Невидима сила Інтернету: 7 фактів про підводні мережеві кабелі

Земля наскрізь обплутана кабелями. Але те, що ми бачимо — лише мала частина цілого. Величезна кількість телекомунікаційних магістралей знаходяться на дні морів і океанів. Ми зібрали кілька цікавих фактів про підводні кабелі.

Опускання кабелю під воду — процес, що вимагає чималих часових і фінансових витрат

Деякі магістралі проходять на глибині, що дорівнює висоті Евересту. Кабелі опускають у воду за допомогою суден і спеціальних установок. Перед процедурою дно океану ретельно вивчається — кабель має проходити рівною поверхнею без коралових рифів, затонулих кораблів, місць проживання риби та інших морських істот. Вартість установки залежить від протяжності кабелю, зазвичай ця процедура обходиться в сотні мільйонів доларів.

Комунікаційні кабелі — улюблені ласощі акул

Існує кілька думок, чому акули люблять пожувати кабелі. Ймовірно, це пов’язано з електромагнітними полями. Або це проста цікавість. А може, руйнування всього, що зробила людина — це частина їхнього підступного плану із захоплення всесвіту. Хай там як, ці хижаки таким чином часто пошкоджують підводні магістралі, тому великі компанії, такі як Google, поміщають свої кабелі в спеціальні обгортки, що відлякують акул.

Підводні кабелі — не настільки нова ідея, як здається на перший погляд

У 1854 році почалося встановлення трансатлантичного телеграфного кабелю, який з’єднав Ньюфаундленд та Ірландію. 4 роки потому було відправлено перше повідомлення. За цей час Чарльз Діккенс написав безліч своїх знаменитих новел, Волт Вітмен опублікував всесвітньо відомий роман «Листя трави», Авраам Лінкольн проголосив свою геніальну промову «Будинок розділений». Попри нешвидкі темпи роботи, спорудження першого міжконтинентального кабелю стало знаковою подією в історії інформаційних технологій.

Геть кібервійни — достатньо акваланга і кусачок

Хороша новина полягає в тому, що дістатися кабелю дуже важко. Погана новина — це все-таки можливо. У 2013 році в Єгипті було затримано групу зловмисників. Люди в гідрокостюмах намагалися розрізати телекомунікаційну магістраль протяжністю 12500 миль, яка з’єднує Азію і Близький Схід з Європою. Гігантський кабель було пошкоджено, швидкість Інтернету в Єгипті впала на 60%, поки лінію не відновили.

Підводні кабелі непросто полагодити, але років через 150 ми матимемо парочку хороших способів

Якщо процес встановлення телекомунікаційних магістралей під водою трудомісткий і недешевий, то з їх лагодженням справи йдуть ще гірше. Коли пошкоджується кабель, розміщений на мілководді, його лагодять за допомогою спеціальних роботизованих установок, не піднімаючи на поверхню. Якщо кабель розташований на глибоководді (понад 6500 футів), спеціальні кораблі підіймають його на поверхню. У деяких випадках кабель розрізають на дві частини, підіймаючи їх окремо.

Термін експлуатації підводної телекомунікаційної магістралі 25 років

У 2014 році загалом налічувалося 285 інтернет-кабелів під водою, 22 з них на той момент ще не були введені в експлуатацію. Вони називаються «чорні» кабелі. Середній термін використання підводного кабелю — 25 років, але в майбутньому цей період може скоротитися через велике навантаження на магістралі передачі даних. Якщо у 2013 році показник мобільного інтернет-трафіку становив 5 Гб на душу населення, то у 2018 році ця цифра може зрости до 14 Гб. Наразі розробляються нові технології для підвищення продуктивності та пропускної здатності підводних телекомунікаційних мереж.

За матеріалами сайту http://mentalfloss.com 

Залишити відповідь

Відповідь на коментар

Коментарі (2)

    Дякуємо, що поділились