Реліз ядра Linux 6.0: основні зміни та виправлення

Після семи кандидатів на випуск і великої кількості тестувань Лінус Торвальдс випустив основне ядро ​​Linux 6.0. Цей випуск має вдосконалення апаратного забезпечення та різні оновлення. Порівняльний аналіз від Phoronix, вказує на помітні покращення продуктивності процесорів Intel Xeon «Ice Lake», AMD Ryzen «Threadripper» та AMD EPYC завдяки змінам планувальника та іншим налаштуванням енергоспоживання ядра.

Сам Торвальдс скептично ставиться до нової версії. Оголошуючи про реліз, він зазначив: «Сподіваюсь усім зрозуміло, що основна зміна номера версії стосується більш того, що у мене закінчилися пальці на руках і ногах, ніж будь-яких фундаментальних змін… Звісно, ​​у версії 6.0 є багато різноманітних оновлень — загалом ми маємо понад 15 тисяч виправлень. Тому, випуск 6.0 є одним із найбільших за останній час, принаймні за кількістю комітів».

Щоб дізнатися більше про те, що нового в ядрі Linux 6.0 — читайте далі.

Ядро Linux 6.0: що нового?

У нову версію ядра ​​Linux 6.0 внесли 16 585 виправлень від 2 129 розробників. Загалом, вони додали 1 420 093 рядків коду, а видалили — 318 741. Близько 40% всіх представлених у 6.0 змін пов’язані з драйверами пристроїв. Приблизно 19% змін стосуються оновлення коду, специфічного для апаратних архітектур, 12% — пов’язано з мережевим стеком, 4% — з файловими системами й 2% — з внутрішніми підсистемами ядра.

А тепер про усе це детальніше. 

Зміни, пов’язані з ЦП

Ядро Linux 6.0 містить деякі додаткові виправлення вразливості Retbleed. Процесори AMD Zen 1, Zen 1+ і Zen 2+ не повністю захищені режимом IBPB, тому STIBP тепер доступний для цих ЦП, щоб повністю захистити системи. Продовжуючи зміни, що пов’язані з AMD, компанія відкидає аудіодрайвери для платформи під кодовою назвою «Pink Sardine», що заснована на дизайні «acp6.2». Більше інформації про це поки що немає.

Крім того, ядро ​​Linux 6.0 додає підтримку Sensor Fusion Hub 1.1, що покращує можливості датчиків ноутбуків на базі Ryzen. Гарна новина для володарів планшетів для малювання XP-PEN Deco L, тепер вони підтримуються новим випуском ядра. Що стосується Intel, ядро ​​Linux тепер додає нову апаратну підтримку драйверу охолодження TCC: системи Alder Lake-N і Raptor Lake-P.

Нова версія ядра має оновлення в планувальнику процесів. Розробники покращили балансування NUMA для систем AMD на базі Zen. Тепер процесори стануть більш ефективними під час пошуку ядер ЦП, що простоюють, коли вони перебувають під великим навантаженням. Патч в планувальнику ядра Linux 6.0 також містить інші функції балансування, оптимізації та виправлення. 

ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) отримав деякі додаткові поліпшення, серед них:

  • підтримка процесорів Zhaoxin і Centaur в інтерфейсі керування прискоренням драйверів CPUFreq, 
  • виправлення проблем зі станами C1 і C1E Xeon Sapphire Rapids. 

Окрім того, для архітектур OpenRISC та LoongArch реалізували підтримку PCI.

Покращення віртуалізації

VirtIO, інфраструктура віртуалізації введення/виведення для Linux, отримала деякі налаштування, виправлення та нові функції для підтримки зміни розміру vq з новою функцією скидання vq. Крім того, KVM отримав покращення завдяки віртуалізації Intel IPI та підтримці AMD x2AVIC, що підвищує ліміт KVM до 511 із 255. Віртуалізація IPI може знизити навантаження на процеси, чутливі до IPI, і вона буде доступна процесорам Intel серії Sapphire Rapids. Процесори Xeon Ice Lake також отримують підтримку віртуалізації PEBS.

Код архітектури процесора RISC-V отримав деякі поліпшення. Наприклад, розширення Svpbmt, яке забезпечує підтримку типів пам’яті на основі сторінок. Defconfig отримав налаштування для запуску Dockers і Ubuntu Snaps без проблем із конфігурацією за замовчуванням. Також є три нові розширення для RISC-V: Zicbom, Zihintpause і Sstc. Ця архітектура, отримала структуру емуляції системних інструкцій, структуру емуляції CSR і підтримку розширення Svpbmt у гостьових системах. Нарешті, ядро ​​Linux 6.0 додало нову функцію під назвою «детектор зупинки гостьового віртуального процесора», яка періодично перевіряє гостьові системи на наявність зависань.

Підтримка драйвера GPU

Підсистема DRM отримала нові опенсорсні графічні драйвери Intel Alchemist, AMD RDNA3 та AMD Instinct MI300. Обчислювальний драйвер AMDKFD тепер має P2P DMA з підтримкою DMA-BUF. А також, підтримку викликів ioctl для доступної відеопам’яті та профілювальника HMM. Опенсорсний драйвер Nvidia Nouveau для ядра Linux 6.0 отримав підтримку графічного процесора GA103, який використовують відеокарти RTX 3060 Ti.

Зміни файлової системи

Файлові системи, що доступні для Linux, також отримали деякі зміни, а NTFS3 зараз перебуває в процесі рефакторингу та чекає на виправлення деяких помилок. Btrfs, з іншого боку, тепер має підтримку Send Stream v2, що забезпечує підтримку читання та запису стиснутих даних. У RAID5 і RAID6 виправлено деякі помилки, а sysfs тепер може показувати статистику комітів разом з іншими незначними налаштуваннями та виправленнями. 

F2FS (Flash Friendly File-System) отримав режим з низьким обсягом пам’яті. Він може стискати збережену пам’ять, щоб надавати додатковий простір зі зниженими витратами на продуктивність. Файлова система NFSD поставляється з NFSv4, що дозволяє відкривати та блокувати файли клієнтів, які не відповідають іншим клієнтам. Крім того, він отримав покращення масштабованості кешування та виправлення деяких помилок пошкодження даних.

Інші зміни

Що стосується мультимедіа, API простору користувача H.265/HEVC тепер оголосили стабільним і готовим до використання апаратних декодерів. Щодо PREEMPT_RT, то підтримка ядра в реальному часі тепер також доступна для версії 6.0. Крім того, розробники працюють над генератором випадкових чисел для Linux, надаючи деякі додаткові налаштування для завантажувачів, гіпервізорів і Kexec.

Ще деякі нові функції/виправлення ядра Linux 6.0:

  • Дзеркальна пам’ять UEFI тепер підтримується в системах AArch64.
  • Виправлення та нові функції керування пам’яттю в підсистемі фреймворку DAMON.
  • Підтримка модуля безпеки SafeSetID для контролю змін setgroups().
  • ACPI PRM тепер підтримується в системах AArch64.
  • Новий параметр для встановлення нового імені хосту: «hostname=»
  • Функція перевірки під час виконання систем, що критично важливі для безпеки.
  • Оптимізація мережі тощо.

Як завантажити Linux 6.0?

Linux 6.0 доступний для завантаження у вигляді вихідного коду вже зараз. Ви можете скомпілювати його вручну у своєму дистрибутиві. Якщо це не ваш варіант, зачекайте поки ваш дистрибутив запакує нововведення. Деякі дистрибутиви (наприклад, Arch) випускають  оновлення ядра порівняно швидко, а інші (наприклад, Ubuntu) — ні. Тому, ви завжди можете використати основне репо Canonical, щоб установити Linux 6.0 на дистрибутиви на базі Ubuntu. 

Післяслово

Ще не встигли затестити ядро 6.0, а вже цікаво: коли наступний реліз і, що в ньому нового? За словами Торвальдса, версія ядра 6.1 матиме низку досить важливих оновлень. Його реліз очікується у першій половині грудня 2022 року. Тож, з нетерпінням чекаємо.

Хочете дізнатися більше про Linux? Обирайте один із курсів IT Education Center. Навчання як для новачків у сфері, так і для спеціалістів. Оновіть свою базу знань та навичок з ITEDU вже зараз 😏

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились