Як захистити смартфон у воєнний час

Смартфон — більше ніж просто зручний гаджет. Він зберігає всю інформацію про нас, тож він має бути захищеним від шахраїв у будь-якому випадку. А тим паче — в умовах інформаційної війни, коли акаунти українців зламують, щоб знайти якісь закриті дані чи для поширення фейків. 

Чи є нюанси в захисті смартфона в умовах війни? Спеціаліст з кібербезпеки Андрій Баранович із кіберальянсу RUH8 (відомий як Шон Таунсенд) вважає, що захист телефона під час війни та у звичайний час не мають принципової різниці. Це питання просто стає гострішим. І хоч великі корпорації працюють над посиленням нашого захисту, ми також маємо докласти певних зусиль.

Google автоматично посилила захист обліковок для українців, але що ми можемо зробити, щоб захистити свій гаджет?

На загальному рівні безпека — це про паролі. Звичайні користувачі нею часто нехтують і використовують такі комбінації, які можна зламати за 1 секунду

Нагадуємо базові правила:

  • Встановіть надійний пароль на телефон. 

123456 чи дата вашого народження, звичайно, не підходять. 

Ще краще — встановити різні паролі на застосунки із важливою інформацією по типу Дії або банкінгу.

  • Не зберігайте паролі на телефоні.

Запам’ятайте їх, а не записуйте в нотатки на телефоні. Якщо запам’ятати не виходить, встановіть менеджер паролів. Звичайно, подбайте про захист цієї інформації.

Додаткові поради з кібербезпеки:

  1. Користуйтеся телефонами, що отримують оновлення. Якщо модель вже не підтримується, краще купити менш наворочений, але той, що регулярно отримує оновлення.
  2. Зробіть чистку додатків. Безжально видаліть все те, чим ви не користуєтеся. Наприклад, у Шона встановлені тільки Signal, Twitter та Messenger. Для експериментів — інший телефон.
  3. Приберіть біометричний пароль і залиште звичайний. При цьому обмежте кількість спроб введення.
  4. Поставте двофакторну авторизацію, якщо досі цього не зробили. 
  5. Налаштуйте зашифрований бекап у хмарі.

Окей, як тепер не попастися шахраям?

Привчіть себе до наступних правил. Це як з новими звичками: спочатку ви усвідомлено повторюєте певні дії, а потім вони просто стають частиною вас.

  • Не залишайте свої персональні дані усюди.

По суті ми самі розкидуємось інформацією про себе: ми залишаємо її, коли реєструємось на цікавий захід або заповнюємо форму постійного клієнта чи карти лояльності. Вихід: залишати дані тільки там, де вам це реально необхідно. 

  • Не переходьте за підозрілими посиланнями. 

Переходьте тільки в тих смс, листах та повідомленнях у месенджерах, на які ви очікували або відправник вам відомий. Особливо пильними будьте з повідомленнями від банків, бо шахраї люблять їх підроблювати, щоб отримувати дані користувача. 

До речі, в Gmail є сповіщення, якщо лист підозрілий або надісланий з підозрілої адреси. Тож звертайте увагу.

  • Не вводьте пароль в публічних місцях чи так, щоб хтось міг його бачити.

Якщо телефон вкрадуть, буде дуже легко отримати доступ до всієї інформації. Тим паче якщо ви використовуєте один пароль на всі застосунки.

  • Не заходьте в застосунки банкінгу, Дію чи інші додатки з важливою інформацією через публічні Wi-Fi мережі. 

Часто такі мережі створюють зловмисники, що дозволяє їм отримати ваші паролі до банківських рахунків, номер телефону чи доступ до фото. 

На перший погляд, це все може здатися якоюсь параноєю. Тут важливо визначити для себе наскільки важливою є інформація, що зберігається на вашому пристрої. Краще перестрахуватися і докласти зусиль для того, щоб її убезпечити. В такому разі ні шахрай, ні ворог не зможуть використати інформацію проти вас.

Поділіться в коментарях, якими правилами для захисту свого смартфона ви користуєтеся?

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились