9 практичних застосувань контейнерів Docker

Контейнер Docker — як правильний подарунок: там і щось серйозне, і смаколик, і мила листівка. Так і тут: програма, всі її залежності та конфігурації. Так ви отримуєте незалежну одиницю, яку можна без зайвих зусиль розгорнути у будь-якому середовищі. 

Це — опенсорсний інструмент, що допомагає реалізувати концепцію мікросервісів на вашому проєкті. Він усуває більшість непотрібних накладних витрат на ОС, оскільки дозволяє контейнерам спільно використовувати основні функції ядра. Це дає можливість розмістити в 4 рази більше інстансів у просторі, потрібному для однієї віртуальної машини. А ще — він швидший за ВМ, адже не потребує запуску ОС. 

З Docker ви можете покращити середовище розробки, спростити конфігурації та покращити конвеєр розробки. Тож не дивно, що його обирають навіть такі гравці ІТ-сфери, як Google та Amazon.

Які ще проблеми допомагає вирішити Docker — нумо досліджувати.  

1. Розгортання програмного забезпечення

Розгортати ПЗ у контейнерах — зручно, оскільки вони вміщують все необхідне для цього, а не лише програму. Вам не потрібно налаштовувати головний ПК чи сервер, щоб її розгорнути або перемістити. Єдина умова — на машині має бути Docker.

Складніші програми можна розгортати за допомогою Kubernetes та Docker Swarm. Так ви забезпечите вищу стійкість та можливості масштабування. 

Цей інструмент має власну бібліотеку з образами популярних програм — Docker Hub. Там знайдете сервер Apache або Nginx та тисячі інших програм, які можна завантажити. 

2. Спрощення конфігурації

Один з основних варіантів використання інструмента. Віртуальні машини дають запускати будь-яку платформу з власною конфігурацією поверх вашої інфраструктури.

З Docker ви маєте таку саму можливість. Ви можете помістити ваше середовище та конфігурацію в код та розгорнути його. 

Одну конфігурацію Docker можна використовувати в різних середовищах. Це відокремлює вимоги до інфраструктури від середовища програми. Таким чином ви зможете запускати свої програми на різних IaaS і PaaS без жодних додаткових налаштувань.

3. Управління конвеєром 

Коли ви переміщаєте код зі своєї машини на прод, він має пройти через різні середовища, що мають свої відмінності. Проте Docker пропонує узгоджене середовище для цього процесу, що спрощує й розробку, й конвеєр розгортання.

Docker також пришвидшує конвеєр: оскільки контейнери легкі, вони запускаються за кілька секунд. Тож ви можете швидко розгортати код та змінювати його.

Ви можете створювати та завантажувати контейнери за кілька секунд. Це завдяки тому, що вони не запускають ОС, а лише процес програми. Важливо ще й те, що образи Docker не можна змінити, тож ви можете бути впевненими, що все працюватиме саме так, як потрібно.

Хочеш навчитись ефективно управляти конвеєром? Приходь на курс «Адміністрування Docker», де за 3 тижні ти повністю опануєш технологію і зможеш додати її у своє резюме.

4. Покращення продуктивності середовища розробки

Коли мова заходить за середовище розробки, то йдеться про дві основні задачі: 

  • воно має бути максимально наближеним до робочого;
  • має бути якомога швидшим для інтерактивного використання.

Щоб забезпечити перший пункт, кожна служба має працювати на власній віртуальній машині та відображати, як програма працює. Docker дозволяє вам запустити кілька десятків служб у різних контейнерах у середовищі розробки, яке зазвичай має невеликий обсяг пам’яті. 

Другої мети можна досягнути за допомогою спільних томів Docker, завдяки чому код програми доступний для контейнера з ОС хоста. Таким чином розробники можуть редагувати вихідний код зі своєї платформи та зручного їм редактора, й одразу бачити зміни в програмі. Адже вона запускається з того самого вихідного коду в робочому середовищі, встановленому у контейнері.

5. Створення середовища розробки

Окрім покращення середовища розробки, Docker також дозволяє його створити. Його налаштування — непроста задача, особливо якщо у вас складний проєкт. Адже деякі з них вимагають дуже багато залежностей.

Але з Docker ви можете зібрати всі налаштування та залежності в один образ та просто поділитися ним зі своєю командою розробників. 

Ви також можете використовувати контейнери для моделювання або запуску інших програмних середовищ. Це економить час, адже вам не потрібно встановлювати ПЗ та конфігурації. Просто запустіть попередньо налаштований образ.

6. Хостинг серверів 

Хоч контейнери — легкі, їх можна використовувати для розміщення серверних утиліт.

Використовуйте їх як веб або файлові сервери. Контейнери Nginx можна використати, щоб створити зворотні проксі. А ще ви можете розмістити та створити власну VPN, щоб мати безпечний доступ до своїх пристроїв.

7. Ізоляція програми

Такий варіант застосування стане в пригоді, якщо вам потрібно, наприклад, розділити моноліт на окремі частини. Або запустити два сервери, яким потрібен apache, але різних версій. Зробити це в різних контейнерах — оптимальний вихід із ситуації. Інакше доведеться мучитися із залежностями.

8. Консолідація серверів

Docker дозволяє консолідувати кілька серверів, що зменшить ваші витрати та кількість пам’яті, необхідної для декількох ОС. А вільну пам’ять зможете розподілити між інстансами. 

В порівнянні із віртуальними машинами, Docker забезпечує набагато щільнішу консолідацію серверів.

9. Запуск легких дистрибутивів Linux

Контейнери Docker схожі на віртуальні машини, але набагато легші. Тож замість повномасштабних ВМ, ви можете використовувати образи Linux.

Їх також можна знайти в бібліотеці. От, наприклад, образи Ubuntu, Alpine, Arch та Debian. Можете встановити дистро та налаштувати під себе. 

Це також гарний варіант для вивчення Linux: все, що відбувається з контейнером, залишається у контейнері. Їх легко встановити та знищити без наслідків для вашої операційної системи.

Ще ви можете налаштувати та створити свій образ Linux. Завантажте його на Docker Hub або користуйтеся самостійно.

Висновок

Docker допомагає розв’язати різні задачі. Ми перерахували дев’ять, але варіанти його застосування цим не обмежуються. Якщо ви хочете навчитися використовувати можливості цього інструмента DevOps на повну — реєструйтеся на наш курс «Адміністрування Docker». 

Хай прибуде з вами сила знань! 🤓

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились