Нове оточення користувача від System76

Нове оточення користувача від System76

Компанія System76 розпочала роботу над середовищем робочого столу на Rust. Все тому, що за допомогою розширень у GNOME компанія не може досягти поставленої мети.

* System76 виробник комп’ютерів та ноутбуків на Linux, які працюють під управлінням Pop!_OS

Що відомо про нове оточення зараз?

* Майкл Мерфі інженер-програміст System76. Підтримує Pop!_OS, бере участь у проєкті Redox OS, нової Unix-подібної ОС, реалізованої в Rust. 

Мерфі опублікував у Reddit обговорення нового робочого столу для Pop!_OS. Він сказав, що нове оточення — це не форк GNOME, а унікальний проєкт, написаний на Rust. Згідно з його повідомленнями, загальний вигляд робочого столу буде відповідати нинішній COSMIC/pop-shell.

Навіщо потрібен новий робочий стіл?

Попри деякі висловлювання користувачів Reddit, типу “черговий робочий стіл Linux” і “ще один роздільник для Linux” новий проєкт дає користувачам вибір. А вибір — найкраща частина відкритого вихідного коду. 

“Є речі, які ми хотіли б зробити. І ми не можемо їх реалізувати за допомогою розширень у GNOME”, — пише Майкл Мерфі.

System76 має своє середовище робочого столу — набір розширень GNOME Shell, які ламають кожен випуск. Компанія має два варіанти: 

  • навчитися підтримувати десятки тисяч рядків патчів, 
  • зробити наступний крок до створення повноцінного оточення робочого столу. 

Вибрати аналог оболонці GNOME було б не далекоглядно.

Чи буде System76 використовувати GTK й надалі?

System76 використовує GTK (GNOME Toolkit), на основі якого побудовано багато програм і утиліт POP!_OS, що вже існують. Мерфі каже, що сама оболонка має нижчий рівень ніж традиційний набір інструментів графічного інтерфейсу робочого столу. Це означає, що вона буде використовувати примітиви з віконного менеджера, на якому побудована. Коли з’явиться зрілий графічний інтерфейс Rust, його будуть юзати в майбутньому.

Новий робочий стіл буде використовувати наявні інструменти. Вони будуть містити щось з mutter (сервер зображення Wayland і віконний менеджер X11), KWin (віконний менеджер) і/або wlroots (бібліотека композитора Wayland). Але реалізація навколишньої оболонки в Rust — з нуля.

Коли чекати на реліз?

Проєкт планують розвивати під колишнім ім’ям — COSMIC, але використовувати переписану з нуля оболонку користувача. Програми швидше за все продовжать розроблятися з використанням gtk-rs. Як первинний протокол заявлено Wayland, але роботу поверх сервера X11 ніхто не виключає. 

Жодної дати релізу не призначено, адже все ще на стадії експериментів. Активну роботу заплановано після нового випуску Pop!_OS. 

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились