ТОП додатків Linux для десктопних версій у 2022 році

ТОП додатків Linux для десктопних версій

Linux — це опенсорсна операційна система, що налічує багато дистрибутивів, таких як Ubuntu, Debian, Pop!_OS, Fedora та інші. Ядро Linux підтримує найрізноманітніші додатки. У цій статті ми обговоримо найкращі програми, які повинні за дефолтом стояти у користувача 2022 року. 

Редактори зображень

Один із найкращих інструментів Linux для цифрових художників — Inkscape. На відміну від GIMP, Inkscape попередньо встановлено на більшості основних дистрибутивів Linux. Він пропонує безліч інструментів для малювання та можливостей редагування векторної графіки.

Дозвіл плагінів, які розширюють його функціональність, вражає. Цей опенсорсний додаток пропонує майже всі типи інструментів, які вам коли-небудь знадобляться, щоб робити із зображенням що завгодно.

Аудіоредактори

Audacity — найпопулярніший інструмент для базових завдань редагування. Він підтримує плагіни для розширення його функціональності. Це ПЗ з відкритим кодом і розповсюджується безплатно.

LMMS — це безплатна цифрова аудіоробоча станція (DAW) для Linux. Це багатофункціональна альтернатива аудіоредакторам преміумкласу для створення, редагування та запису музики. Якщо у вас є MIDI-пристрій, ви можете просто під’єднати його до своєї машини та розпочати роботу з LMMS. Він також підтримує плагіни VST. 

Поштові клієнти

Evolution є дефолтною поштовою програмою для користувачів робочого столу GNOME. Додаток пропонує покращений макет у порівнянні з Thunderbird, а також підтримує Microsoft Exchange за допомогою розширення.

Простий і безплатний поштовий клієнт, розроблений Mozilla. Він пропонує більшість функцій, які вам потрібні, однак інтерфейс користувача може стати недоліком для вас.

Комунікація

Signal — популярна програма обміну миттєвими повідомленнями з відкритим кодом, яка є однією з альтернатив WhatsApp.

Element — це безпечна платформа для співпраці з відкритим вихідним кодом, створена на основі мережі Matrix. Можливо, це не популярний вибір, але він пропонує багато функцій як заміну багатьом іншим пропрієтарним варіантам особистого чи робочого спілкування.

Slack ідеальний для комунікації команди. Для Linux він доступний безплатно, і ви можете оновити його до преміумверсії, щоб отримати додаткові функції. Вам не знадобиться преміум, якщо ви не корпоративний користувач. 

Інструменти запису екрана та потокового передавання

Open Broadcaster Software — це досить популярна та надійна програма для запису екрана, яку часто використовують стримери. Ви можете значно налаштувати її, додати власний шаблон тощо. OBS підходить як для особистих, так і для професійних користувачів — він не найпростіший, але дуже корисний.

Flameshot — наш фаворит для створення скриншотів і додавання до них коментарів. Ви навіть можете безпосередньо завантажувати свої зображення в Imgur без необхідності зберігати їх на комп’ютері. 

Досить простий кросплатформний інструмент для створення скриншотів на основі Qt, який пропонує більше можливостей анотацій. Це досить новий і не найпопулярніший інструмент для створення знімків екрана, але він працює. 

Оптимізатори системи/Диспетчери завдань

Stacer — системний оптимізатор і диспетчер завдань у Linux із чудовим інтерфейсом користувача та надійним набором функцій. Ви можете керувати завданнями запуску, очищати тимчасові/кеш-файли, керувати запущеними службами, видаляти пакети та легко контролювати ваші системні ресурси. 

Якщо ви шукаєте кращий інструмент на основі командного рядка, htop стане ідеальною заміною. Вам більше не потрібно вводити номер процесу, щоб завершити його, просто перейдіть до нього та завершіть. Це набагато простіше та швидше, ніж традиційний головний інструмент CLI.

Програми для геймерів

Steam — чудова платформа для гравців та розробників. На ній ви знайдете понад 30 000 ігор на будь-який смак: як безплатні, так і платні варіанти. 

Якщо ви геймер, вам слід негайно встановити цей додаток. Зверніть увагу, що це не опенсорсна програма. Так, є альтернативи. Але ніщо не зрівняється з Discord, коли мова йде про здатність керувати серверною кімнатою, де інші гравці можуть взаємодіяти та спілкуватися за допомогою голосових каналів у грі. 

Медіаплеєри

Audacious — це простий музичний плеєр, який потребує мало ресурсів. Ви можете налаштувати інтерфейс під себе, а щоб додати пісні, слід просто перетягнути потрібну теку. 

VLC — це простий безплатний медіаплеєр із відкритим кодом. Він підтримує майже всі типи форматів файлів. Ми теж, врешті-решт, до нього повертаємось. 

Редактори відео

Kdenlive — одна з найкращих безплатних програм для редагування відео для Linux. Це рішення з відкритим вихідним кодом, яке також пропонує підтримку двох моніторів. Він містить більшість необхідних функцій, таких як основні ефекти переходу, налаштування макета, редагування кількох доріжок тощо.

OpenShot — це опенсорсний відеоредактор, простий у використанні та надійний. Він включає 3D-ефекти, базові відеопереходи, підтримку перетягування тощо.

Медіаконвертери з відкритим кодом

Handbrake — конвертер відео, що підтримує широкий спектр відеокодеків. Звичайно, під час конвертації відео ви можете вибрати якість або роздільну здатність, частоту кадрів і багато інших речей, наприклад субтитри.

SoundConverter — це потужний інструмент для перетворення аудіо, який підтримує майже всі формати файлів і досить швидко перетворює аудіофайли.

Інструменти резервного копіювання

Timeshift допоможе вам зробити резервну копію усієї вашої ОС разом з усіма її конфігураціями. Ви можете легко відновити її, коли щось піде не так. 

Bacula — це багатофункціональний інструмент резервного копіювання з відкритим кодом, доступний для Linux. Це не просто окрема програма, вона містить низку інструментів для кожного конкретного параметра. Крім того, проєкт Bacula певною мірою орієнтований на розробників.

Віртуалізація

VirtualBox — це безплатне рішення віртуалізації з відкритим вихідним кодом для тих, хто хоче спробувати різні дистрибутиви (або експериментувати з чимось), не впливаючи на вашу хост-систему. 

Чи це усі основні програми для користувача Linux, як гадаєте? Поділіться думками в коментах.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились