15-тиріччя Amazon EC2: що маємо зараз?

Є багато історій про створення AWS, але ми тут лише через одну: 15 років тому почав роботу Amazon Web Services. Тоді це була просто хмарна інфраструктура, що стартувала як галузь Amazon.com. 

Amazon Web Services зараз

Сьогодні AWS — успішна компанія, чий дохід становить десятки мільярдів доларів. Фактично, згідно з даними Synergy Research, за 15 років з моменту запуску AWS перетворилася в топову компанію у сфері хмарної інфраструктури, завоювавши понад 40% ринку. Це більше, ніж у трьох його найближчих конкурентів — Microsoft, IBM і Google разом узятих. AWS швидко перетворився в компанію, яка перевела ІТ-індустрію в епоху поширення хмарних обчислень.

AWS першими на ринку представили сервіс сучасної хмарної інфраструктури, коли в серпні 2006 року вийшов Amazon Elastic Compute Cloud. Дивно, але пройшло кілька років, перш ніж конкуренти змогли їм відповісти. Таким чином, один проєкт контролює величезну частку ринку, принаймні зараз.

Що таке Amazon Elastic Compute Cloud?

Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2) — це вебсервіс, який надає обчислювальні потужності в хмарі, що змінюються. Він створений, щоб полегшити розробникам процес обчислення у вебмасштабі. 

Простий вебінтерфейс Amazon EC2 дозволяє отримати доступ до обчислювальних потужностей і налаштувати ресурси з мінімальними витратами. Він надає користувачам повний контроль над обчислювальними ресурсами, а також доступне середовище для роботи. Служба скорочує час, необхідний для отримання та завантаження нового сервера. Amazon EC2 змінює економіку обчислень, адже дозволяє платити тільки за ті ресурси, що використовуються фактично.

Підсумок

Зараз AWS може похвалитися 81 зоною доступності у 25 хмарних регіонах. На підході ще 21 зона і 7 регіонів. Але спочатку все було набагато скромніше. 15 років тому, слідом за появою AmazonS3, відбувся запуск першої бета-версії Amazon ЕС2. Цей сервіс дозволяє орендувати віртуальний сервер (інстанс) з попередньо сконфігурованим образом ОС і ПЗ. Зараз в AWS є понад 400 різних видів інстансів, але EC2 в первісному вигляді серед них вже не залишилося.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились