Ядро Linux 5.16: доступний перший кандидат на реліз

Ядро Linux 5.16

Перший кандидат на реліз ядра Linux 5.16 вже можна затестити. І це попри те, що версію 5.15 все ще складно знайти в стабільних репозиторіях ПЗ одних із найпопулярніших дистрибутивів GNU/Linux. Наприклад, у репозиторіях Arch Linux ядро ​​Linux 5.15 з’явилося лише 12 листопада. 

Що нового у першому варіанті ядра Linux 5.16?

Розробка ядра Linux 5.16 набирає обертів і тепер можна затестити перший кандидат на реліз. Лінус Торвальдс заявив, що новий випуск обіцяє стати чудовим подарунком на Різдво для геймерів Linux, оскільки він буде містити Collabora FUTEX 2. Ці патчі забезпечують хорошу продуктивність у топових іграх з більш ефективним використанням процесора (якщо юзати Proton Wine від Valve). Інструмент сумісності на основі Steam Play дозволить грати у більшість ігор для Windows на Linux.

Кандидат на реліз 5.16 не виглядає величезним випуском, але, за словами Торвальдса, він більший за 5.15. Окреме місце у ньому виділяється роботі з графічним процесором, мережею, звуком та постановкою. Є також значні покращення підтримки обладнання, виправлення помилок та проблем з безпекою.

Коли реліз ядра Linux 5.16?

Остаточний випуск ядра Linux 5.16 планують на початку січня 2022 року.

З огляду на новорічні свята розробка ядра Linux 5.16 може затягнутися. Попередня дата релізу – 9 січня.

Якщо є бажання допомогти розробникам, ви можете затестити перший кандидат на реліз ядра Linux 5.16. Завантажити його можна тут. Важливо розуміти, що це рання версія, яка підходить для використання на виробничих машинах.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились