Від шкільної лави до ядерної зброї: сфери використання Linux

Існує думка, що Linux користуються тільки програмісти-фанатики, які живуть у своєму світі, де кожен день починається не з зарядки і чашки кави, а з написання коду. Дійсно, багато веб-розробників люблять це ПЗ за можливість покопатися в коді, вигадати щось нове, особливе, унікальне, яким користуватимуться сотні, тисячі, мільйони людей. У статті мова піде якраз про останніх. Кількість прихильників Linux постійно зростає. Сьогодні ця ОС застосовується в різних сферах. Її використовують для управління складними технічними об’єктами, що свідчить про надійність і якість цього продукту.

Державна сфера

На сьогодні Linux активно використовується у сфері державного управління. Парламенти країн Європи роблять вибір на користь цієї ОС. Наприклад, вищі керівні органи Німеччини перейшли на OpenSuse і Debian. Парламент Польщі провів аналогічну реформу у 2000-х роках, вищі чини Франції масово перейшли на використання Ubuntu у 2007 році. Цього року парламент Італії змінив Windows на Linux, також віддавши перевагу Ubuntu. Вільний пакет ПЗ дає змогу економити в середньому близько 4 млн євро на рік.

Найбільша кількість користувачів вільного пакета у США. Linux давно завоював довіру американців насамперед як ОС, що гарантує безпеку, мінімізує ризик злому і витоку інформації. Пентагон посідає перше місце за кількістю комп’ютерів з Red Hat Linux. З її допомогою здійснюється управління ядерними підводними човнами. Це ПЗ використовується на ескадреному міноносці нового покоління, який має бортовий дата-центр.

Один із найпотужніших комп’ютерів у світі IBM Roadrunner, на якому проводяться випробування віртуальної ядерної зброї, працює на Fedora.

Освіта

Безліч шкіл і вищих навчальних закладів по всьому світу працюють під системою Linux. Влада Китаю провела реформу, в результаті якої було закуплено 150 тис. комп’ютерів для шкіл у провінції. У Македонії ще 2005 року закупили близько 5 тис. ПК на платформі Ubuntu. Їх встановили у школах та ІТ-лабораторіях у всіх регіонах. Сьогодні країна фактично перейшла на повне використання Linux. Влада Індії та Бразилії також ухвалила рішення про перехід на Linux, у такий спосіб дозволивши навчатися комп’ютерної грамотності жителям найбідніших районів.

Програмне забезпечення 

Минуло вже більше десяти років з моменту виходу першої версії Android. З кожним роком кількість гаджетів з цією ОС збільшується. Сьогодні 70% смартфонів випускається на базі Android. Більшість знає, що компанію-розробника Android.inc викупила корпорація Google. Однак, той факт, що ОС Android заснована на ядрі Linux, відомий далеко не кожному.

У Google також створили дистрибутив Linux під назвою Goobuntu. Щоправда, оцінити роботу цього ПЗ може далеко не кожен. Дистрибутив доступний тільки для співробітників компанії Google.inc.

Парадоксальним є той факт, що в компанії Microsoft вирішили наслідувати загальний приклад. Так було створено власний дистрибутив Azure Cloud Switch (ACS). Черговий залік Лінусу Торвальдсу.

Наука і техніка

Linux давно використовується в управлінні літаками. У цій сфері ПЗ цінують насамперед за простоту, надійність і гнучкість, бездоганну роботу в будь-якому середовищі. Linux дає можливість інженерам тримати все під контролем. У сучасних літаках на спинці кожного крісла встановлено портативні комп’ютери. Кожен може замовити їжу зі свого місця, дивитися фільми і передачі по ТБ, спілкуватися, грати. І все це завдяки Linux.

Повна автоматизація управлінні поїздами і максимум комфорту для пасажирів — все це можливо завдяки злагодженій роботі вільного ПЗ. Найбільше досягла успіху в цьому плані Японія — тут високошвидкісні поїзди вже давно працюють на Linux.

Виробники автомобілів під час вибору ПЗ для бортових систем управління також зупиняють свій вибір на Linux. Для цього спеціально була розроблена ОС Tizen, практична і зручна у використанні. У 2011 році провідні світові виробники, такі як Jaguar, Nissan, Land Rover і Toyota, вступили в робочу групу Automotive Grade Linux (AGL), що займається веброзробкою ПЗ для бортових комп’ютерів на Linux.

На основі Linux працює Великий адронний колайдер, усі наукові лабораторії та робочі станції. Для благих потреб дослідників було створено спеціальний дистрибутив Scientific Linux, але його фінансування було припинено. Нині вже створено сервер-дистрибутив CernVM, призначений для зберігання великих обсягів даних, отриманих з ВАК.

Підсумок

Науково-технічний прогрес не стоїть на місці. ХХІ століття — час розвитку високих технологій, впровадження цифрових рішень, створення віртуальної реальності. Linux виконує важливу роль у всіх цих процесах. Саме вільному ПЗ довірено керування найбільш високотехнологічними об’єктами в різних сферах діяльності людини. Ні, це не просто ОС, а цілий світ, без якого майбутнє здається неможливим.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились