OSDNConf 2021: вільне програмне забезпечення, Столмен і масковий режим

Річард Столмен виступив в Києві на заході OSDNConf 2021. Які ще спікери були на конференції? Про що говорив Столмен? Далі в матеріалі.

У Києві відбувся щорічний захід для розробників і користувачів вільного ПЗ — OSDNConf 2021. Хедлайнером івенту і найбільш очікуваним учасником був Річард Столмен.

На івенті говорили про хмарні обчислення, DevOps, IoT і, звичайно ж, про вільне програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом.

Що було на конференції?

OSDNConf 2021 тривала з 9 ранку до 6 вечора. За цей час встигли виступити 8 спікерів. Найбільше часу говорив Столмен — майже 3 години. 

Хто і про що говорив?

Олег Ніколин — технічний керівник в Portside. Він говорив про Dhall — типізовану мову функціональної конфігурації. Ніколин також розповів історію реального рефакторінгу конфігурації Kubernetes для Dhall.

Дмитро Шеврин, Field Engineer в SUSE, розповів про Rancher — програмне забезпечення, яке дозволяє легко виділяти, управляти та оновлювати кластери Kubernetes на AWS, Azure, GKE, vSphere, bare-metal та інших систем. Ще він розглянув Fleet, який використовує модель GitOps для k8s.

Енді Шевченко, Driver Developer в Intel, говорив про те, як створити оверлей для периферійних пристроїв, що часто використовуються (зазвичай підключених по протоколу I²C або SPI) і як управляти ними. 

Роман Хавроненко, співзасновник VictoriaMetrics, розповідав про опенсорсну стратегії своєї компанії. Його доповідь містила історію створення бази даних часових рядів (TSDB) в VictoriaMetrics і уроки, які здобула команда. 

Анастасія Войтова, керівниця відділу Customer Solutions, Security Software Engineer в Cossack Labs, говорила про підтримку криптографічної бібліотеки для 12 мов: “Підтримка кросплатформової криптографічної бібліотеки вільного програмного забезпечення — це шлях, повний несподіваних помилок, мовних хаків, складних рішень і нескінченної боротьби за те, щоб API-інтерфейси, призначені для розробників, були простими у використанні та важкими в зловживанні”.

Річард Столмен  — засновник Free Software Foundation, керівник розробки ОС GNU. Він розповів про рух за вільне ПЗ, стандартну громадську ліцензію GNU (GNU GPL) і про досягнення в GNU GPLv3. Також Столмен відповідав на питання аудиторії.

Надія Бабинська, координаторка OpenUp Ukraine, виступала на тему вільного програмного забезпечення з відкритим вихідним кодом для вирішення ІТ-проблем уряду і місцевих адміністрацій.

Григорій Легенченко — CTO в Prozorro.Sale. Він розповів про відкритий вихідний код в держсекторі. “У Pozorro.Sale ми проводимо відкриті електронні аукціони. З самого початку ми вирішили зробити нашу торгову систему з відкритим кодом. Для цього є три причини. В першу чергу, ми хочемо, щоб нашим аукціонам довіряли. Інша — ми вважаємо, що державні послуги повинні бути дійсно загальнодоступними. І останнє — ми хочемо створити технічну спільноту навколо публічних продажів”.

Про що говорив Столмен?

Свою доповідь Столмен не розпочав, поки всі присутні не наділи медичні маски. Через пандемію він також відмовився від фото з шанувальниками та автограф-сесії. 

З майже 3 годин виступу Столмена, можна виділити багато, але ось головні тези:

“Програма вільна, якщо у її користувачів є 4 найважливіших свободи:

  • Свобода 0: запускати та використовувати програму як вам завгодно. 
  • Свобода 1: можливість вивчати роботу програми та модифікувати її. Це передбачає доступ до вихідного коду. 
  • Свобода 2: поширювати копії, щоб допомогти іншим. 
  • Свобода 3: можливість зробити свій внесок”.

Ці свободи, як пояснює Столмен, пріоритетні для користувача і його свобод. Аж до того, що вони повинні бути частиною прав людини.

Крім просування цих свобод, він критикував невільне ПЗ, називаючи його “неетичним ударом”, який завдає шкоди суспільству. 

Не секрет, що Річард Столмен є проповідником вільного ПЗ. Тому, крім доповіді, він благословив опенсорсну київську спільноту в образі Святого Ігнутія (St IGNUcius).

Трохи дивної інформації. Якщо ви раптом захочете стати частиною церкви Emacs, то вам потрібно буде вимовити: “Немає системи, крім GNU, і Linux є одним з її ядер”. До речі, в цій церкві немає целібату. Додамо ще цитату Столмена: “Занадто серйозне ставлення до церкви Emacs (або будь-якої іншої церкви) може бути небезпечним для вашого здоров’я”.

Вже шкодуєте, що пропустили конференцію? Або радієте, що ви той щасливчик (щасливиця), який на власні очі побачив опенсорсну легенду? Пишіть в коментах. 

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились