходить роботодавцеві, рекрутери обов’язково мають надати йому рекомендації щодо подальшого пошуку роботи. Лояльність та людяність у воєнний період значать дуже багато.

Робота української ІТ-індустрії в умовах війни

Оскільки IT-сектор України в основному покладається на експорт послуг, він також набагато менше прив’язаний до місця розташування, ніж інші сектори. Це означає, що компанії покладаються на гнучкі робочі моделі, такі як дистанційна робота. Отже, робочі процеси можуть бути перенесені за кордон у короткий термін.

Багато українських ІТ-компаній мають представництва в кількох країнах, і тому завдяки досить високому рівню мобільності ІТ-експертів вони можуть гнучко реагувати на такі сценарії, принаймні в середньостроковій перспективі.

Як довго і чи зможе ІТ-сектор країни продовжувати свою діяльність, залишається невизначеним. Подальший розвиток і масштаби економічного зриву дуже залежать від інтенсивності та тривалості російської агресії. Але якщо воєнні дії триватимуть, інвестиції можуть бути втрачені, а контракти можуть бути розірвані.

Якщо український IT-сектор зазнає краху, це також може вплинути на європейські компанії. Аутсорсингова компанія Krusche & Company, наприклад, зазначила, що перешкоджання ІТ-послугам з України може негативно позначитися на Заході.

Однак українські компанії все ще мають відносно високий рівень ліквідності, про це свідчать пожертви ЗСУ та благодійним фондам, які вони роблять систематично. ІТ-компанії активно допомагають уряду України в боротьбі з вторгненням росії. Згідно з опитуванням Асоціації українських ІТ-бізнесів, компанії пожертвували близько 25 мільйонів євро на гуманітарну допомогу та українським військовим. І це не межа.

Зараз важливо, щоб іноземні клієнти продовжували підтримувати Україну та пролонговували договори. 

Разом до перемоги. Все буде Україна 💙💛 

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились