Intel готує унікальний драйвер для ядра Linux 5.17

Унікальний драйвер для ядра Linux 5.17

Гарні новини зі світу Linux. Intel планує включити в ядро ​​Linux 5.17 спеціальний драйвер, який допоможе оновлювати системну прошивку без перезавантаження. Таких плюшок немає навіть у користувачів пропрієтарного Windows. Рушійною силою змін стали торішні вразливості у системі безпеки. 

Що, якщо деякі оновлення критичних компонентів можна отримати без перезавантаження системи? Звучить нереально, але з PFRUT ви зможете підвищувати безпеку/продуктивність на льоту. Intel має намір поєднати це нове доповнення з майбутнім стабільним випуском ядра Linux 5.17.

Без перезавантаження: PFRUT спростить життя лінуксових користувачів

За допомогою драйвера PFRUT певні компоненти (або мікропрограми системи) можна оновлювати під час роботи, без необхідності перезавантаження. Спочатку Intel воліла називати це рішення “Безперебійне оновлення”. Однак, враховуючи коміт у гілку “linux-next”, можна дотримуватися незалежного від постачальника імені pfrut_driver.

“Очікується, що користувач надасть EFI-капсулу і передасть драйверу, записавши капсулу в спеціальний файл пристрою. Капсула передається драйвером в прошивку платформи за допомогою методу ACPI_DSM під спеціальним пристроєм ACPI Platform Firmware Runtime Update (INTC1080). Власне оновлення здійснюється низькорівневим кодом режиму управління у прошивці платформи”, — першоджерело

Цей драйвер повинен усунути довгий перестій, який зазвичай супроводжує оновлення прошивки. Зверніть увагу, що це можливо лише з системою Linux та чіпом Intel.

PFRUT для десктопного Linux чи сервера?

Перш за все це оновлення призначене для апаратного забезпечення конкретного сервера. В офіційній документації Intel зазначено, що він для систем із SLA, яка потребує мінімальної кількості перезавантажень. Однак PFRUT має бути корисним для певної групи користувачів настільних комп’ютерів із системами корпоративного рівня.

PFRUT може стати захопливим початком чогось більшого, особливо для користувачів, які прагнуть оновлювати прошивку своєї системи без перерв у їхній активній роботі.

Зараз цей драйвер буде обмежений системами Linux, але незабаром стане доступним для Windows та інших ОС.

Принцип роботи PFRUT: процес оновлення виконується через операційну систему, а не через системний BIOS. Але у PFRUT за виконання всього процесу оновлення відповідатиме ОС. При звичайному оновленні Windows або Linux будуть нести відповідальність тільки за завантаження BIOS і підготовку перед передачею нового BIOS на материнську плату для оновлення.

Результат: переваги PFRUT для користувачів Linux

Перевага PFRUT для системи полягає в тому, що користувачам не потрібно перезавантажувати систему при оновленні BIOS. Ця функція дуже корисна при розгортанні серверів, оскільки перестої можуть перешкоджати бізнес-операціям. Сервер може вільно оновлювати BIOS, гарантуючи, що критичні робочі навантаження будуть виконуватися протягом усього процесу.

Зараз ця функція — специфічна для сервера, і немає інформації про те, чи з’явиться вона у споживчому секторі ОС Linux.

Що ви думаєте про PFRUT? Чи вважаєте ви, що це значне покращення обробки оновлень системної прошивки? Пишіть у коментах. 

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились