Зима і війна: що робити, якщо зникне світло, опалення та газ?

Щодня росія намагається завдати удару по критично важливій інфраструктурі України. З 10 жовтня вороги зруйнували 30% електростанцій, що спричинило масові відключення електроенергії по всій країні. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у своєму твіттері

У понеділок 17 жовтня російські дрони пошкодили критично важливі об’єкти у Київській, Дніпропетровській та Сумській областях України. В наслідок цього у сотнях населених пунктів зникло електропостачання.

Внаслідок атаки рф 18 жовтня без електрики та води залишилася половина Львова. Також, без водопостачання та електроенергії був центр Дніпра та частина Києва, зокрема мешканці Троєщини. Ремонтні роботи й досі йдуть у Житомирі та області, де лікарні перебувають на резервному живленні. 

22 жовтня через ракетні обстріли рф без електропостачання частково залишилися жителі в Рівненській, Черкаській, Хмельницькій, Волинській та Кіровоградській областях. І це лише мала частина з тої шкоди, яку завдали нашій країні російські окупанти.

Не дивно, що в мережі зараз багато статей, відео та інших гайдів про те, як «вижити зимою під час війни». Але усі вони зводяться до банального утеплення будинку та загальних фраз про заготівлю їжі тощо. 

Багато українців зараз не можуть дозволити собі утеплення будинку, та й воно саме по собі працювати не буде. Якщо вимкнуть теплопостачання — треба щось іще. А якщо одночасно зникне й опалення, й електроенергія, й вода? Що робити тоді? 

За відповідями на ці питання доречно звернутися до професійних туристів — людей, які звикли виживати з обмеженою кількістю ресурсів. 

* Звісно, легше пережити комунальну кризу, якщо маєш приватний дім, та наша стаття для мешканців багатоквартирних будинків. 

Що робити без електро-, водо- та газопостачання: поради експерта

Люди, що ходять в походи звикли виживати без благ цивілізації: електроенергії, централізованого опалення та води в кранах. Що туристи беруть із собою у свої подорожі? І що з цього всього може знадобитися українцям під час виживання цією зимою?

Ми поспілкувалися з адміністратором магазину туристичного спорядження та професійним туристом з 10-тирічним досвідом, на ім’я Вадим Вітер

  • З віяловим вимкненням електроенергії ми вже стикалися. Але світла у Києві не було близько 7-ми годин. Що робити, якщо електропостачання зникне на довше? Що слід придбати, щоб забезпечити мінімальне освітлення у квартирі? 
  • Якщо поглянути на це усе з туристичної точки зору, в темну пору доби у туриста є одне та основне джерело світла — налобний ліхтар. Тому я б радив українцям придбати саме таку річ. Є різні цінові категорії ліхтарів від дешевих до дорогих. Чим вони відрізняються, окрім ціни? По-перше, якістю матеріалів з яких зроблений ліхтар. По-друге, якістю світлодіода. Якщо коротше, то дорожчий ліхтар зі світлодіодами нового покоління забезпечить вас освітленням на більший проміжок часу. Тут все просто, такі світлодіоди споживають менше енергії, а світять навіть яскравіше. 

    Що можу порадити? В туристичному світі гарно себе зарекомендувала французька компанія Petzl, серед їх товарів є лінійка налобних ліхтарів. В них є гарний бюджетний варіант Petzl Tikkina. Він має три режими освітлення та живиться від трьох пальчикових батарейок. Ціна його, не багато не мало, близько 800 гривень. Його китайський аналог буде вартувати в половину дешевше, але й розряджатиметься швидше. Та й з ладу такі ліхтарі можуть вийти в будь-який момент. Тому, якщо брати, то щось надійне.

    Є також ліхтарі з інтегрованим акумулятором, тобто ті, які можна заряджати від повербанку тощо. Що краще? Тут кожен вирішує для себе сам. А от чому саме налобні ліхтарі? Ви його вдягаєте на голову і маєте вільні руки. Також, він буде світити не прямим променем, а розсіювати світло. Також, якщо треба швидко евакуюватися чи спуститися в підвал — з налобним ліхтарем це зручніше зробити. До того ж таке джерело світла забезпечить вам мінімум 100 годин безперервної роботи.

    Також можна подумати про купівлю лед-ламп, які можуть працювати від повербанку, як альтернативу.
  • Про покупку яких девайсів треба подумати, щоб якнайдовше підтримувати достатній рівень заряду телефонів тощо?
  • Найлогічніше, купити кілька повербанків і тримати їх зарядженими. І вже в разі необхідності — заряджати ними телефон. Якої фірми та місткості батареї — залежить від ваших можливостей. Зараз повербанк на 10 000 mAh вартує 800 гривень і вище. 

    Звісно є ще сонячні панелі, але взимку це не надто ефективне рішення. Без прямого сонячного світла така панель не працюватиме. До того ж за 3 години безперервного заряджання від такого елементу живлення індикатор батареї телефону покаже лише на 25-30% більше. Якщо у вас така панель вже є, то най буде. А от від її покупки зараз гадаю варто відмовитися.

    Ще є туристичний пальник з зарядним пристроєм. Сам ним не користувався, але річ цікава. У такому пристрої є порт USB від якого можна живити девайси. Як це працює? Ви розтоплюєте пальник і готуєте на цьому їжу. Далі, коли температура висока і стабільна, світлодіод на передній панелі генератора засвітиться і можна буде приступити до зарядки телефона. Відгуки про такі пальники різні, але як альтернативу — варто розглянути.

    Якщо у вас немає змоги зарядити телефон — використовуйте його більш економно. Вимкніть блютуз і геолокацію, зменште яскравість екрана. Що важливо, коли якість зв’язку погана — йде пошук мережі — заряд телефона швидше сідає. У такому випадку вмикайте режим «в літаку». 

    Що туристи у поході роблять перш за все? Приїжджаєш в ліс — повністю вимикаєш телефон. Вмикаєш його тільки ввечері, коли треба подзвонити чи написати рідним, що з тобою все гаразд. І все, телефон знову вимкнений до наступного сеансу зв’язку. 
  • Як приготувати їжу, якщо у вас електроплитка, а електроенергії немає, або якщо зникло газопостачання? Які прилади безпечно використовувати у квартирі?
  • На такий випадок радив би завчасно придбати газовий туристичний пальник. Вони бувають досить різні. Ціна їх стартує від 450 гривень. Як він виглядає? Це така маленька форсунка з регулятором подачі газу. Вона має кілька спеціальних лапок, на які можна ставити спеціальний посуд. Відразу скажу, що посуд для приготування їжі не обов’язково має бути туристичним, але побутові каструлі досить товсті, і щоб нагріти їх пальник буде витрачати більше газу. Тому краще придбати якийсь туристичний казанок. Їх роблять з анодованого алюмінію, що має високу теплопровідність. Вартують вони близько 500 гривень. 

    Балони для газових пальників продаються окремо. Вони бувають 100 г, 230 г та 450 г. В міських умовах краще брати найбільший, адже це вийде економічно вигідніше. Якщо сказати приблизно, то балона на 450 г вистачить на 30-40 разів скип’ятити воду (ред. в туристичному казані на 1 л). 

    Як варіант, можна використовувати спиртівки. Це невеликий пальник, що має резервуар для рідини (спирту) та кришку. Її можна придбати в туристичному магазині або навіть зробити власноруч з пивної бляшанки. У ютубі багато відеогайдів на цю тему. 

    Також можна запастися сухим спиртом (ред. сухе пальне білого кольору у формі круглих таблеток). Його використовувати досить просто: покладіть одну таблетку на поверхню, що не горить та підпаліть сухе пальне. Далі можете приступати до приготування їжі. Головне, не використовуйте сухий спирт у закритих приміщеннях, що погано провітрюються. За допомогою 1-1,5 таблетки можна скип’ятити 1 л води.

    Також можете звернути увагу на систему для приготування їжі, що складається з газового пальника та алюмінієвої тари. Така система більш економно використовує паливо та більш безпечна через свою монолітність.
  • Якщо вже заговорили про їжу, то якими продуктами слід запастись заздалегідь? Спробуймо скласти умовний список.
  • Перш за все слід запастися консервами та тушкованкою. Добре підійдуть каші швидкого приготування та макарони. Приміром звичайну гречку можна приготувати навіть без варіння, як це зробити — можна прочитати в інтернеті. 

    Я, приміром, у походи завжди беру із собою льодяники. Вони не дорогі та поживні. В туризмі карамельки широко використовуються, адже ними можна легко перебити апетит, коли немає зручного місця для зупинки.

    Також можна закупити трохи горіхів, адже вони дуже поживні. І звісно варто забезпечити себе олією. Як на мене, це необхідний мінімум продуктів.
  • Чи є якісь лайфхаки серед туристів, стосовно обмежених ресурсів води? Які з них можуть допомогти українцям, якщо ті залишаться без водопостачання взимку?
  • Без води людина може прожити 2, максимум — 4, доби, тому про неї слід потурбуватися заздалегідь. Ви можете заповнити водою з крана усі чисті бутлі, що у вас є вдома, на випадок надзвичайної ситуації. Таку воду можна зберігати кілька місяців. Якщо НС не сталося — використайте її для технічних потреб та наповніть пляшки новою водою. Особисто я зберігаю на балконі ще кілька закритих бутлів з мінеральною питною водою.

    Лайфхак від туристів простий: якщо ви розумієте, що у вас мало води та поповнити її запас ви поки не можете — використовуйте її розсудливо, тільки для пиття та приготування їжі. Для гігієнічних цілей використовуйте вологі серветки, які слід закупити завчасно. 
  • Та не водою єдиною. Що робити, якщо у квартирі холодно? Перш за все згадаємо про одяг. Головний принцип тут — багатошаровість. Та впевнені, що не усі матеріали однаково добре зберігають тепло. То що вдягати, а що не вдягати, коли холодно? 
  • У туристичному світі є така тришарова система вдягання. Перший шар повинен відводити вологу від тіла, другий — зберігати тепло і третій — захищати від дощу та вітру.

    Тепер детальніше про кожен. Термобілизна (ред. перший шар) потрібна для того, щоб якнайшвидше відвести вологу від тіла. Якщо тіло сухе, воно втрачає тепло в 10 разів повільніше і навпаки. Існує три загальні види термобілизни: для активного спорту (ред. найменш щільна), для повсякденного носіння та для екстремальних умов (ред. найбільш щільна).

    Найкраще зберігає тепло матеріал під назвою фліс (ред. другий шар). Він дуже легкий та швидко сохне, що зручно для туристів. Ба навіть, він зберігає тепло вашого тіла навіть у зволоженому стані. Третій шар, що збереже вас від опадів, у народі називають штормовки. Такі легкі куртки захищають від вітру та дощу, проте вони дихають. 

    Ці три компоненти працюють у тандемі: термобілизна відвела вологу від вашого тіла, її увібрав в себе фліс, а далі надлишкова волога вивелася через внутрішню мембрану штормовки. Все, ви сухі й вам тепло.

    Тепер до питання збереження тепла, коли ви знаходитеся у квартирі, в якій холодно. Тут вам не знадобиться перший і третій шари. Головним вашим джерелом збереження тепла буде флісовий одяг. Я рекомендую придбати якийсь флісовий костюм на ваш бюджет. А він тут різний: від 300 до 3 000 грн. Чим вони відрізняються? Якістю. Звісно і та, й інша будуть виконувати свої функції, проте на різний термін. Дешевий фліс швидше візьметься ковтунцями та потоншає від носіння.

    Також можна відзначити користь пухових курток чи жилеток, бо вони найякісніший теплоізолятор. Тому якщо змерзли — вдягніть її наверх флісу. 

    А тепер до лайфхаків. Якщо у квартирі холодно, то перед сном раджу вдягати шапочку, бажано флісову, та спати в ній. Все тому, що голова уві сні швидше за все віддає тепло. Тому раджу лягати відпочивати у шапці чи каптурі, особливо дітям. 
  • Отже, у нас є мінімальне освітлення та їжа, ми вдягнені та готові лягати спати. Тепер постає питання: електроковдра чи стальний мішок?
  • Для сну в холодному приміщенні краще обрати спальний мішок. Вони бувають досить різні, перш за все відрізняються температурою комфорту. У літніх комфортно спати при температурі до 15-16 градусів. У демісезонних — до 0 градусів. Зимові розраховані до -10 градусів. Це загальні цифри.

    Загалом, якщо ви спатимете у квартирі, де буде близько 8 градусів тепла — підійде демісезонний спальний мішок. До того ж ви в себе вдома і завжди можете накритися чимось іще.

    Як обрати спальник? Вони відрізняються за наповнювачами (синтетичні та пухові), вагою та розміром. Компактність спального мішка надзвичайно актуальна для туристів, і абсолютно не грає ніякої ролі для наших читачів, що будуть спати у квартирах. Пуховий спальник компактний і коштовний (близько 8 000 — 10 000 грн). Ціна синтетичних розпочинається від 1 500 грн. Туристи обирають синтетичні наповнювачі, адже вони швидше сохнуть, на відміну від пухових. 

    Також бувають спальники-ковдри та спальники-кокони. Останні спальні мішки менш габаритні, а також вони швидше прогріваються. Як турист, я раджу використовувати саме кокон.

    Чому спальник? Його можна легко взяти з собою у бомбосховище чи у разі евакуації. Він не займатиме багато місця, на відміну від ковдр та подушок. Але буде дуже ефективним у збереженні вашого здорового стану, адже ви залишитеся в теплі. Якщо ви спатимете не вдома, а скажімо у бомбосховищі, де холодна підлога, раджу придбати ще туристичний килимок. Він ізолюватиме вас від холоду знизу.
  • Які ще ідеї, стосовно зігрівання взимку? 
  • Не засиджуйтеся на одному місці. Якщо відчуваєте, що вмерзли — походіть, поприсідайте тощо. Зробіть якусь активність, щоб розігнати кров.

    Якщо ви лягаєте спати, і не можете зігрітися, налийте в грілку чи у звичайну пластикову пляшку гарячу воду. Покладіть її в спальний мішок та спіть у теплі. Такої грілки вам вистачить на години 4 комфортного сну. У туристичному світі такий лайфхак рятував людям життя.

    Коли у квартирі дійсно холодно, вас може врятувати намет. Його можна поставити у великій кімнаті. Чому намет? Бо він має менший простір, який легше прогріти. До того ж він довше зберігатиме тепло.
  • А як бути із дітьми та тваринами, як подбати про те, щоб вони не замерзли? Розумію, що в зимові походи не те що б часто беруть дітей та тварин… Але раптом і тут у туристів знайдуться відповіді 🙂
  • Якщо холодно, беріть дітей у свою постіль. Особливо якщо у вас немає спальних мішків, сон гуртом — зігріває. І як я вже казав, нехай діти лягають спати у шапочці, це не дасть їм захворіти. Якщо у вас новонароджений малюк — одягайте його за принципом багатошаровості. Нагадаю, що на маленьку дитину слід вдягати на один шар більше одягу, ніж на дорослих.

    Існує різний одяг, приміром, для собак. Якщо температура у квартирі значно опустилася — вдягніть на вашу тварину комбінезон для прогулянок тощо. Подбайте про спальне місце тварини, якщо дуже холодно — покладіть туди грілку з теплою водою, або візьміть улюбленця до себе в ліжко.
  • Як щодо дозвілля? Під час походу можна милуватися пейзажами, слухати звуки природи та насолоджуватися чистим повітрям. Є варіанти чим зайняти себе у квартирі без світла, тепла і води?
  • Книги та настільні ігри ніхто не скасовував. Пограти в активні ігри, щоб не змерзнути, теж гарна ідея. Об’єднуйтеся з сусідами, виходьте на прогулянки, головне не падати духом, а підтримувати й турбуватися про тих, хто поруч.
  • І наостанок — рекомендація українцям.
  • Користуйтеся туристичними порадами, готуйтеся до можливих викликів завчасно і ніяка негода не застане вас зненацька. 

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились