Реліз elementary OS 6: список нових функцій та важливих оновлень

* Elementary OS — дистрибутив Linux на основі Ubuntu LTS. Він орієнтований в основному на нетехнічних користувачів. eOS вважається швидким, відкритим і конфіденційним дистро. 

eOS 6.0 Odin отримав оновлений зовнішній вигляд і більш продуманий дизайн. З нуля була переписана таблиця стилів системи, що впливає на всі елементи інтерфейсу. Щоб вести справи було зручніше, розробники додали Tasks — програма для ведення списку завдань. eOS 6 отримав новий інсталятор, утиліту початкового налаштування і підтримку нових мультитач-жестів. 

А тепер детальніше.

1. Темний стиль і акцентний колір

Темний стиль

Ви можете вибрати новий темний стиль eOS 6 на екрані вітання відразу після установки дистро. Є можливість перемкнутися на нього в будь-який час через Системні налаштуванняРобочий стілЗовнішній вигляд.

Хоча додавання темного режиму може здатися чимось незначним, розробники  доклали чимало зусиль, щоб забезпечити тотожність інтерфейсу. Всі сторонні додатки без проблем підтримують обидві теми.

Розробники також додали 10 нових акцентних кольорів. Вони впливають на все: від пропонованих кнопок дій і перемикачів до стилів фокуса виділення тексту. Поряд з цим, є автоматичне налаштування акцентного кольору, яке вибирає відтінки з ваших поточних шпалер.

Системні налаштуванняРобочий стілЗовнішній вигляд.

Сьогодні elementary OS 6 — найбільш налаштовувана версія. Вона дозволяє повністю змінити візуал, граючись з різними шпалерами, стилями та акцентами кольору.

2. Центр повідомлень

Повідомлення тепер підтримують іконки додатків і кнопки дій, що суттєво поліпшить роботу. Додатки тепер можуть відправляти дії разом з повідомленнями, які зображаються у вигляді кнопок прямо у бульбашці, що спливає. 

Нові повідомлення-бульбашки

Це дозволить вам швидко відкривати посилання, відзначати повідомлення як прочитані та багато іншого.

У термінових повідомлень новий зовнішній вигляд і унікальний звук, який допоможе вам без проблем їх ідентифікувати.

Оскільки в повідомленнях стали використовуватися власні віджети GTK, вони добре працюють з темним стилем. Найцікавіше: підказки, що спливають, тепер підтримують мультисенсорне змахування і закриття, як на сенсорних екранах, так і на сенсорних панелях.

3.Оновлення додатків

Веббраузер в eOS 6 оновили та перейменували. Раніше відомий як Web (Epiphany), тепер він поширюється як Flatpak. Дистро має вбудований інтелектуальний захист проти відстеження та вміє блокувати рекламу. Ці функції включені за замовчуванням для більшого захисту конфіденційності.

eOS тепер має власний репозиторій AppCenter Flatpak. Деякі з додатків за замовчуванням поставляються у вигляді пакетів Flatpak. 

Центр додатків

Все це означає кращу роботу з пісочницею, при якій всі ваші програми будуть ізольовані одна від одної без доступу до ваших конфіденційних даних.

Тепер ви також можете керувати всіма дозволами в системних налаштуваннях. Все тому, що elementary OS 6 додає Портали, де додатки будуть запитувати дозвіл на доступ до ваших файлів або запускати іншу програму.

4.Жести мультитач

Для користувачів ноутбуків і сенсорних панелей нові жести мультитач будуть надзвичайно зручні.

Мультитач-жести

Від доступу до режиму багатозадачності до навігації по робочому простору — ви можете робити все це за допомогою жестів мультитач.

Тепер не потрібно обмежуватися певними функціями на робочому столі, бо ви можете: 

  • взаємодіяти з повідомленнями, 
  • переміщатися по додатках, 
  • отримувати бездоганний досвід з новими мультитач-жестами.

Ви можете налаштувати жести або дізнатися про них більше в системних налаштуваннях (розділ Жести).

5.Захист екрану

У eOS 5 деякі помітили проблему з автоматичним блокуванням екрана. Вона виникає, коли потрібно запустити трудомістку задачу або просто подивитися відео. Проте випуск elementary OS 6 вийшов без цієї проблеми. Плюс до всього, розробники реалізували нову функцію Screen Shield. Таким чином, ви можете легко тримати свою систему в активному стані без раптових збоїв. Screen Shield використовує настройки демона GNOME для кращої сумісності зі сторонніми додатками.

6.Додаток Tasks

Tasks

Розробники додали в elementary OS 6 новий додаток для задач. У Tasks можна управляти завданнями, отримувати нагадування про них, організовувати їх у своїй системі або синхронізувати онлайн з обліковим записом. Можливо, ви й не заміните Planner на нього, але це гарне доповнення, яке варте уваги.

7.Оновлення прошивки

eOS 6 випустили з вбудованими оновленнями мікропрограм. Вони підтримуються службою мікропрограм постачальника Linux

Ви можете отримати останні оновлення прошивки для пристроїв, що підтримуються, не змінюючи ніяких інших налаштувань. Щоб почати роботу, потрібно просто знайти в меню додаток Прошивка. Або ж: Налаштування системи → Система → Прошивка.

8.Оновлення додатків

Деякі з додатків були не просто оновлені, в них додали нові можливості. Наприклад, браузер Web (Epiphany) тепер доступний як Flatpak для полегшення швидких оновлень. Він також включає вбудований захист від відстеження і блокування реклами.

Браузер як у світлих, так і в темних стилях

Деякі інші помітні зміни включають:

  • додаток Камера отримав капітальне оновлення інтерфейсу: тепер можна перемикати камеру, використовувати дзеркальне відбиття зображення і багато іншого,
  • AppCenter тепер не тільки передає додатки Flatpak, але і повідомляє вам, коли додаток завершив установку, щоб ви могли швидко його відкрити,
  • додаток Файли також покращився: нова бічна панель для перегляду, подвійне клацання для відкриття файлу та одноразове клацання для переходу по теках.

9.Робочий стіл і знімок екрана

У режимі багатозадачності eOS 6 показує заголовки вікон, тому вам буде простіше знайти потрібне вікно з декількох візуально схожих. Розробники апгрейднули контекстне меню вікна: поліпшили копіювання і додали функцію “Зробити знімок екрана”. 

Також, додали нове контекстне меню до самого робочого столу. Подвійне клацання по шпалерах робочого столу відкриває доступ до швидких ярликів для зміни шпалер, налаштування параметрів відбиття або переходу в системні налаштування.

Утиліту для створення знімків екрану можна переміщати у вікні, а не просто прикріплювати до його центру. Ви також можете перетягнути зображення з області попереднього перегляду без його збереження.

10. Інсталятор

Інсталятор 

Новий установник став простим, зрозумілим і швидким. У цьому він явно відрізняється від попереднього установника Ubiquity. Ключовим моментом цього інсталятора є те, що “кожна установка є OEM-установкою”.

Ви помітите тут нову тонку анімацію. Розробники заявляють, що хотіли забезпечити узгоджений макет установника без зміни розміру вікна.

Це не глобальне оновлення, але новий інсталятор тепер краще знаходить диски та обробляє помилки. Це повинно зробити установку безпроблемною.

Підсумок

Попри те, що зовнішній вигляд релізу практично не змінився, розробники його відполірували в усіх напрямках. Вони зробили багато, щоб забезпечити узгоджений і гарний інтерфейс. Крім того, такі зміни, як загальносистемний Flatpak, повинні спростити та убезпечити користувачів.

Що ви думаєте про цей випуск? Вже пробували? Пишіть в коментарях.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились