Як встановити Ubuntu 20.04 поряд з Windows 10/11

Как установить Ubuntu 20.04

Підготували гайд на випадок, якщо ви не хочете вибирати між операційними системами та використовувати обидві. Розкажемо, як поруч із Windows встановити дистро Linux — Ubuntu 20.04. Гайд розрахований на комп’ютери із системою UEFI та розміткою диска у форматі GPT, оскільки це популярний варіант. Заразом покажемо, як дізнатися розмітку диска вашого пристрою.

Що потрібно зробити, щоб встановити Ubuntu: 

1. Завантажити образ ОС

Щоб встановити операційну систему, потрібен її образ — файл з розширенням “.iso”. Завантажити образ Ubuntu 20.04 можна на офіційному сайті.

2. Створити інсталяційний носій

Коли образ завантажився, записуємо його на флешку. Так у нас вийде LiveUSB — операційна система, яка завантажується зі змінного носія.

Для цього можна використовувати інструмент Rufus. Запис образу автоматично видалить всю інформацію з вашої флешки, тому заздалегідь збережіть десь усі важливі файли.

Як зробити LiveUSB:

Вставляємо флешку та запускаємо програму Rufus. З’явиться таке вікно:

Значення в полі “Схема розділу та тип системного інтерфейсу” вибираємо залежно від типу розмітки жорсткого диска комп’ютера і чи є завантаження в UEFI. Нам потрібна “Схема розділів GPT для UEFI”.

* GPT — це стандарт формату розміщення розділів на фізичному жорсткому диску. Це більш сучасна схема розділу від Intel, яка замінила BIOS. 

* UEFI — інтерфейс між операційною системою та мікропрограмами. Такий інтерфейс для завантаження операційної системи використовує більшість сучасних комп’ютерів та ноутбуків.

Розповідаємо, як перевірити схему розділу. Натискаємо Win + R і у вікні, що відкрилося, пишемо diskpart. Далі вводимо команду list disk. У командному рядку з’явиться інформація про жорсткі диски комп’ютера. Виглядає це так:

Щоб зрозуміти, яка у вас схема розділу, подивіться стовпець GPT. Якщо там є зірочки, то у вас схема розділу GPT. Якщо зірочок немає — у вас схема MBR (BIOS). У такому випадку потрібно відформатувати MBR у GPT. 

Поля “Розмір кластера”, “Файлова система” та “Нова мітка тому” не змінюємо. 

Натискаємо значок диска в нижньому правому кутку і вибираємо наш образ. Тепер можна сміливо натискати кнопку “Старт”.

3. Створити резервну копію та підготувати місце для Ubuntu 

Перед тим, як встановити Ubuntu, потрібно звільнити під неї місце на системному диску. Про всяк випадок краще зробити резервну копію системи та всіх важливих файлів. Це можна зробити в меню “Резервне копіювання та синхронізація параметрів”.

Скільки місця потрібно звільнити, залежить від того, як ви будете використовувати Ubuntu. Якщо ви не збираєтеся використовувати її як основну систему і зберігати там багато даних, то 50 Гб буде достатньо.

Зайдіть в меню “Керування дисками”. Там побачите перелік усіх розділів. Натисніть правою кнопкою миші по диску С та виберіть “Стиснути том”. Розмір стиснутого простору вкажіть, як вважаєте за потрібне. 

У керуванні дисками з’явиться нова нерозподілена область диска. Натисніть по ній правою кнопкою миші та виберіть пункт “Створити простий том”.

У вікні потрібно ввести розмір нового тому — залиште повний розмір диска D. Ще вкажіть букву майбутнього диска. Решту можна залишити за замовчуванням. 

4. Завантажити Ubuntu

Тепер все готове до завантаження Ubuntu: флешка з образом, місце на диску D та резервні копії. Можна перейти до завантаження.

Завантажуємо ОС із флешки. У меню вибираємо пункт “Install Ubuntu”.

Скриншот 1

5. Запустити програму встановлення

Вибираємо мову та розкладку клавіатури. Після цього потрібно вибрати програми, які ми будемо встановлювати. Є 2 варіанти:

  1. Звичайне встановлення — встановлення зі стандартним набором програм. Варіант для тих, хто хоче одразу отримати все необхідне для роботи з комп’ютером.
  2. Мінімальне встановлення — встановлення з мінімумом програм. Варіант підійде тим, хто хоче отримати чисту систему, щоб налаштувати її під себе та самостійно встановити потрібні програми.

У блоці Інші параметри краще залиште усі прапорці. Це встановить оновлення Ubuntu та програми, які потрібні для роботи обладнання типу Wi-Fi. 

Скриншот 4

6. Створити розділи

Тут починається найцікавіше. На цьому етапі вибираємо “Інший варіант”.

Скриншот 5

Відкриється список розділів. Нам потрібно знайти том, який ми заздалегідь підготували у пункті 3. Вибираємо його та натискаємо на “+”.

Тепер нам потрібно створити кореневий розділ для системи та домашній розділ для даних користувача. Розділ для підкачування SWAP створювати не будемо, оскільки тепер використовується файл підкачування.

Кореневий розділ:

  • Розмір — мінімум 10-15 Гб, але краще вказати більше;
  • Тип нового розділу — “Первинний”;
  • Розташування нового розділу — “Початок цього простору”;
  • Використовувати як — вибираємо “журнальована файлова система Ext4”;
  • Точка монтування — вказуємо “/”.
Скриншот 10

Щоб створити домашній розділ, знову вибираємо “вільне місце” і тиснемо плюс.

Для домашнього розділу вказуємо майже те саме. Змінюється точка монтування (пишемо “/home”) та розмір розділу. Можна вказати все місце, що залишилося, тому що там будуть зберігатися всі ваші файли. 

Скриншот 12

Тепер потрібно вказати пристрій для встановлення завантажувача Linux — розділ з EFI. Знайти його нескладно: це розділ із файловою системою FAT32 та розміром близько 100 Мб. У нашому випадку це sda2, і він так і називається “Windows Boot Manager”.

Скриншот 13

Тепер залишилося натиснути “Встановити зараз” і ми майже у цілі.

7. Налаштувати систему

Тут все стандартно: вам належить вибрати часовий пояс та створити обліковий запис. Коли все налаштуєте, система запропонує перезавантажити комп’ютер. Тоді все і буде готове.

Як увійти до Ubuntu

Щоразу, включаючи комп’ютер, у вас буде з’являтися вікно, де можна вибрати яку операційну систему ви хочете використовувати: Windows або Ubuntu.

Ось і все. Тепер у вас встановлені дві операційні системи: Windows та дистрибутив Linux — Ubuntu.

Залишити відповідь

Відповідь на коментар

Коментарі (7)

    Дякуємо, що поділились