DevOps для стартапів та SMB: як впровадити методологію у малій команді

DevOps — запорука успіху великих компаній. Тож стартапи чи команди з 1-5 людей замалі для цієї методології. Вона підходить лише якщо мова йде про розробку ПЗ, а впроваджувати її потрібно, коли процеси не нові та вже знаходяться на певному етапі.

Все це неправда. Концепція DevOps підходить навіть маленьким проєктам і не обов’язково з розробки ПЗ. Її впровадження може прискорити розробку фізичних продуктів, покращити підтримку клієнтів та автоматизувати маркетингові кампанії.

Лише 2 з 5 стартапів — прибуткові, інші працюють в 0 або в мінус. Чи варто ризикувати ще й з DevOps, якщо шанси на успіх такі невисокі? А може саме ця методологія і стає перевагою успішних стартапів та компаній малого та середнього розміру.

На якому етапі варто розглядати впровадження методології DevOps, щоб отримати максимум користі — розберімося у матеріалі.

Що стартапи виграють з DevOps?

DevOps для стартапів та невеликих компаній — як оплачувані обіди в офісі. Можливо не найперше рішення, але точно одне з найкращих.

Якщо говорити про технологічні стартапи, методологія допоможе оптимізувати процеси розробки ПЗ та підвищити продуктивність. Ось лише кілька переваг впровадження методології:

Інновації та краща взаємодія

DevOps — про співпрацю, тож його впровадження може заохотити команду працювати разом. Це стосується не лише технічних спеціалістів, а й команду з продажів, бухгалтерів та біздевів.

Єдина наскрізна DevOps-платформа, коли компанія невелика або на етапі запуску, покращить взаємодію в команді. Це сприятиме інноваціям, адже поєднає ідеї від людей, що дивляться на проєкт під різним кутом.

Вища швидкість

Стартапи та маленькі компанії конкурують з тими, що вже закріпилися на ринку та завоювали своїх клієнтів. Щоб зайняти своє місце, потрібно швидко запускати продукти, підтримувати їх, додавати нові фічі та швидко реагувати на тренди.

Концепція DevOps охоплює весь життєвий цикл розробки програмного забезпечення: від планування до запуску нових функцій, аналізу та збору відгуків. Так можна оптимізувати стартап або SMB та пришвидшити їх.

Як наслідок, це зробить компанію більш конкурентоспроможною. Якщо впроваджувати нові ідеї швидше за конкурентів, це допоможе виділитися та отримати перевагу над ними.

Менше навантаження

Автоматизація — ще одна знахідка для стартапу чи невеликої компанії. Коли в команді не так багато рук, щоб вивезти велике робоче навантаження, менша кількість задач дуже полегшить роботу.

Команда виконуватиме менше ручної роботи, пов’язаної з проєктуванням, тестуванням, розробкою, розгортанням та моніторингом. А це означає, що випуск продукту не доведеться постійно відкладати через те, що команда щось не встигла.

Більша безпека

Впровадження DevOps на самому початку допоможе створити безпечний продукт. SMB та стартапи повинні «shift left», тобто сфокусуватися на безпеці, щоб захистити код та процеси вже на ранніх стадіях.

Це зекономить ваш час в майбутньому, адже не доведеться переглядати всі процеси, щоб знайти можливі загрози для бізнесу та клієнтів.

Менша відокремленість

DevOps — це культура співпраці на противагу розсіяній культурі. Маленька команда зараз не означає, що вона не зросте пізніше. Тож є ризик, що потім команда розділиться на групи, які працюватимуть окремо одна від одної. Це сповільнить процеси та вплине на якість продукту.

Методологія DevOps забезпечить співпрацю між ІТ та нетехнічними командами, а також завадить можливому відокремленню спеціалістів. Так стартап чи SMB збереже ефективну взаємодію при зростанні.

Стартапи або невеликі компанії, які хочуть впровадити цю методологію, мають залучити інженерів із практичним досвідом з процесами DevOps, а також впровадження та підтримки конвеєрів CI/CD.

Безперервна інтеграція та безперервна доставка (CI/CD) — це основа методології; процес, який допоможе випускати якісні продукти швидше. Але перед тим, як його впровадити, варто не забути й про інші важливі моменти:

  • Цілі.

Необхідно визначити цілі, яких бізнес хоче досягти за допомогою DevOps. Це може бути швидший вихід на ринок, краща якість продукту, вища ефективність та інше. З конкретною ціллю стартап зможе контролювати свій прогрес та підправити стратегію досягнення цієї цілі в разі чого.

  • Команда. 

DevOps передбачає співпрацю між різними командами, такими як розробники, операції та тестувальники. Створи багатофункціональну команду, яка покриє всі ці зони відповідальності.

  • Культура.

Методологія DevOps — це не просто набір інструментів і процесів, а ще й зміна організаційної культури. Вона передбачає культуру співпраці, постійне вдосконалення та експериментування.

  • Інструменти.

Є багато різних інструментів DevOps. Git, Jenkins, Docker, Kubernetes — лише верхівка айсберга. Визнач ті, які найкраще підходять для потреб і цілей стартапу.

  • CI/CD (лише тепер).

Це основа DevOps. Впровадь конвеєр CI/CD, щоб автоматизувати процес збирання, тестування та розгортання. Навколо нього можна будувати все інше.

Наскільки легко впровадити конвеєр CI/CD залежить від стека технологій, але це набагато простіше та дешевше зробити на ранніх стадіях проєкту, аніж пізніше.

Якщо стек проєкту знаходиться у хмарі, то це можна зробити майже безплатно за допомогою GitHub Actions, AWS CodePipelines, CircleCI та GitLab auto-devops.

Якщо стек включає програми, то допоможе Expo. Якщо ж пропрієтарний, то варто подумати про автоматизоване налаштування та керування конфігурацією. А для керування інфраструктурою радимо впровадити IaC — інфраструктуру як код.

  • Продуктивність.

Важливо слідкувати за продуктивністю системи та вимірювати ключові показники ефективності. Так знатимеш, що треба покращити: процеси, інструменти чи культуру.

Висновок

DevOps — гарне рішення незалежно від розміру компанії. Навпаки, чим раніше впровадити методологію, тим більше бізнес виграє. Вища якість продукту, швидший вихід на ринок, можливість конкурувати із компаніями, що вже зайняли своє місце на ринку, а також виділитися на їх фоні.

Імплементувати методологію на ранніх стадіях навіть простіше, адже бізнесу не доведеться перероблювати всі процеси, а команді — звикати до нової культури та перенавчатися.

Переваг багато, але щоб отримати з них профіт, необхідно вміти грамотно та ефективно налаштовувати процеси залежно від специфіки бізнесу. Цього навчишся на наших курсах DevOps, що формують навички.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились