Як вивчити Linux самостійно: поради для початківців

як вивчити linux

Від смартфонів до автомобілів, суперкомп’ютерів та побутової техніки, від домашніх комп’ютерів до корпоративних серверів — скрізь Linux. Але крім цього, вона є надійною та безпечною операційною системою. Як навчитися у ній працювати? Докладний план дій — далі. 

Самостійне вивчення Linux: рекомендації та поради

Скільки часу потрібно для вивчення?

Ви можете навчитися користуватися операційною системою Linux протягом 2-3 днів, якщо юзати її Linux як основну ОС. Якщо йдеться про командний рядок, розраховуйте витратити щонайменше 2-3 тижні на вивчення основних команд.

Час навчання буде залежати від ваших цілей. Якщо ви хочете юзати дистрибутив Linux як основну ОС, ви можете зробити це за кілька днів.

Командний рядок (термінал) — це окрема історія. Розраховуйте витратити кілька тижнів вивчення основних команд. Крім того, є цілий світ складніших команд, які вам також потрібно вивчити. Розраховуйте витратити на це ще близько пів року. Почати можна з цього матеріалу.

Самостійне вивчення Linux: поради початківцям

Навчайтеся, працюючи

Кращий спосіб дізнатися більше про Linux — це попрактикуватися. Гугліть та застосовуйте отриману інформацію. Це дозволить вам краще зрозуміти, як можна використати конкретні команди та закріпити ці знання. 

Якщо Вам цікаве порівняння raid 5 vs raid 10, читайте на сайті IT Education Blog.

Поставте ціль

Припустимо, ви хочете налаштувати вебсервер за допомогою Linux. Ви можете вирішити зосередитеся на вивченні Nginx та Apache, обидва вони використовуються для розміщення вебсерверів у Linux. Дані цілі будуть спрямовувати вас та тримати на правильному шляху.

Ось кілька ідей, які слід запозичити:

  • створіть особистий хмарний, файловий сервер або вебсервер,
  • розгорніть стек LAMP,
  • створіть медіацентр, проксі-сервер,
  • налаштуйте брандмауер,
  • створіть резервний файловий сервер.

У Linux немає меж. Спробуйте спочатку взятися за простий проєкт, типу розгортання стека LAMP. Це допоможе вам попрактикуватися в роботі з командним рядком, а також дасть чітку мету, якої потрібно прагнути. Коли ви відчуєте себе комфортно в Linux, візьміться за більший проєкт — налаштуйте проксі-сервер.

Ви знаєте який браузер найбезпечніший для роботи? Читайте нашу статтю на IT Education Blog.

Приєднайтесь до спільноти 

Проведіть невелике дослідження спільнот розробників та приєднайтесь до однієї або двох. Такі групи — чудове місце для обговорення проблем, нових проєктів та багато іншого.

Ось кілька хороших спільнот:

  • LinuxQuestions.org — одна з найактивніших спільнот Linux у мережі;
  • StackOverflow: тут всі ставлять питання, пов’язані з Linux, і отримують на них відповіді;
  • UbuntuForums.org — чудовий форум, де користувачі дистрибутиву Ubuntu можуть поспілкуватися;
  • Dev.to: спільнота розробників, де є гілка форуму виключно для дискусій, пов’язаних із Linux;
  • DigitalOcean — на цьому сайті є тисячі посібників з кодування та Linux, які відмінно підходять для початківців та експертів. Коменти до матеріалів тут як окремий вид мистецтва.

З чого почати вивчення Linux (покрокова інструкція) 

КРОК № 1. Затестіть дистрибутиви та виберіть один

Дистрибутиви — пакети ядра Linux та деякі програми, згруповані разом з метою спростити інсталяцію. Ці пакети відрізняються один від одного та створені з урахуванням побажань різних типів користувачів. Деяким користувачам потрібен сервер без графічного інтерфейсу, тоді як іншим потрібен гарний робочий стіл. Іншим потрібна полегшена ОС для безперебійної роботи на їхньому дуже старому устаткуванні. Іншим користувачам необхідно встановити Linux у системі на базі ARM (наприклад, Raspberry Pi та її Raspbian). Варіантів справді багато.

Деякі з популярних дистрибутивів:

  • Ubuntu (є десктопний варіант і для серверів),
  • Lubuntu (для обладнання з обмеженими ресурсами),
  • Kali Linux (для тестувань на предмет злому та для досліджень безпеки),
  • Raspbian (для Raspberry Pi).

Вичерпний список усіх доступних варіацій міститиме понад 100 найменувань. Якщо вам не підійшли вищезгадані, спробуйте затестити ці дистро

Найприємніше в цьому кроці те, що випробувати дистрибутиви стало простіше, ніж будь-коли. Вам не потрібно повністю змінювати свою ОС на одну із варіацій Linux.

В основному є 3 варіанти розвитку подій:

  • встановіть дистро за допомогою VirtualBox, 
  • завантажте Linux на USB-накопичувач і запустіть свій ноутбук з нього,
  • інсталюйте Linux разом з основною ОС та вибирайте, яку з них використовувати при кожному увімкненні комп’ютера.

Якщо у вас досить потужна машина, використовуйте перший варіант. Якщо продуктивність здається низькою, ви завжди можете затестити дистро за допомогою Live USB або подвійного завантаження.

Крок № 2: Налаштуйте дистрибутив, щоб він робив все, що ви хочете

Коли ви вибрали дистро, налаштуйте його так, як ви хочете. Просто загугліть “Початок роботи з <назва вашого дистрибутиву>”, і ви знайдете безліч статей на тему. Ви можете спробувати: 

  • налаштувати власний вебсервер будинку,
  • поділитися файлами в домашній мережі, 
  • автоматизувати програми для запуску в певний час, 
  • змінити середовище робочого столу відповідно до ваших потреб та багато іншого.

КРОК № 3: Почніть вивчати мови програмування 

На попередніх етапах ви працювали над своїми проєктами, зараз саме час їх покращити. Змусьте їх робити більше, ніж показав вам підручник, використовуючи навички, які ви вже розвили.

На цьому етапі може знадобитися вивчити деякі мови програмування, щоб втілити свої проєкти в життя. Я пропоную Python або Bash для цього, тому що їх легше вивчити (на них написано багато проєктів, доступних на github.com).

КРОК № 4: Продовжуйте досліджувати та навчатися

Тепер ви повинні були досягти рівня, коли вам не потрібно кожні 5 хвилин гуглити, щоби щось з’ясувати. Вітаємо, ви стали незалежним користувачем Linux. На цьому етапі робіть те, що видається цікавим, головне не зупинятися. 

Книги для вивчення Linux

Крім різних корисних Інтернет-ресурсів, які ви нагуглите, новачкам важливо звернути увагу на книги. У чому їхня перевага? Звісно ж у системності. У підручнику не буде зайвої інформації, ви не зіб’єтеся з курсу і не почнете копати в іншому напрямку. 

ТОП книг: туторіал з Linux

  1. Кишеньковий путівник з Linux: основні команди. Книга, яка забезпечує організований шлях навчання. Вона допоможе вам освоїти найбільш корисні та важливі команди. 
  2. Командний рядок Linux. Автор веде вас від перших натискань клавіш терміналу до написання програм. Крім практичних знань, книга розкриває основну концепцію кожної теми.
  3. Linux для початківців: введення в операційну систему Linux та командний рядок. Найприємніше в цій книзі те, що вам не потрібні будь-які попередні знання ОС Linux. Ви будете керуватися покроковим логічним та систематичним підходом. У цьому навчальному матеріалі також розглядаються нові концепції та жаргонізми. 
  4. Біблія командного рядка Linux. У книзі є інформація про сценарії оболонки та показано практичне застосування команд для автоматичних функцій, які часто виконуються.
  5. Книга Unix та Linux. Керівництво системного адміністратора. Це посібник із встановлення, налаштування та обслуговування будь-якої системи UNIX або Linux. Цю книгу варто читати тоді, коли ви вже розібралися у деяких азах. 
  6. Книга Bash. Кишеньковий довідник системного адміністратора. Щоб навчитися взаємодіяти з Unix-подібними ОС, потрібно зрозуміти, як працювати з оболонкою Bash. Цей маленький довідник повинен лежати у вас під рукою. 
  7. Книжка Head First. Python. Ця книга допоможе вивчити Python за допомогою унікального методу. Він виходить за рамки синтаксису та практичних посібників.

Підсумок: як вивчити Linux?

Linux скрізь. Він є в наших телефонах, автомобілях, смарт-пристроях та в багатьох інших речах. Можливість навігації по ОС Linux дасть вам найкраще розуміння того, як працюють комп’ютери. Бажаєте розібратися у цій ОС?

Ось основні кроки, які ви повинні виконати, щоб навчитися використовувати Linux:

  • знайдіть відповідні для вас навчальні ресурси,
  • опануйте основи,
  • приєднуйтесь до спільноти,
  • створіть проєкт,
  • практикуйте та вдосконалюйте свої навички.

Для першого кроку ти можеш обрати курс від ITEDU «Адміністрування Linux для новачків». 

Вже вивчили Linux? Опишіть свій навчальний шлях у коментарях. 

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились