6 фактів, які треба знати про хмарні технології

Хмарні технології супроводжують нас щодня. У суботу ти сходив на день народження друга, хтось змусив всіх фотографуватися на згадку, завантажив все у клауд та поділився доступом з іншими. А в неділю захотілось простого людського подивитися Netflix та з’їсти чогось смачненького.

Так, стрімінгові сервіси також використовують хмарні обчислення, щоб ми мали доступ до безмежної кількості контенту та дивилися його тут і зараз. 

Розгляньмо детальніше, що таке хмарні технології, як вони з’явилися та якими бувають.

Теорія: що таке хмарні технології?

Хмарні технології — це можливість використовувати обчислювальні ресурси та пам’ять спільного пулу віддалених серверів. Такі ресурси надаються як послуга через інтернет.

Ці технології все змінили: більше немає потреби встановлювати програму на свій комп’ютер та зберігати потрібні файли, зате доступ до них можна отримати з будь-якого пристрою. 

Як працює хмарне зберігання? 

Вся інформація зберігається на серверах, наприклад, Google, якщо мова про документи чи таблиці, які ми створюємо у Google Workspace, чи про листи, що отримуємо в Gmail. 

Ми маємо доступ до цих даних через мережу. Можемо завантажувати їх на різні пристрої та редагувати одночасно з іншими користувачами, яким ми надали доступ до цих файлів.

Більше про хмарне сховище розповіли тут.

Мейнфрейми, віртуалізація та Salesforce: коротка історія хмарних технологій

Почалося все у 1950-х, коли IBM почала використовувати мейнфрейми — потужні великі комп’ютери, з якими могли працювати одразу кілька користувачів. 

У 1960-х у Джозефа Ліклайдера, що відповідав за створення ARPANET, виникла ідея «міжгалактичної комп’ютерної мережі». Вона мала поєднати користувачів по всьому світу та надавати їм доступ до програм і даних на будь-якому сайті.

Пізніше фахівець з теорії ЕОМ Джон Маккарті припустив, що комп’ютерні обчислення стануть доступними у вигляді послуги. Ця ідея стала основою для моделі SaaS, яку ми розглянемо далі.

У 1970-х з’явилася технологія віртуалізації, що дозволило кільком комп’ютерам бути в одному середовищі обробки. Технологія дозволяла кожному користувачу мати повноцінний комп’ютер, де кожен з них мав доступ до потужностей ЕОМ в мережі. А розвиток Інтернету дозволив мережі стати масовою.

Всі ці події привели до Salesforce.com — першого хмарного сервісу. У 1999 році компанія дала можливість користуватися власною CRM-системою через сайт на умовах передплати.

Види хмарних послуг

Далі ці сервіси почали поширюватися: у 2002 році Amazon випустила AWS Platform, а Microsoft та Google підтягнулися зі своїми хмарними послугами у 2009 році. Найпоширеніші варіанти таких послуг — це SaaS, IaaS та PaaS.

  • IaaS — Infrastructure as a Service. Постачальник IaaS надає свої сервери та обчислювальні потужності, тобто доступ до інфраструктури. 

В такому випадку можна встановлювати на сервери будь-які ОС та програми. Це дозволяє компаніям розгортати та обслуговувати власні застосунки, зберігати всі дані, пов’язані з роботою цієї програми чи сайту на серверах постачальника. 

Тоді не потрібно мати свій фізичний сервер та обслуговувати його — всі ці турботи лежать на плечах постачальника послуг. Проте компанія не матиме можливості керування базовою інфраструктурою клауду, адже це — «територія» провайдера.

Приклад такого хмарного сервісу — хостинг від NETFORCE Ukraine.

  • SaaS — Software as a Service. Це програми на основі передплати. Користувач просто логіниться в системі через браузер чи застосунок в телефоні та отримує доступ до її функцій. Програму не потрібно встановлювати на свій комп’ютер та обслуговувати її. 

Компанії часто використовують такі інструменти у роботі, наприклад, Google Workspace, Slack або Jira. ПЗ та інфраструктура в таких випадках розміщуються та управляється Google, Slack та Atlassian (якщо мова про Jira).

  • PaaS — Platform as a Service. PaaS надає розробникам платформу для створення та розгортання ПЗ. Сюди входять інфраструктура, ОС, середовище для розробки програм та інструменти для керування БД. Це полегшує та пришвидшує розробку.  Приклади таких рішень: Heroku та Microsoft Azure.

Більше про рішення as a service знайдеш у цій статті

Типи розгортання хмарних технологій

За архітектурою хмарні технології поділяються на публічний, приватний та гібридний клауд.

  • Публічна хмара. Принцип роботи простий: орендуєш ресурси та користуєшся нею. Можна користуватися самостійно, наприклад, для зберігання своїх фото. Також ресурси може орендувати компанія та зберігати там робочі файли. При цьому клаудом керує провайдер, а доступ до конкретних файлів мають лише ті, кому ти надаси доступ.
  • Приватна хмара. Такий сервіс створюється безпосередньо для користування однією організацією. Усі компоненти сервісу можуть розміщуватись повністю на стороні провайдера або безпосередньо у клієнта.
  • Гібридна хмара. Поєднує функції обох клаудів. Так можна використовувати найкращі можливості обох видів. До прикладу, компанія може зберігати конфіденційні дані у приватній хмарі, а публічний клауд використовувати для менш важливих даних.

На ринку хмарних обчислень найпопулярнішим варіантом є саме гібридний клауд. За даними Statista у 2023 році 72% компаній обирають саме цей варіант.

Лідери ринку хмарних технологій

Лідери хмарних технологій — це AWS, яка контролює 32% ринку, Microsoft Azure (20%) та GCP (7%). Розгляньмо їх детальніше.

Amazon Web Services 

AWS — це про глобальну інфраструктуру та масштабованість. Пропонує послуги на будь-який корпоративний смак, містить всі основні сервіси для розробки: обчислення, сховище, бази даних, машинне навчання, аналітику та інше. Це зручно, адже всі потреби бізнесу може закрити одна платформа.

Проте це іноді може стати й недоліком. Необхідна технічна експертиза, щоб розібратися, які послуги найбільше відповідають потребам бізнесу. 

Стати експертом з AWS, вдало визначати потрібні хмарні послуги та навчитися ефективно працювати з ними можна на нашому курсі «Адміністрування Amazon Web Services».

Microsoft Azure 

Ця платформа надає трохи менше можливостей, ніж AWS. Але вона має свою перевагу, адже добре інтегрується з продуктами материнської компанії. Це робить її популярним вибором для бізнесів, що користуються технологіями Microsoft.

Інтеграція з екосистемою Microsoft має й свої недоліки, адже може виникнути прив’язка до постачальника, що ускладнить міграцію до інших хмарних провайдерів або локальної інфраструктури.

Google Cloud Platform

Платформа, схожа на AWS та Azure. Проте варто зазначити фокус платформи на роботі з великими даними, машинним навчанням та аналітикою. 

Google пропонує вигідніші умови, адже хоче залучити більшу частину ринку. Але іноді це виливається в те, що згодом компанія переводить користувачів на інші тарифи.

Кожен постачальник має свої плюси та мінуси, тож радимо детально ознайомитися із послугами, щоб обрати найвигідніші умови для бізнесу.

Переваги хмарних технологій

Хмарні технології стали такими популярними через низку переваг.

Економія витрат

Власна фізична інфраструктура — дороге рішення для бізнесу. Хмарна інфраструктура дозволяє зекономити, адже тоді користувач платить лише за використані ресурси.

Якщо щось станеться і компанії потрібно буде зменшити ресурси, з клаудом це зробити легко. 

Ще один аспект економії — немає потреби підтримувати інфраструктуру, а команда зможе зосередитись на важливіших задачах.

Якість ІТ-інфраструктури

Amazon, Microsoft та Google мають достатньо ресурсів, щоб створити круті дата-центри. А гнучкі тарифи дають змогу навіть невеликим компаніям працювати зі швидкою, надійною та безпечною ІТ-інфраструктурою.

Масштабованість

Хмарні сервіси дозволяють легко додати ресурси або зменшити за необхідності. Сховище не обмежується місткістю певного фізичного пристрою. Тож бізнес може легко підлаштуватися під навантаження, що постійно змінюються. 

Дистанційна робота

Бізнес може залучати до роботи фахівців з різних куточків світу, адже це не завадить отримати доступ до будь-яких робочих файлів та програм. Вся команда може працювати з одним документом одночасно, тож всі матимуть останню версію файлу. Зараз звучить очевидно, але пригадай, як це працювало раніше.

Надійність та безпека

Провайдери хмарних послуг зазвичай роблять бекапи, забезпечують високу доступність та надійність. Вони також мають плани аварійного відновлення та дбають про безпеку даних користувачів. Все це суттєво знижує ймовірність, що бізнес втратить важливу інформацію. 

Інноваційність

Хмарні технології надають доступ до різних технологій та інструментів. Наприклад, дозволяють використовувати штучний інтелект, машинне навчання, аналітику великих даних та можливості ІоТ без серйозних початкових витрат.

Навчись працювати з хмарними технологіями та отримай високооплачувану роботу в одній з сучасних IT-компаній. Приходь на курс «Адміністрування хмарних провайдерів» і відкрий для себе нові карʼєрні можливості. 

Що чекає хмарні технології в майбутньому?

Хмарні технології не залишалися осторонь технологічного світу ще на етапі ідеї. Якби їх не існувало, наш робочий флоу та повсякденне життя суттєво змінилося б, і навряд у зручну сторону. Тож в майбутньому однозначно чекаємо розвитку клауду та його проникнення у ще більше сфер нашого життя.

Кілька ідей, куди можуть розвиватися хмарні технології:

  1. Кордонні обчислення (Edge computing). Ідея в тому, щоб наблизити обчислювальні ресурси до джерела даних, що зменшує затримку та забезпечує обробку та аналіз у реальному часі. Це важливо для ІоТ, який створює великі обсяги даних, які необхідно зберігати, швидко обробляти та приймати рішення на основі аналізу. 
  2. Гібридні та мультихмарні рішення. Бізнес зможе поєднувати гібридні та мультихмарні інфраструктури, щоб досягти балансу між гнучкістю, безпекою та контролем.  
  3. Безсерверні обчислення. За такої моделі відсутні фізичні сервери, які потрібно обслуговувати. 

З позиції ринку праці: спеціалісти, що працюють з клаудом мають набагато більше шансів отримати класну роботу. Кількість вакансій,  які потребують цих навичок постійно зростає, тож встигни зайняти своє місце в цьому хмарному потоці.

А ми в IT Education Center тобі із цим допоможемо. Реєструйся на курс «Адміністрування хмарних провайдерів», щоб відкрити нові кар’єрні можливості.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились