Сертифікація DevOps: кращі варіанти у 2023 році

Посади DevOps входять до найбільш високооплачуваних у технічній галузі. А сертифікація у цій сфері відкриває шлях до нових кар’єрних вершин. Вона підтверджує ваші знання та робить резюме вагомішим. 

Сертифікації охоплюють різні інструменти та аспекти DevOps, але як обрати ту, яка найкраще поєднає ваші таланти та розвине кар’єру? Розберімося у матеріалі 🤔

Як обрати сертифікацію DevOps

Її можна обрати пальцем у небо, але для максимального ефекту визначте свої кар’єрні цілі, бекграунд та інтереси.

Сертифікат можна отримати з різних джерел, наприклад, Red Hat, HashiCorp, DevOps Institute, MIT, Linux, Jenkins тощо. Багато з них пов’язані зі знанням концепцій хмари, керуванням конфігурацією та мережею. 

Варіант, що підійде вам найкраще, залежить від того, якій частині циклу розробки ви віддаєте перевагу та з якими системами знайомі. Почніть із сертифікації, найближчої до вашого профілю. 

Якщо ж ви поки зовсім далекі від DevOps, можете йти за такою схемою: 

Переваги сертифікації DevOps

Ось кілька причин отримати сертифікацію DevOps

  • Підвищення зарплати 

Попит на навички та досвід DevOps щороку зростає. Сертифікат підтвердить ваші уміння у сфері та доповнить резюме.

  • Визнання

Сертифікат означає, що ви маєте експертні знання в DevOps, розумієте процеси створення коду, керування версіями, тестування, інтеграції та розгортання. Він може допомогти виділитися та зайняти більш просунуті посади у компанії.

  • Покращення навичок

Це корисно не лише DevOps-спеціалістам. Розробники або інженери від сильних навичок у цій сфері лише виграють. Це дає краще розуміння всіх етапів розгортання ПЗ.

  • Нова кар’єра 

DevOps — майбутнє розробки програмного забезпечення. Сертифікат зробить вас ще потрібнішим та ціннішим спеціалістом на ринку. 

Які є сертифікати для DevOps-інженера

Розділили сертифікації за напрямками, щоб вам було легше орієнтуватися. В деяких випадках виділили кілька варіантів, в інших — наші фаворити. Дивіться та обирайте ту, що водночас зачіпає ваші інтереси, досвід та навички.

Оркестрація контейнерів 

Certified Kubernetes Administrator (CKA)

Це популярна практична сертифікація від Cloud Native Computing Foundation (CNCF). Такий сертифікат визнаний в усьому світі та демонструє ваші навички й знання в K8s. 

Kubernetes — інструмент оркестровки контейнерів з відкритим кодом для автоматизації розгортання, масштабування та керування контейнерами. Він став стандартом для їхньої оркестрації та розгортання мікросервісів. 

Програма CKA охоплює всі аспекти адміністрування цього ПЗ: від інсталяції та налаштування до роботи в мережі та безпеки.

Гарний варіант, якщо хочете поглибити своє розуміння Kubernetes. Сертифікація займає 2 години та містить 17 питань. В разі чого, є додаткова спроба, якщо не вийде з першого разу.

Корисний матеріал, щоб підготуватися та симулятор тесту, щоб потренуватися.

Тут можна зареєструватися на сертифікацію

Certified Kubernetes Application Developer (CKAD)

Ця сертифікація зосереджується на проєктуванні, створенні та розгортанні хмарних програм для K8s. Якщо у вас є сертифікат CKA, пройти CKAD буде легше. Це двогодинний іспит, що містить 19 питань. Сертифікат діє 2 роки.

В пригоді може стати симулятор іспиту, щоб підготуватися. А за цим посиланням знайдете гайд, що допоможе зорієнтуватися.

Зареєструватися можна за цим посиланням.

Також можете розглянути сертифікацію Certified Kubernetes Security Specialist (CKS), якщо хочете зосередитись на безпеці. Він свідчитиме, що ви знаєте та вмієте впроваджувати найкращі практики захисту програм на основі контейнерів і платформ Kubernetes на всіх етапах циклу розробки та розгортання ПЗ.

Якщо всі ці сертифікації поки не для вас, почніть із Kubernetes and Cloud-Native Associate (KCNA). Це перша сходинка, якщо ви тільки починаєте з K8s та хмарними технологіями. Вона охоплює основи цих технологій.

Інфраструктура як код

HashiCorp Certified Terraform Associate

Terraform — популярне ПЗ для забезпечення інфраструктури. Тож радимо обрати цю сертифікацію, якщо цікавитесь хмарною автоматизацією.

Вона підтверджує ваші навички використання HashiCorp Terraform для надання, керування та підтримки будь-якої хмарної або локальної інфраструктури. 

Іспит охоплює основні навички, потрібні для ефективного використання інструменту для створення інфраструктури.

Сертифікація проходить через незалежний сторонній наглядовий сервіс Webassessor. Формат: 70 питань з варіантами відповідей. На це матимете 1 годину. Щоб отримати сертифікат, потрібно правильно відповісти мінімум на 70% питань. 

Ця сертифікація теж дійсна 2 роки. Потім необхідно пройти її ще раз. 

Зареєструватися — тут.

Хмарні обчислення

AWS Certifications

Оберіть цю сертифікацію, якщо вас цікавлять хмарні обчислення, і ви не помилитесь.

Так склалося, що вебсервіси Amazon домінують у сфері та мають значну частку ринку. А ця сертифікація підійде навіть якщо ви лише починаєте свій хмарний шлях. Вона має багато рівнів, тож ви точно знайдете свій варіант:

  1. AWS Certified Cloud Practitioner
  2. AWS Certified Solutions Architect – Associate
  3. AWS Certified SysOps Administrator – Associate
  4. AWS Certified DevOps Engineer – Professional
  5. AWS Certified Solutions Architect – Professional
  6. AWS Certified Advanced Networking – Specialty
  7. AWS Certified Security – Specialty

Також можна розглянути сертифікації Google Cloud та Azure Cloud.

DevSecOps

HashiCorp Certified: Vault Associate

Якщо вас цікавить автоматизація безпеки разом з автоматизацією інфраструктури та розгортанням застосунків — це те, що вам треба. 

HashiCorp Vault — якісне рішення з відкритим кодом для керування секретами.

Тож якщо любите DevSecOps, або хочете розвиватися в напрямку керування безпекою проєкту, це один з найкращих варіантів. 

Зареєструватися.

Якщо у DevSecOps ви не новачок — розгляньте сертифікацію HashiCorp Certified: Vault Operations Professional.

Linux

Linux Foundation Certified System Administrator (LFCS)

Адміністрування Linux — важлива навичка для інженера DevOps. 

Ця сертифікація стане гарним початком вашої DevOps-кар’єри. Вона підтвердить, що ви володієте необхідними навичками системного адміністрування. 

Іспит складається з завдань на основі продуктивності. Вони імітують робочі задачі та сценарії, з якими системні адміністратори стикаються в роботі.

В результаті роботодавці знатимуть, що ви можете якісно проєктувати, інсталювати, налаштовувати та керувати інсталяцією системи. Ви маєте розуміння важливих концепцій, таких як мережа, зберігання, безпека, технічне обслуговування, логування та моніторинг, життєвий цикл застосунків, усунення несправностей та інше.

Зареєструватися на сертифікацію.

CI/CD

Certified Jenkins Engineer (CJE)

Про який інструмент ви думаєте, коли чуєте про безперервні інтеграцію та доставку? Скоріше за все, це буде Jenkins.  

Він часто очолює рейтинги інструментів CI/CD. Його часто використовують для застосунків, а також керування інфраструктурою.

Якщо цікавить сертифікація на основі інструментів безперервних інтеграції та розгортання, радимо розглянути саме цей варіант.

Зареєструватися

Моніторинг та спостережливість

Prometheus Certification (PCA)

Prometheus — один з найкращих хмарних інструментів моніторингу з відкритим вихідним кодом. 

Сертифікація зосереджується на моніторингу та спостережливості. Сертифікація допоможе отримати знання про основи моніторингу даних, показників, сповіщень і дашбордів за допомогою Prometheus.

Іспит передбачає питання з варіантами відповідей та триває 1,5 години.

Умови максимально лояльні: у вас є рік на те, щоб скласти іспит з можливістю перескласти. Сертифікат дійсний 3 роки.

Зареєструватися.

Висновки

Якщо буває, що дивитеся на спеціалістів, що обіймають посади на проєктах вашої мрії, і питаєте себе: «Чому він, а не я?», цьому є пояснення. Ми живемо в такому світі, де свій талант ще потрібно вміти класно продати. 

Сертифікат — гарний помічник у цьому питанні, адже він підтверджує ваші знання та вміння з конкретних технологій. Це підвищує вашу цінність на ринку. 

Тож якщо постає питання проходити сертифікацію чи ні — однозначно так. Інше питання: яку саме обрати? Відштовхуйтесь від своїх знань та напрямку, з яким працюєте чи хочете працювати. Потім підтягуйте свої навички та складайте іспит. 

Навички роботи з хмарними провайдерами, Kubernetes та Linux, прокачайте на наших курсах.

Якщо ж ви поки не готові йти в DevOps, почніть із системного адміністрування. Ми підготуємо вас до сертифікації Cisco. Надамо всі необхідні знання та навички, щоб ви успішно склали іспит та отримали роботу мрії.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились