Ненудний термінал: 7 команд в Linux, щоб зробити перерву

Зазвичай Linux асоціюється з роботою в терміналі, де немає нічого веселого. Але навіть на чорному екрані можна знайти те, що розсмішить та змусить відірватися на перерву. Ми підготували список із 7 найкумедніших команд.

Після прочитання — обов’язково перевірити!

Команда: sl

Без будь-якої причини, ви можете змусити потяг проїхати через ваш термінал. Спочатку команду вигадали для тролінгу користувачів, які неправильно ввели ls. Встановіть steam locomotive (sl) і зробіть перерву. До прикладу, інсталяція у Fedora:

$ sudo dnf install sl

Команда: cmatrix

Якщо ви дивилися голлівудську “Матрицю” і були зачаровані можливостями Нео, встановлюйте команду cmatrix. Щоб встановити анімацію, яка буде виглядати як робочий стіл хакера з улюбленого фільму, потрібно:

$ sudo apt install cmatrix  [Debian/Ubuntu & Mint]
$ sudo yum install cmatrix 
[CentOS/RHEL 7]
$ sudo dnf install cmatrix
 [CentOS/RHEL 8 & Fedora]
$ sudo pacman -S cmatrix   
[Arch Linux]
$ sudo pkg_add -v cmatrix  
[FreeBSD]

Вихід:

root@tecmint:~# cmatrix

Команда: fortune

Ви можете дізнатися свою долю прямісінько в командному рядку, встановивши fortune. Фортуна надрукує рандомне і, можливо, значуще для вас повідомлення. У команди fortune є безліч наборів даних, з яких вона може отримати цікаві цитати. Наприклад, ви можете отримати як передбачення відомі фрази з літератури, науково-фантастичного телешоу “Світлячок”, жарти, поради про Linux та багато іншого. Пошукайте у репозиторії слово fortune, щоб дізнатися, які варіанти видасть ваш дистрибутив.

Щоб встановити:

$ sudo apt install fortune [Debian/Ubuntu та Mint] 
$ sudo yum install fortune
[CentOS/RHEL 7] 
$ sudo dnf install fortune
[CentOS/RHEL 8 та Fedora] 
$ sudo pacman -S fortune
[Arch Linux] 
$ sudo pkg_add -v fortune
[FreeBSD]

Команда: lolcat

Програма lolcat об’єднує файли або стандартне введення зі стандартним виведенням і прикрашає нудний білий текст у райдужне забарвлення. 

Ось результат виведення довідки за допомогою lolcat -h:

Команда: espeak

Espeak — це програмний синтезатор мови, в якому є кілька різних голосових бібліотек. З ним ви озвучите свої жарти з командного рядка. Після встановлення espeak важливо додати гучності на вашому комп’ютері, а потім — повеселитися.

$ espeak "Linux is the best operating system."

Команда: curl

Круто було б оновити свій статус у Twitter із командного рядка. Правда? Не проблема, просто замініть ім’я користувача, пароль та статусне повідомлення у прикладі нижче на своє. І корисно, і перед друзями можна блиснути. 

root@tecmint:~# curl -u YourUsername:YourPassword -d status="Your status message" http://twitter.com/statuses/update.xml

Команда: asciiquarium

Акваріум у терміналі? Не проблема! Запам’ятовуйте, для початку завантаження: 

root@tecmint:~# cd /tmp
root@tecmint:~# wget http://www.robobunny.com/projects/asciiquarium/asciiquarium.tar.gz
root@tecmint:~# tar -zxvf asciiquarium.tar.gz
root@tecmint:~# cd asciiquarium_1.1/
root@tecmint:~# cp asciiquarium /usr/local/bin
root@tecmint:~# chmod 0755 /usr/local/bin/asciiquarium

Далі, запустіть asciiquarium або /usr/local/bin/asciiquarium у терміналі та отримайте ваш акваріум у терміналі. Ні витрат, ні очищення, ні мертвих рибок.

root@tecmint:~# asciiquarium

Підсумок

Ознайомтеся з інструкцією до цих команд, щоб вивчити всі можливості та ітерації. Збоку може здатися, що все так просто і навіть наївно, але коли весь день проводиш перед терміналом, такі команди рятують.

Які ваші улюблені дивні команди Linux і чи є у них серйозне застосування? Діліться у коментарях. 

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились