ChatGPT для DevOps: чим може бути корисний

Siri та Alexa, каси самообслуговування в Сільпо, навігатори та машини з автопілотом: штучний інтелект щодня все більше проникає у наше буденне життя. Чи може він вплинути на те, як ми працюємо?

Так, так і ще раз так. Штучний інтелект може розгортати ПЗ, рев’ювити код, керувати серверами та моніторити стан системи. Все це оптимізує робочі процеси, дозволяє зосередитися на важливих стратегічних завданнях та створювати кращі продукти. 

Досягти цього можна з ChatGPT — чат-ботом зі штучним інтелектом від OpenAI, що  використовує методи машинного навчання для ведення діалогів.

На просторах інтернету компанії все частіше розповідають про впровадження ШІ у свій воркфлоу, а кількість користувачів чату за перші 2 місяці після випуску досягла 100 мільйонів.

Як ChatGPT може покращити роботу DevOps-інженерів та стати в пригоді новачкам у сфері — нумо розбиратися.

ChatGPT та DevOps

Кілька прикладів того, як ChatGPT може бути корисним для DevOps-інженерів:

  • Автоматизація повторюваних завдань: створення та розгортання коду, моніторинг інфраструктури та запуск тестів.
  • Сповіщення у реальному часі: якщо інтегрувати з інструментами моніторингу та сповіщень, можна швидко отримувати сповіщення щойно виникають проблеми. 
  • Усунення несправностей: ChatGPT може аналізувати логи та інші дані, щоб допомогти знайти першопричину проблеми й запропонувати її рішення.
  • Покращення співпраці: може бути централізованою платформою для комунікації та документації. Так всі матимуть необхідну інформацію та будуть в курсі всіх змін.
  • Інсайти: ChatGPT може аналізувати показники продуктивності та поведінку користувачів для більшого розуміння того, як працюють системи та як їх оптимізувати.

Крім цього, ШІ може швидко генерувати документацію для нових систем і програм, покращувати код та спілкуватися з клієнтами. 

Як DevOps експерти використовують ChatGPT

Фахівці DevOps використовують ChatGPT для багатьох завдань. Сьогодні розглянемо декілька з них.

Створення шаблонів коду та скриптів

ChatGPT можна попросити написати певний скрипт. Крім готового коду, він надасть ще й пояснення, як його використовувати та що означають ті чи інші параметри.

Такі можливості штучного інтелекту стануть в пригоді для написання dockerfiles, файлів маніфесту Kubernetes, автоматизації Ansible, скриптів Terraform, Python, Bash, cURL та створення шаблонів конвеєрів CI/CD. Він надасть шаблони, які можна налаштувати під вимоги проєкту. 

💭 Проте ШІ не завжди дає правильний код або він може не підійти під конкретний проєкт. Тут потрібно бути уважним, перевіряти скрипт та адаптувати його, щоб не зламати все через проблеми з відповідністю. Таке трапляється. Наприклад, через помилки, Stack Overflow заборонила постити код, створений ШІ.

Підвищення взаємодії в команді 

Тут мова про ChatOps — модель співпраці, яка дозволяє командам виконувати робочі завдання, обмінюватися знаннями та автоматизувати процеси за допомогою інструментів на основі чату.

У ChatOps команди використовують платформу на кшталт Slack або Microsoft Teams. Вони можуть користуватися ботами для надання доступу до систем і сервісів, наприклад, інструментів розгортання або системи моніторингу.

DevOps передбачає багато тулзів для розробки ПЗ, керування мережами та серверами, тестування, моніторингу тощо. ChatOps дозволяє все це тримати в одному місці.

Такий підхід може підвищити продуктивність команди, оскільки не треба перемикатися між різними інструментами та системами. Це також сприяє обміну знаннями, оскільки розмови та дії видно всій команді в спільному каналі чату.

Усунення несправностей

ChatGPT може допомогти визначити проблему та наштовхнути на її розв’язання. Це зекономить час та дозволить сфокусуватися на пріоритетніших задачах. 

Варто просто описати проблему, а ШІ розпише, що це означає та підкаже, що з цим робити. Чим складніша проблема, тим детальніше її варто пояснити. Проте краще не ділитися конфіденційною інформацією, тож якщо проблема стосується чутливих даних, опиши її в загальних рисах.

💭 Не варто зловживати швидкими рішеннями від ШІ: у погоні за вищою продуктивністю і кількістю закритих тасок може погіршитися якість цих рішень. 

ChatGPT для початківців у DevOps

ChatGPT може бути корисним й тим, хто починає свій шлях у сфері. ШІ може надати доступ до великої кількості ресурсів і найкращих практик, які можуть допомогти покращити навички та знання.

Приклади використання ChatGPT для новачків у DevOps:

Віртуальні помічники

ChatGPT дозволяє розробити розумні чат-боти або віртуальних помічників, які можуть відстежувати помилки, сповіщати про них, керувати розгортанням та автоматизувати повторювані задачі.

Це підвищує ефективність спеціалістів, адже зменшує час, необхідний для виконання завдання, а також підвищує якість роботи.

Створення онлайн-спільнот

Можна створити онлайн-спільноту, де фахівці ділитимуться знаннями, ставитимуть питання з приводу незнайомих тем та разом працюватимуть над проєктами. 

Такі спільноти можуть допомогти початківцям швидше отримати нові навички та практичний досвід. 

Бути в курсі подій

ChatGPT може відстежувати новини, статті, блоги та вебсайти постачальників важливого ПЗ, щоб сповіщати про нові технології, інструменти та новини зі сфери. Він також може аналізувати форуми, соцмережі, щоб визначати тренди. 

Коли ШІ натрапить на корисну інфу, він повідомить про це через чат-платформи по типу Slack, Microsoft Teams або надішле імейл.

ChatGPT навчається в процесі, визначаючи інтереси користувача чи його команди, щоб ти точно не пропустив оновлення ПЗ, яке використовуєш на проєкті. Це корисно для сфери DevOps, яка швидко розвивається.

💭 Попри те, що ChatGPT може надати багато корисних рекомендацій, доступу до інформації недостатньо для того, щоб стати експертом. Спеціалісту потрібний практичний досвід, навички розв’язання проблем та вміння адаптуватися до нових вимог ринку, технологій та інструментів.

Круто, що можна зекономити час на розв’язання проблем, проте досвід напрацьовується, поки ти самотужки шукаєш помилку, читаєш багато інформації з теми та знаходиш рішення. Це дуже важливо на перших етапах.

ШІ також не замінить наставників чи колег, його слід розглядати як помічника. Взаємодія з іншими інженерами DevOps та отримання фідбеку про роботу — невіддільна частина процесу навчання.

🌟 Отримати нові навички у сфері, закріпити їх на практиці та потренуватися на реальних задачах можна на курсах DevOps, крутіших за root права.

Загальні рекомендації щодо роботи з ChatGPT

Ми навели кілька прикладів оптимізації роботи DevOps-інженерів за допомогою ChatGPT. Проте тут можна дати волю креативу та знайти застосування відповідно до власних потреб. Ось загальні поради з приводу роботи із ШІ:

  • Вкажи версію. Щоб ChatGPT генерував конфігурацію на основі тула, який має кілька версій, наприклад, Helm Chart, варто в запит додати потрібну його версію. ШІ у відповіді не завжди використовує останню.
  • Наводь приклади. Чим більше інформації надати, тим точнішу відповідь отримаєш. Замість простого запиту спробуй пояснити задачу на прикладі.
  • Перевіряй результати. Від помилок ніхто не застрахований, тож краще не вірити результатам на 100%. Перш ніж додавати код у свій проєкт, його необхідно перечитати та переконатися, що це саме те, що ти очікував отримати.

Вплив ChatGPT на DevOps

Штучний інтелект стає невіддільною частиною робочого процесу. Він допомагає оптимізувати робочі процеси: автоматизувати повторювані задачі, виявляти та розв’язувати проблеми, моніторити роботу систем, аналізувати дані та бути в курсі подій.

Компанії, що інтегрували ШІ у свою роботу, можуть швидше за конкурентів створювати круті продукти. Проте варто зберігати баланс: не треба надто сильно покладатися на його можливості.

Він є допоміжним ресурсом DevOps-інженера, що сприяє вищій продуктивності, але не замінює фахівця. Тут можна видихнути спокійно.

Експериментуй з можливостями ChatGPT, щоб знайти власний спосіб для покращення результатів своєї роботи. Бажаємо успіхів та креативу на цьому шляху.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились