7 кращих дистрибутивів Linux для слабких ПК: список 2021 року

7 лучших дистрибутивов Linux для слабых ПК

Не хочете прощатися зі своїм ноутбуком з університетських часів? Потрібно пожвавити мамин раритетний ПК? Linux вам допоможе. Але далеко не всі дистрибутиви Linux зможуть допомогти старенькому комп’ютеру, хоча такий стереотип існує. Той самий Ubuntu вимагає багато ресурсів. 

Linux був би не Linux, якби не надавав можливості всім користувачам. Склали список найпопулярніших дистрибутивів Linux для слабких ПК: вони не тільки мало важать, а й швидкі, безпечні та багатофункціональні.

Linux дистрибутиви для слабких комп’ютерів: список 2021 року

1. Bodhi Linux

Bodhi Linux — найлегший дистрибутив Linux зі швидким і повністю налаштовуваним Moksha Desktop. 64-бітна версія побудована на основі Ubuntu 20.04, а 32-бітна архітектура Non-PAE заснована на Ubuntu 18.04.

* Moksha це продовження робочого столу Enlightenment 17 з додатковими функціями та покращеннями. За замовчуванням Moksha не поставляється з будь-яким внутрішнім віконним композитором, але можна додати ефекти Compiz.

Завдяки репозиторіям Ubuntu ви отримаєте доступ до купи безплатного програмного забезпечення. В останній версії Bodhi Linux 5.1 є чотири редакції: Standard, Legacy, AppPack і HWE.

Мінімальні вимоги для Bodhi Linux

  • процесор 500 МГц;
  • 256 МБ ОЗП;
  • 5 ГБ місця зберігання.

2. Linux Lite

Linux Lite — це ідеальний вибір шлюзової операційної системи Linux для слабкого ноутбука. Вона може стати вашою першою простою, швидкою та безплатною зупинкою у світі Linux. З цим дистро зробити перехід з Windows на Linux можна більш плавно та безболісно. Бонусом для новачків стане не лише знайомий Windows-подібний робочий стіл, а й безплатний пакет Office (сумісний із Microsoft Office). Заснований Linux Lite на серії випусків Ubuntu LTS. Остання версія 5.0 має більше можливостей, наприклад, підтримує режим завантаження UEFI за умовчанням. 

Мінімальні вимоги до Linux Lite

  • тактової частоти процесора 1 ГГц;
  • 768 МБ ОЗП;
  • екран VGA з роздільною здатністю 1024×768 пікселів.

3. Ubuntu MATE

Ubuntu MATE — це стабільна, проста у використанні операційна система з середовищем робочого столу, що налаштовується. Цей дистрибутив Linux варто встановлювати тим, хто хоче максимально використати можливості свого старого комп’ютера. Зі скромними вимогами до обладнання він підходить для сучасних робочих станцій, одноплатних комп’ютерів та старого обладнання. Ubuntu MATE робить сучасні комп’ютери швидкими, а старі зручними. 

Останній випуск заснований на Ubuntu 20.04, має нові функції та покращення. Наприклад, кілька варіантів колірної теми, інсталяцію одним натисканням, експериментальну ZFS та GameMode від Feral Interactive. MATE — одне з найкращих середовищ робочого столу поряд з GNOME, KDE та Cinnamon. 

Мінімальні вимоги до Ubuntu MATE

  • процесор з тактовою частотою 1 ГГц;
  • 1 ГБ оперативної пам’яті;
  • 8 ГБ вільного місця на диску;
  • роздільна здатність екрана 1024×768 або вище.

4. Peppermint OS

Peppermint — один з найшвидших і найлегших дистрибутивів Linux. Він заснований на Lubuntu і підтримує 32-бітне та 64-бітне обладнання. Peppermint OS відрізняється комбінуванням хмарної інфраструктури та звичайних настільних додатків для Linux. Інструмент управління хмарою та програмами Ice від Peppermint поставить вебпрограми нарівні з локально встановленими. Останній випуск Peppermint 10 використовує віконний менеджер Xfwm4 та нижню панель Xfce середовищі робочого столу LXDE.  

Peppermint 11 знаходиться на стадії повної розробки, попри смерть генерального директора Марка Грейвза. Дату релізу ще не призначили.

Мінімальні вимоги до Peppermint OS

  • 1 ГБ оперативної пам’яті,
  • процесор з архітектурою Intel x86,
  • 20 ГБ вільного місця на диску.

5. antiX

Дистрибутив antiX Linux базується на Debian і поставляється без системи ініціалізації systemd. Це може бути вирішальним чинником під час вибору ОС деяких ентузіастів. Цей легкий дистро підходить для 32-бітного та 64-бітного обладнання, оскільки орієнтований як на старі, так і нові комп’ютери.

Зараз antiX-19.2 Manolis Glezos випускають у чотирьох різних редакціях: Full, Base, Core та Net. Якщо вам потрібний повний контроль над установкою, ви можете використовувати antiX-core або antiX-net.

Мінімальні вимоги до antiX

  • 256 МБ ОЗУ;
  • Intel-AMD x86.

6. Manjaro Linux Xfce Edition

Версія Manjaro Linux Xfce — це флагманська пропозиція, яка постачається з відточеним, інтегрованим та передовим інтерфейсом Xfce. Заснований на Arch у поєднанні з робочим оточенням Xfce, Manjaro забезпечує швидку роботу. Дистро має повну підтримку мультимедіа, розпізнає обладнання, підтримує кілька ядер, зокрема і rc.

Також варто згадати, що Manjaro відмовився від підтримки 32-розрядної архітектури. Це може стати перешкодою для тих, хто бажає працювати на старому ПК. Однак, ви можете спробувати новий проєкт manjaro32.

Мінімальні вимоги до Manjaro Xfce

  • 1 ГБ оперативної пам’яті;
  • ЦП із тактовою частотою 1 ГГц.

7. Zorin OS Lite

Дистрибутив заснований на Ubuntu. Його мета — полегшити перехід на Linux для користувачів Windows та macOS. Zorin OS Lite поєднує основні функції Zorin OS у компактному та легкому пакеті, який працює швидко навіть на старому обладнанні. Наприклад, Xfce допомагає Zorin OS Lite працювати більш плавно. Дистро також поставляється з великою кількістю корисних наперед встановлених інструментів для полегшеної версії.

Мінімальні вимоги до Zorin OS Lite

  • 512 МБ ОЗУ;
  • роздільна здатність 600*480 пікселів;
  • 8 ГБ пам’яті;
  • одноядерний ЦП 700 МГц 32/64-розрядний ЦП.

Підсумок 

Linux є що запропонувати кожному користувачеві. Саме тому існує багато хороших варіантів полегшених дистрибутивів операційної системи Linux для старих комп’ютерів.

Враховуючи просте встановлення та безпроблемний досвід, ми рекомендуємо використовувати дистрибутиви Linux: Bodhi Linux та Zorin OS Lite на вашому старому комп’ютері. Для кращої підтримки з гарним робочим столом – Linux Lite або Ubuntu MATE. 

А які у вас фаворити серед дистрибутивів Linux? Пишіть у коментарях.

Залишити відповідь

Відповідь на коментар

Коментарі (6)

    Дякуємо, що поділились