13 трендів DevOps у 2023 році

Команди, які розуміють необхідність постійного вдосконалення зазвичай мають вищі організаційні показники, ніж ті, які цього не роблять. Так пише Google у State of DevOps 2022.

Потреба у швидкій доставці застосунків та покращенні якості — драйвер ринку DevOps. І хоч не всі компанії, що впровадили цю методологію, розібралися, як взяти від неї максимум, DevOps не стоїть на місці.

За прогнозами, до 2030 року ринок DevOps досягне $51 мільярда. Для порівняння, у 2021 році ринок оцінювався у $7 мільярдів.

Концепція постійно розвивалася, трансформувалася та проникала у нові напрямки. Деякі тренди DevOps зберігаються вже кілька років, деякі лише набирають обертів. 

Що нам принесе 2023? Нумо розбиратися. 

1. Хаос-інжиніринг

Хаос-інжинірінг — навмисне та контрольоване внесення збоїв у систему. Це дозволяє перевіряти її стійкість та знаходити потенційні слабкі місця. Так команди можуть розв’язувати проблеми до того, як вони стануть критичними, що підвищує загальну надійність та доступність системи.

Практика відома завдяки Netflix ще з 2010 року, коли компанія створила та оприлюднила своє ПЗ для таких цілей — Chaos Monkey.

Команди прагнуть покращити стійкість своїх систем та зменшити ризик простою. Цього року хаос-інжиніринг ставатиме дедалі популярнішим методом, а нові інструменти та фреймворки спростять впровадження та керування експериментами з хаосу.

2. DevSecOps

Безпека — основна проблема будь-якої компанії, тому впровадження DevSecOps у 2023 році зростатиме швидше, ніж раніше. Цей підхід з першого дня додає надійні засоби безпеки до традиційних методів DevOps. Операції, які називають DevSecOps, гарантують суворі протоколи кібербезпеки на кожному рівні життєвого циклу розробки. 

Методи DevSecOps можна легко інтегрувати у стандартні інструменти CI/CD. У висновку безпека компанії зросте, а розробники можуть гарантувати, що її впровадили на кожен рівень життєвого циклу розробки. Так можна швидко виявляти та усувати будь-які загрози. Одним словом, безпека більше не буде другорядним завданням у конвеєрах DevOps.

3. Безсерверні обчислення

Безсерверні обчислення існують вже понад десять років. Компаніям потрібен час, щоб прийти до безсерверної структури, в основному через страх щодо підтримки галузі та повернення інвестицій. Але безсерверність дає бонуси, ігнорувати які важко.

Дві найбільші переваги безсерверних обчислень — це ефективність та надійність. Без витрат на управління інфраструктурою компанії можуть зосередити свої ресурси на найважливіших речах. Ще безсерверність знижує ризик потенційних проблем з обслуговуванням, які можуть виникнути під час використання традиційних фреймворків.

4. Мікросервіси

Мікросервіси йдуть пліч-о-пліч з безсерверними обчисленнями. Відповідно до цієї концепції, програми розбиваються на незалежні блоки, що дає більше гнучкості. Розробники можуть отримати доступ до безлічі інструментів, використовуючи будь-яку мову програмування або базу даних, якої вони потребують. жодних рамок традиційної розробки застосунків.

При успішному впровадженні мікросервіси також дають підприємствам більшу масштабованість та гнучкість, ніж монолітні програми. Розробники можуть масштабувати кожну сегментовану службу відповідно до потреб бізнесу, а не намагатися масштабувати всю програму відразу. А якщо щось піде не так, мікросервіси дозволяють легко локалізувати проблему, не порушуючи роботу всієї програми.

У міру того, як у 2023 році безсерверні обчислення набиратимуть обертів, мікросервіси зростатимуть. Проте зростання мікросервісів серед невеликих компаній буде повільним. Ризик поганої реалізації мікросервісів викликає проблеми, включаючи втрату даних, низьку надійність та ризики безпеки. 

5. MLOps та AIOps

Вони змінили все не лише у технічній сфері. Ці технології проникають в наше повсякденне життя, як, наприклад, ChatGPT. DevOps не залишився осторонь і використав багато методів AI та ML для найкращих результатів. AI може легко змінити підхід команд до розробки, доставки, розгортання та організації програми. І все це заради підвищення продуктивності.

Штучний інтелект та машинне навчання підвищує швидкість реагування на інциденти та зміни. Вони можуть підвищити продуктивність команди та відіграти важливу роль у заповненні розриву між людьми та даними. AI тепер став цінним активом, який допомагає приймати рішення у DevOps. Нові терміни, такі як AIOps, DataOps, також стають звичайними, і їхня важливість зростатиме протягом наступного року. 

6. Спостережуваність даних

Така тенденція — наслідок підвищеної уваги до розуміння та аналізу продуктивності застосунків, підвищення їх надійності, масштабованості та доступності. Програми стають дедалі складнішими, а разом з цим і можливість отримати повне уявлення про їхню внутрішню роботу. 

Рішення для спостереження за даними надають командам DevOps доступ до повної інформації про застосунки. Це дозволяє швидше виявляти й діагностувати проблеми та приймати кращі рішення.

У 2023 році очікуємо збільшення інвестицій в розвиток інструментів та процесів спостереження, які допоможуть командам із цими задачами.

7. Платформи DevOps 

GitLab у своєму дослідженні виявив, що приблизно одна третина опитаних команд DevOps у 2021 все ще користувалися власними та сторонніми рішеннями. 

У великих організаціях, де кілька команд розробників та безпеки, це може викликати проблеми при підключенні всіх інструментів до автоматизованого конвеєра.

Тому близько 44% компаній у 2022 році використовували платформи DevOps, які пропонують комплексну екосистему з усіма необхідними інструментами. 

Одна з додаткових переваг таких платформ: вони мають бази знань, де користувачі можуть легко знайти детальну інформацію про кожен інструмент. 

Тренди DevOps — це не так просто. Сфера розвивається з тою ж швидкістю, з якою доставляється ПЗ. Але половина вже позаду. Далі — ще цікавіше.

8. Low-code програми

Попит на швидшу та ефективнішу доставку програмного забезпечення продовжує зростати, тож low-code відіграватиме дедалі важливішу роль у DevOps. Організації дедалі більше визнають переваги, які платформи з низьким кодом можуть принести в процеси розробки ПЗ.

До кінця 2023 року у більшості середовищ розробки буде впроваджено програмне забезпечення low-code. Такі інструменти викликають суперечки у спільноті DevOps, але вони довели, що підвищують продуктивність.

Розробники часто вважають, що програми low-code загрожують безпеці їхньої роботи. Маркус Торрес із ServiceNow твердо впевнений, що ці інструменти допомагають розробці більше, ніж шкодять. Він пояснює, що розробникам подобається використовувати інструменти no-code або low-code, щоб не вичищати написане та зосередитись на складних частинах.

Підвищення продуктивності — ось що змусить розробників схилятися до low-code у 2023 році. Процес розробки ПЗ включатиме більше таких інструментів. У міру того, як використання low-code стає звичним, ми побачимо, як з’явиться така підтримка всього циклу розробки ПЗ. 

Рішення low-code спростять всі аспекти розробки: створення програм, проєктування, розробку, тестування, управління випусками, документацію та багато іншого. 

9. GitOps

GitOps — відносно новий гравець у DevOps, який дозволяє працювати з інфраструктурою під новим кутом. 

Одна з найважливіших функцій GitOps — дати можливість правильно застосувати та перевірити групу системних змін.

Алексіс Річардсон, генеральний директор і засновник Weavework.

GitOps — це практика зберігання якомога більшої частини конфігурації в системі контролю версій (а саме Git) шляхом об’єднання коду з робочими процесами розгортання «основного» тригера. У команди завжди є централізоване джерело, яке вона використовує.

Централізована система дозволяє розробникам економити час та енергію, позбавляючись необхідності постійно щось шукати в консолях хмарних провайдерів.

10. Kubernetes

K8s і так міцно засів у DevOps, але у 2023 ще більше компаній будуть впроваджувати його. Причина є банальною: це зручно. З Kubernetes розробники легко діляться програмами та ПЗ з адмінами в режимі реального часу. Продуктивність зростає шляхом спрощення складання конвеєрів, тестування та розгортання в DevOps.

Kubernetes, як і інші системи управління контейнерами, знижують людський фактор і певною мірою просувають технології NoOps. Підхід K8s до конвеєрної архітектури допомагає розробникам користуватися інструментами ML та AI для вивчення, прогнозування та автоматизації робочих процесів.

Зростання популярності Kubernetes вплине на розвиток його інструментів та дистрибутивів, так що подивимося, що буде у 2023 році.

Навчися працювати з Kubernetes: вмітимеш розгортати кластери та управляти ними, докеризувати застосунки, автоматизувати деплой та працювати з моніторингом.

11. SRE

Останніми роками SRE набирає популярності, особливо серед великих компаній. Цей тренд DevOps зосереджується на надійності та стійкості систем. Його мета — мінімізувати час простою та забезпечити доступність послуг для користувачів.

SRE — концепція, тісно пов’язана з DevOps. Вона поєднує принципи розробки ПЗ, ІТ-операцій та системної інженерії та пропонує цілісний підхід до управління складними системами.

Без надійності ефективність доставки програмного забезпечення не є запорукою успіху організації. 

2022 Accelerate State of DevOps Report

Надійність та стійкість систем стають дедалі важливішими, тож в організаціях частіше з’являтимуться команди SRE. 

12. FinOps 

FinOps — це практика внесення фінансової звітності до моделі змінних витрат у хмарі, яка дозволяє розподіленим командам знаходити для бізнесу компроміси між швидкістю, вартістю та якістю.

FinOps спонукає організації краще управляти своїми витратами на розробку та впроваджувати правильні рішення у масштабах усієї організації. Створивши кросфункціональну команду, яка уважно стежить за витратами, організації можуть підвищити їх прозорість та забезпечити зрозумілі показники, щоб приймати більш виважені рішення.

Так організації можуть застосовувати нові методи оптимізації витрат, як то планування продуктивності, оптимізація компанії або узгодження корпоративних знижок. Зрештою це сприяє виміру витрат та використання ресурсів, що робить компанію більш ефективною та гнучкою.

FinOps знайшов своє місце у 2022 році та набиратиме обертів й надалі.

13. IaC

Підхід «Інфраструктура як код» став вирішальним у DevOps. Він забезпечує безперервність тим, що всі середовища автоматично ініціалізуються та налаштовуються без помилок, пов’язаних із людським фактором.

Чим крутий IaC? Хмарні технології легко впровадити, архітектура гнучка, моніторинг простіший. Розгортання на аналогічних налаштуваннях легше, а весь цикл розробки програмного забезпечення ефективніший. За допомогою IaC можна навіть відкотити все до «останньої конфігурації, де все працювало». Все більше і більше команд усвідомлюють ці переваги, тому підхід набиратиме обертів у 2023 році.

Ключові фактори зростання ринку DevOps

Серед головних факторів зростання ринку DevOps можна виділити:

  1. Збільшення поширення хмарних обчислень. Вони дозволяють бізнесам легко й ефективно розробляти, тестувати та розгортати програмні застосунки. А практики DevOps допомагають командам швидко ітерувати та поставляти ПЗ. 
  2. Попит на швидшу доставку програмного забезпечення. DevOps надає необхідні інструменти для оптимізації розробки, тестування та розгортання, що дозволяє поставляти якісне ПЗ в коротші строки. А висока конкуренція на ринку спричинила пошук все кращих рішень для цього.
  3. Перехід до гнучкої та економічної методології. DevOps наголошує на співпраці, ітераційній розробці та постійному вдосконаленні. Ця зміна підходу зробила DevOps гарним варіантом для організацій, які хочуть покращити процеси розробки.
  4. Акцент на автоматизації. Це ключовий аспект DevOps, який допомагає командам усунути ручні процеси та зменшити ризик помилок. Зі зростанням складності програмних застосунків автоматизація стала критичною для забезпечення якості та надійності ПЗ.
  5. Підвищена увага до безпеки. Бізнес-процеси все більше покладаються на програмне забезпечення, тож актуальнішим стає й питання безпеки. DevOps забезпечує основу для інтеграції безпеки на кожному етапі життєвого циклу розробки, від планування до розгортання.

Резюмуємо: компанії прагнуть доставляти якісні застосунки якомога швидше. Рішення DevOps пропонують розв’язання цих проблем. Це означає подальший розвиток методології, пошук нових рішень та інструментів. Тож шляху назад немає — тільки вперед.

Що чекає на DevOps у майбутньому?

Судячи з динаміки розвитку раніше, DevOps точно нікуди не подінеться. Він може трансформуватися, вбирати інші практики або навіть поміняти свою назву. Але, по суті, це буде DevOps.

Ми йдемо до того, щоб оптимізувати процеси розробки, пришвидшити доставку та підвищити якості. Ці тенденції — наступний крок до покращення програмних продуктів.

Тренди DevOps змінюються, але деякі аспекти актуальні завжди. Наприклад, кваліфіковані спеціалісти. Навички у DevOps мають високий попит на ринку, проте талановитих фахівців не так багато. Щоб поповнити їх лави — розвивайся та покращуй свої вміння. Зробити це можна на курсах DevOps, що формують навички.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились