Навколо PostgreSQL виник конфлікт права власності

Розробники PostgreSQL повідомили, що торгові марки проєкт намагаються захопити. В Іспанії некомерційна організація Fundación PostgreSQL зареєструвала дві торгові марки: “PostgreSQL” і “PostgreSQL Community”. Організація не має відношення до розробників PostgreSQL, але хоче зареєструвати такі ж торговельні марки в США і ЄС.

Взагалі проєктом з розвитку цієї СКБД управляє PostgreSQL Core Team. Це 7 учасників спільноти, які вже давно працюють над проєктом і розпоряджаються його інтелектуальною власністю.

Офіційні торгові марки Posgres і PostgreSQL зареєстровані на організацію PostgreSQL Community Association of Canada (PGCAC). Користуватися ними можна вільно за  особливих умов.

Всупереч умовам, Fundación PostgreSQL не зверталася до Core Team за дозволом на реєстрацію своїх торгових марок. Офіційні представники написали в Fundación, що дії фонду порушують правила проєкту і права інтелектуальної власності організації PGCAC.

У Fundación PostgreSQL сказали, що заявки відкликати не будуть, але відкриті до діалогу з PGCAC. Потім канадська організація разом з PostgreSQL Europe (PGEU) вирішили оскаржувати в суді подані іспанцями заявки на торговельні марки PostgreSQL і PostgreSQL Community.

Уже після обміну люб’язностями Fundación PostgreSQL подала заявку на реєстрацію марки “Postgres”, що в Core Team прийняли за пряму агресію і спробу захопити частини проєкту. Власник Fundación PostgreSQL повідомив, що врегулювати конфлікт він готовий тільки на своїх умовах: допустити учасників спільноти до торгових марок СКБД і зменшити вплив PGCAC. Ясна річ, що в Core Team на таке не йдуть.

Fundación PostgreSQL пояснила свою позицію. Альваро Ернандес Тортоза, засновник організації, вважає що потрібно створити нову організацію, яка буде керувати торговими марками при PosgreSQL. Core Team не володіє ними безпосередньо, а афілійовані некомерційні організації дублюють функції одна одної та управляються непрозоро.

Альваро кілька років намагався отримати від Core Team відповідь на питання, чому одні організації отримують офіційний статус, а інші — ні. Але логіку цього процесу йому ніхто не пояснив. Тому він створив організацію Fundación PostgreSQL і почав реєструвати торгові марки, щоб показати абсурдність ситуації.

Що ви думаєте про такі процеси навколо відкритого ПЗ? Хто має рацію: PostgreSQL Core Team або Альваро Тортоза? Пишіть свої думки в коментарях. І не забувайте про наш курс Адміністрування баз даних на Linux.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились