Як стати системним адміністратором: гайд для школярів

У дитинстві хтось хотів стати пожежником, космонавтом, археологом чи депутатом. А хто змалку хотів стати системним адміністратором? Навряд чи діти говорять про це на ранках у дитсадочку або шкільних лінійках, але якось люди приходять у професію. Як зробити перші кроки та на що звертати увагу ще зі школи, якщо хочеш стати системним адміністратором? Постараємось розібратися.

Готуємось стати системним адміністратором: що потрібно знати батькам?

Якщо зараз деякі старші люди не можуть освоїти смартфон, то діти вже у 2 роки розважаються з планшетами. Малята набагато лояльніші до технологій, навіть більше,  ніж ми. Тому що раніше дитина знайомиться з технологіями, то краще.

Найчастіше, системними адміністраторами стають ті, хто змалку починає розбиратися в комп’ютерному залізі та щось майструвати. Так взагалі у багатьох технічних спеціальностей: силою не бути милою.

Для тих, хто тільки пішов до школи, рекомендуємо ScratchJR — графічну мову програмування, яка підходить навіть для Android. Цією графічною мовою можна написати просту програму чи гру, а якщо постаратися — щось складніше. Все залежить від посидючості та фантазії.

Якщо ScratchJR освоєно, далі потрібно звернути увагу на звичайний Scratch. Його рекомендують дітям 10-16 років, але навіщо гаяти час, якщо джуніор-версія набридла? Важливо вміти самостійно вчити мову та розуміти її без сторонньої допомоги.

А ось що ближче до системного адміністрування, так це Arduino — платформа, в якій дитина взаємодіє і з кодом, і залізом. Є купа опцій та доповнень до базової платформи, тому фантазії є де розгулятися. Неоціненна можливість попрацювати у зв’язці заліза та програми. Тільки не перенавантажуйте дитину: усьому свій час.

Системне адміністрування у старших класах: що вчити та куди вступати?

На цьому етапі є низка проблем. Перша з них — малоймовірно, що уроки інформатики в школі дадуть хоч якусь базу для майбутнього системного адміністратора. 

Дуже багато залежить від вчителя: завжди є ентузіасти своєї справи, які про будову  комп’ютера та операційної системи розкажуть, про роботу мереж базового рівня та про програмування теж. Але це виняток із правил. Прості графічні редактори та форматування документа Word — ось що зазвичай на уроках інформатики.

Батькам треба розуміти, що точні науки та технічна професія — речі пов’язані, але оцінки щодо умовної інформатики та математики не повинні бути найкращими в класі, щоб у дитини все вийшло. Шкільна освіта дає базові знання, які в роботі іноді бувають абсолютно непридатними.

Краще забезпечити майбутньому системному адміністратору всі умови саморозвитку. Якщо футболісту потрібні форма, м’яч та бутси, то системному адміністратору — сучасний комп’ютер із хорошим інтернетом, на якому він зможе вчитися працювати з ОС, мережами та адмінським софтом.

У чому потрібно розумітися майбутньому сисадміну?

Буде добре, якщо ви ще школяр і вже знаєте:

  • з чого складається і як працює комп’ютер;
  • як влаштовані та працюють прості мережі;
  • принципи роботи Linux та Windows;
  • ази інформаційної безпеки;
  • що таке віртуалізація;
  • як користуватися гуглом (найважливіша навичка);
  • англійська мова (друга за значущістю після гугління).

Добре знаєтеся на цих темах? Відмінно, отже, шкільний етап за знаннями ви пройшли.

Де вчитись на системного адміністратора самостійно?

Якщо батьки готові інвестувати у вашу освіту — це супер. Але уявімо, що вони або не мають можливості або бажання це робити. Що робити у такій ситуації?

Розв’язань цієї проблеми аж 5:

  1. Безплатні курси Udemy;
  2. Безплатні курси Coursera;
  3. Безплатні курси Stepik;
  4. Курси в Khan Academy (загальноосвітня платформа);
  5. Нагуглити все, що не зрозуміло чи цікаво.

Проблема останнього рішення — відсутність структури. Якщо на курсі все розкладають по поличках і вводять у контекст, самостійний пошук по крихтах — заняття на любителя. Зате аналітичне мислення та усидливість прокачуються дуже швидко.

Що робити майбутньому системному адміністратору після школи?

Напевно, буде бажання кинутися в роботу якнайшвидше. Але поспішати не варто. Тут у нас 3 варіанти розвитку подій:

  1. Піти до коледжу після 9 класу;
  2. Піти до ВНЗ після 12 (11) класу;
  3. Знайти роботу або стажування відразу після школи та паралельно навчатися самотужки.

Коледж заощадить час, на відміну від школи, а після випуску простіше вступити до ВНЗ. Якість профільної освіти там гірша за університетську. Найпривабливіший варіант щодо економії часу.

Є думка, що вища освіта у нас низької якості та взагалі не потрібна, але це не так. Точніше, не зовсім так. Головна проблема в тому, що не можна просто вивчитися на спеціальність “системний адміністратор”. Є суміжні напрями, де з обов’язків сисадміна  буде лише кілька дисциплін або взагалі тем за весь період навчання. Але буде диплом — це важливо для деяких роботодавців і при переїзді за кордон.

Якщо вирішите не здобувати додаткову освіту, а одразу шукати роботу системним адміністратором, намагайтеся знайти стажування або трейні-позицію, щоб отримати хоч якийсь робочий досвід. Пам’ятайте, що цей шлях — найскладніший із трьох.

У будь-якому випадку вам доведеться багато вчитися самостійно. Тільки так можна стати хорошим системним адміністратором.

Що потрібно знати й вміти системному адміністратору-початківцю?

Список нижче — неповний. Всіх моментів ніколи не передбачити, тому враховуйте свій досвід та завдання. Якщо говорити загалом, то ось це вам потрібно знати та вміти:

  • зібрати та розібрати ПК з нуля;
  • повністю прокласти невелику мережу;
  • шарити у Windows (опціонально);
  • добре розумітися на Linux;
  • працювати з командною оболонкою та скриптами Bash;
  • вміти налаштувати мережеве обладнання;
  • настроювати IP-телефонію;
  • працювати з Apache та Nginx;
  • знати моделі OSI та TCP/IP;
  • добре розбиратися в протоколах маршрутизації;
  • застосовувати основні принципи мережевої безпеки;
  • настроювати фаєрволи;
  • розумітися на віртуалізації;
  • працювати з контейнерами та контейнеризацією.

Робота для системного адміністратора-початківця

Тут досить коротко. Якщо компанія невелика, ви робитимете взагалі усе. Це складно, але цікаво, тому що ви навчитеся всього й одразу.

Якщо влаштуєтеся у велику компанію, розраховуйте на допомогу колег та корпоративні плюшки, але пам’ятайте, що вас можуть посадити на одну-дві рутинні задачі. Навряд чи це стимулюватиме вас розвиватися.

Вибір завжди за вами, але обов’язково читайте відгуки про компанію та дізнавайтеся все про вашу майбутню роботу. І готуйтеся до безсонних ночей, падінь прода та кривих деплоїв.

Підіб’ємо підсумки

Системними адміністраторами одночасно і народжуються, і стають, адже це не робота, а стиль життя. Цьому складно навчитися, і адміністрування слід полюбити ще до початку навчання.

Якщо ви дійсно хочете вчитися і допомагати людям своєю роботою, у нас є для вас дещо. Всі наші курси від самих початків і до DevOps-технологій — ось за цим посиланням. А з системою знижок студент може запасати бюджет на нове обладнання.

Головне – не стійте на місці, і у вас все вийде.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились