Що нового пропонує Ubuntu 22.04 LTS?

В Україні зараз одна тема для новин, через яку звичні до війни речі випали з інформаційного простору. Постійна напруга виснажує, тому ми починаємо писати також і на звичну нам тематику, щоб ви мали змогу трохи відпочити.

21 квітня вийшов новий Ubuntu 22.04 LTS “Jammy Jellyfish”. У новій версії дистрибутиву багато нових функцій, зокрема підтримка GNOME 42 і Raspberry Pi для десктопної версії.

Методи й інструменти OSINT – дізнатися на IT Education Blog.

Обовʼязково прочитайте цей матеріал перед тим, як почнете використовувати новий Ubuntu. Нумо розбиратися!

Ubuntu 22.04 LTS: що нового?

Ubuntu 22.04 — серйозне оновлення з покращенням середовища робочого столу, візуальними змінами та парою додаткових функцій. Це LTS версія системи, тому вона оновлюватиметься протягом 5 років — до 2027-го. Далі — детальніше про основні нововведення.

1. Вибір кольору акценту

У той час як більшість дистрибутивів Linux на базі Ubuntu пропонували встановити колір акценту, у батьківському дистро для цього потрібно було використовувати кастомізацію GNOME.

ubuntu 22.04

Тепер з Ubuntu 22.04 ви можете легко встановити колір акценту на ваш вибір, який впливає на папки, область сповіщень та інші елементи вашого робочого столу.

2. GNOME 42

Ubuntu 22.04

Довгоочікуване оновлення середовища робочого столу вже тут. Хоча реалізація GNOME в Ubuntu 22.04 не має горизонтальної док-станції, все одно зміни відчутні. Деякі програми все ще заточені під GNOME 41, але розробники працюють над оптимізацією їхньої роботи з бібліотекою libadwaita.

3. Новий інструмент для знімків екрана

ubuntu 22.04

На відміну від Ubuntu 20.04 LTS, ви не можете робити повноекранне зображення за допомогою PrtScrn або будь-якої іншої призначеної клавіші швидкого доступу.

Замість цього з’явиться новий інструмент для знімків екрана, якщо ви натиснете клавішу швидкого доступу, щоб створити знімок екрана.

Все інтуїтивно зрозуміло, ще й підтримує запис екрану, отже такі зміни точно знадобляться.

4. Покращення темного режиму

Темний режим був і раніше, але він був далеким від ідеалу.

Очевидно, що GNOME 42 натхненний elementary OS 6, тому розробники зробили загальнодоступний та узгоджений темного режиму, який у цій версії виглядає значно краще.

Ubuntu 22.04

5. Firefox як Snap

Знімок Firefox

Перехід від пакета deb до Snap в Ubuntu триває вже деякий час.

З версії 22.04 Firefox тепер буде включено за замовчуванням як пакет Snap за допомогою співпраці з Mozilla. Це зробили, щоб забезпечити швидші оновлення безпеки та підтримку перехресного розповсюдження без необхідності зайвої підтримки.

6. Іконки робочого столу внизу

Ubuntu 22.04

За замовчуванням значки на робочому столі можна побачити у верхньому правому кутку, біля док-станції.

Тепер, з Ubuntu 22.04, положення значка на робочому столі за замовчуванням змінили  на нижній. Звичайно, ви можете змінити це за допомогою параметрів, у налаштуваннях зовнішнього вигляду.

7. Можливість зменшити док

Якщо вам не подобається, що док-станція займає всю ліву сторону, ви можете змінити це. Це від’єднує док-станцію та створює ефект плавання робочого столу. Вам потрібно вимкнути режим «Панель» у налаштуваннях зовнішнього вигляду Dock, як показано на зображенні нижче:

Ubuntu 22.04

8. Підтримка Raspberry Pi Desktop

Ubuntu 22.04 — це перший випуск LTS для настільних комп’ютерів, який також можна використовувати для Raspberry Pi. З появою zswap продуктивність Ubuntu 22.04 на Raspberry Pi має значно підвищитися. Він навіть може працювати на 2 ГБ варіанті Raspberry Pi 4. Можете протестувати ці покращення на своїх платах пішках.

9. Доступ до Ubuntu Advantage

Ubuntu 22.04

Ubuntu Advantage — це преміальна підписка для компаній і підприємств, щоб отримувати важливі оновлення безпеки без необхідності перезапускати систему.

Навряд чи це буде корисним для більшості користувачів. Однак, якщо ви хочете отримати підписку на Ubuntu Advantage і під’єднати до неї свою систему, ви можете легко зробити це, перейшовши до розділу Livepatch у розділі «Програмне забезпечення та оновлення».

10. Linux Kernel 5.17 і Linux Kernel 5.15 LTS

Linux Kernel 5.15 LTS — це значне оновлення з покращеним драйвером NTFS, початковою підтримкою дискретної графіки Intel та іншими покращеннями продуктивності. Ядро ​​​​Linux 5.15 доступно “з коробки” для десктопних та серверних версій Ubuntu. Однак 22.04 також використовує ядро ​​Linux 5.17 на останніх поколіннях сертифікованих пристроїв (OEM). Отже, у цьому випуску Ubuntu містить кілька ядер відповідно до продукту.

11. Live Image для RISC-V

Починаючи з Ubuntu 22.04, ви знайдете окремий Live Image для архітектури RISC-V.

Інші зміни

На додаток до основних змін, ось частина інших нововведень:

  • Новіші програмні пакети, такі як OpenSSL 3.0, Ruby 3.0, Python 3.10, PHP 8.1 тощо.
  • Оновлення програм: Firefox 99, LibreOffice 7.3 та Thunderbird 91

Ви можете переглянути офіційні примітки до випуску, щоб ознайомитися з усіма технічними змінами.

Завантажте або оновіться до Ubuntu 22.04 LTS

Якщо ви хочете випробувати новий випуск LTS за допомогою ISO, перейдіть на офіційний вебсайт. Пишіть у коментарях, які ваші враження від цього випуску. Чи помітили ви різницю або 20.04 була краще?

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились