Все, що потрібно знати про ігри в Linux

Ігри Linux

Якщо вам набридла Windows, але ви не хочете відмовлятися від комп’ютерних ігор — не хвилюйтеся. В наші дні грати на Linux набагато простіше, ніж раніше. Все завдяки Steam Play та рівням сумісності, таким як Proton. Про що вам варто знати? Актуальна інформація — далі. 

Ігри в Linux: найголовніше

Linux — це операційна система з відкритим вихідним кодом, яка відмінно підходить для програмістів, але дає можливості й геймерам.

Де знайти рідні ігри для Linux?

Рідні ігри належать до тих, які Linux офіційно підтримує. Їх багато, і знайти їх можна тут:

  1. Steam — популярний магазин відеоігор, який пропонує платні та безплатні ігри для Linux. Ви з легкістю знайдете Steam у своєму центрі програм або диспетчері пакетів. 
  2. GOG.com — платформа, схожа на Steam. Ви можете переглядати та знаходити сотні ігор для Linux на GOG.com, купувати їх та встановлювати. Однією з основних відмінностей між ними є те, що GOG.com пропонує ігри без DRM. 
  3. Portable Linux Games — це вебсайт, який пропонує хорошу колекцію Linux-ігор для 32-бітних систем. Це чудове джерело для геймерів, які не захоплюються проєктами великих студій, а просто хочуть добре провести час у ламповій грі.
  4. Itch.io — платформа нативних інді-ігор для Linux. Тут багато і платних, і безплатних пропозицій. Навіть не потрібно створювати обліковий запис, щоб завантажити безплатну гру.
  5. Програмні репозиторії. Ви також можете заглянути до репозиторію вашого дистрибутиву Linux. Там завжди будуть якісь ігри.

Як грати в ігри для Windows на Linux?

За останні кілька років ігри в Linux стали кращими. Такі компанії, як Feral Interactive, регулярно переносять ігри з Windows на Linux, і ви можете отримати такі ігри, як Tomb Raiders, із затримкою в кілька місяців.

Найбільше покращення в іграх під Linux відбулося завдяки проєкту Proton. З ним і з такими інструментами, як Phoenicis (раніше відомий як PlayOnLinux), CrossOver, ви можете грати в ряд популярних ігор для Windows в Linux.

Найкращі дистрибутиви для ігор у Linux

Ви можете грати в ігри на більшості дистрибутивів Linux. Ми вибирали кілька кращих за такими критеріями: 

  • простота у використанні для користувачів Linux,
  • наявність покращеної підтримки нових відеокарт і ПЗ, пов’язаного з іграми.

Крім популярних дистрибутивів Ubuntu, Kubuntu та Linux Mint, для ігор виділимо:

  • Pop! _OS — простий у використанні, ідеально підходить для початківців і сумісний з новим обладнанням,
  • Garuda Linux — менш відомий дистрибутив, але може добре підійти для настільних комп’ютерів загального призначення та ігор,
  • Drauger OS — прагне надати платформу для геймерів та спростити гру для всіх, незалежно від того, чи використовують геймери клавіатуру та мишу або будь-який контролер.

5 кращих ігор для Linux: список 2021

Якщо ви просто хочете затестити кращі ігри для Linux, інформація нижче — спеціально для вас.

  1. Valheim. Гра на виживання на тему вікінгів. Здебільшого Valheim робить те саме, що і будь-яка інша гра на виживання, але вона орієнтована на кооперативний режим (до 10 осіб) і гарне візуальне оформлення в стилі PS2.
  2. RimWorld. Це науково-фантастичний симулятор колонії, де ви керуєте групою людей, які намагаються вижити. Не дозволяйте простому візуальному оформленню вводити вас в оману, RimWorld це неймовірно глибока гра, над якою працювали протягом багатьох років. 
  3. Total War: Warhammer 2. Комбінація Total War з Warhammer, напевно, займе одне з перших місць у вашому списку. Гра встановлюється поверх оригінальної Total War. Якщо вона у вас є, можете поєднати всі фракції з двох ігор в одну.
  4. Dying Light: Enhanced Edition. Ймовірно, найкраща гра про зомбі, про яку мало хто каже, але грають у неї мільйони. Dying Light існує вже кілька років, але, як і раніше, залишається на вершині завдяки своїм шаленим ордам зомбі та чудовій механіці паркуру. 
  5. Pillars of Eternity II: Deadfire. Одна з ігор, яка найкраще показує відродження cRPG останніх років, робить вашу типову RPG Bethesda схожою на легку пригоду в жанрі екшен. Остання гра у серії Pillars of Eternity має піратську тематику.

Актуальна інформація: новини геймінгу в Linux

Відбувся реліз Proton 6.3-8 від компанії Valve, який ґрунтується на напрацюваннях проєкту Wine. Proton забезпечує запуск у Linux ігрових програм, які створили для Windows. Сервіс дозволяє запускати в Linux-клієнті ігри зі Steam безпосередньо.

У Proton 6.3-8 додали підтримку ігор:

  • Age of Empires 4,
  • Assassin’s Creed,
  • Breath of Death VI,
  • Call of Duty: Black Ops II singleplayer (202970),
  • DEATHLOOP,
  • FIA European Truck Racing Championship,
  • Ghostbusters: The Video Game Remastered,
  • Mafia II (Classic),
  • Magicka,
  • Marvel’s Guardians of the Galaxy (тільки на системах з GPU AMD),
  • Mass Effect Legendary Edition,
  • RiMS Racing та багато інших.

Є всі шанси очікувати, що в наступному релізі Proton офіційно включить підтримку популярних перегонів Forza Horizon 5. Гра вже доступна в Steam, і ви можете затестити її через експериментальну версію Proton.

Яку гру ви хочете побачити доступною для Linux? В яку вже граєте? Пишіть у коментарях. 

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились