Soft skills системного адміністратора: про важливість нетехнічного аспекту

21 століття принесло із собою нові тенденції: віртуалізація, автоматизація, високі технології. Усе це безпосередньо торкнулося системних адміністраторів. У 2000-х роках 80% компаній на вітчизняному ринку були стартапами з невеликими колективами в середньому по 3-5 осіб. У той час роботодавці звертали увагу виключно на професійні знання та навички сисадміна. 

Сьогодні ситуація змінюється кардинальним чином. Загальна кількість великих компаній стрімко зростає, зокрема й на вітчизняному ринку. Вимоги до кваліфікації адміністраторів, як і раніше, високі, проте рекрутери дедалі частіше звертають увагу на так звані «нетехнічні» навички або soft skills. Відкладемо вбік професіоналізм і розглянемо, якими ще якостями повинен володіти ідеальний системний адміністратор.

Бути командним гравцем

Існує думка, що системний адміністратор — такий собі шаман-відлюдник, який уникає спілкування і соціальних контактів. Багато хто ставить питання, а навіщо взагалі технічному фахівцеві спілкуватися? Головне, щоб роботу було виконано. Однак, сучасні реалії диктують свої правила гри. 

Багато компаній відійшли від кабінетної системи і перейшли на офіси з відкритим плануванням, щоб зробити процес спілкування між співробітниками зручнішим. У такому разі говорити доведеться, принаймні тоді, коли потрібно висловити свою думку або просунути геніальну ідею. Утім, бути ініціативним і доброзичливим сисадміном явно вигідніше: йому більше дозволяється і прощається.

Виявляти емпатію до клієнтів

Вважається, що технічний фахівець легко знаходить спільну мову тільки з машинами. Тому під час взаємодії з людьми можуть виникати труднощі. Ідеальних користувачів немає, та й довести системного адміністратора до сказу не так уже й складно. Нечітко сформульоване завдання, нерозуміння специфіки роботи системного адміністратора (деякі замовники не можуть відрізнити сисадміна від розробника, тестувальника), зміна умов завдання наприкінці проєкту або після його здачі — все це фактори, що негативно впливають на комунікацію з клієнтами. На цьому етапі важливо вміти проводити переговори, поводитися з користувачами спокійно і доброзичливо, але й не давати їм сісти на шию.

Ділитися знаннями з новачками

Як можна порозумітися з учорашнім студентом, у якого взагалі немає досвіду, зате є величезне бажання замучити системного адміністратора запитаннями? Виявляється, можна. Головне — обійтися без психів, крику і матюків, щоб не зіпсувати ні свою репутацію, ні психіку новачкові. Навчання системного адміністрування — справа не з легких, тому досвідчені сисадміни, які можуть допомогти новачкам пізнавати нове без самозамилування і шпильок, цінуються на вагу золота.

Брати на себе відповідальність у скрутну хвилину

Системний адміністратор відповідає за функціонування мережі, працездатність інформаційних систем, серверів, софту, за швидкість передачі даних. Витік інформації, обрив магістралі, збій у роботі хоча б одного з перерахованих вище елементів — за такі «проколи» сисадміну загрожує дискваліфікація. У таких ситуаціях важливо не впадати в паніку, визнати свої помилки, розібратися в ситуації і якомога оперативніше усунути проблему, а не ховати голову в пісок, перекладаючи провину на інших співробітників.

Вмикати критичне мислення у складних ситуаціях

Реакція сисадміна на проблемні ситуації — це вагомий показник його роботи. Проблеми виникають неочікувано і потребують негайного вирішення. Якщо системний адміністратор піддасться паніці, реагує необдумано або розгублюється, це погано впливає на вирішення ситуації та сповільнює роботу спеціаліста.

Звичайно, досвідченому сисадміну простіше знайти рішення, ніж новачку: він може розпізнати причину помилки на основі свого попереднього досвіду і вже має варіант виправлення ситуації. Проте головна мета спеціаліста — це не позбутися проблеми зараз, а запобігти її появі в подальших проєктах. Для цього треба зберігати спокій та використовувати критичне мислення у неочікуваних ситуаціях.

Отже, ми з’ясували, що до soft skills відносять ті якості людини, які вона використовує для взаємодії із соціумом: уміння працювати в команді, знаходити підхід до людей, чітко формулювати свої думки, реагувати на різні ситуації так, щоб не образити почуття інших людей. Взаємодія з колективом, спілкування з користувачами — усе це вимагає від системного адміністратора соціальних навичок, комунікабельності, відкритості світу. 

Звісно, ще трапляються невеликі компанії, де сисадміна можна побачити поза межами свого кабінету хіба що після оголошення Армагеддону, однак, більшість рекрутерів шукають співробітників із високим рівнем soft skills. Це той випадок, коли системному адміністратору потрібно приймати рішення: обмежуватися простором улюбленого кабінету, або залишати зону комфорту, рухатися назустріч новим можливостям, підкорювати нові вершини.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились