Як корпоративне навчання покращує результати бізнесу?

Щоразу як компанії потрібні люди з новими навичками або технологіями у стеку, не завжди варто одразу відкривати вакансію. Можливо, серед співробітників є ті, хто готовий розширити свої обов’язки та навчитися нового.

Корпоративне навчання — це можливість закрити такі потреби компанії, зекономивши бюджет на роботу рекрутера та зарплату для нового спеціаліста. Воно має й інші ефекти: дарує команді відчуття того, що її цінують та мотивує на кращі результати. 

Про це й поговоримо. Чому корпоративне навчання важливе, які переваги для бізнесу має та як зробити його максимально результативним для обох сторін.

Що таке корпоративне навчання? 

Це навчання співробітників для того, щоб покращити їхні навички або навчити нових. Воно допомагає актуалізувати знання, підвищити ефективність команди та досягти конкретних бізнес-цілей.

Якщо конкуренти швидко опанували нову технологію та ефективно її використовують, корпоративне навчання допоможе швидше їх наздогнати. 

Зазвичай компанії навчають співробітників певних технологій, технічних чи софт скілів, лідерських навичок, спілкування з клієнтами чи комунікаційних вмінь.

Корпоративне навчання може проходити у різних форматах: навчання з викладачем, онлайн чи офлайн курси, семінари та інше. 

Чому важливо навчати співробітників?

Така активність корисна і команді, і компанії, незалежно від сфери їхньої діяльності. Наприклад, офісним працівникам були б корисні воркшопи з роботи з таблицями, щоб навчитися нових функцій для швидшої роботи. Або ж вебінари зі створення ефективних презентацій, що допомогли б робити кращі комерційні пропозиції. 

Співробітникам архітектурного бюро стануть в пригоді курси, що навчать нового у сфері проєктування. До прикладу, поглиблений курс з 3D Max чи AutoCAD.

Якщо мова про ІТ, ідей також вистачає: навчитися працювати з інструментами та технологіями для розробки ПЗ, тестування, дизайну, DevOps, а також лідерських навичок, розв’язання конфліктів та інше.

Тож навіщо компаніям навчати своїх спеціалістів?

  • Щоб покращити навички та знання. Так компанія отримає необхідні їй навички без витрат часу на пошук нового співробітника, його знайомство з командою та ознайомлення зі специфікою проєкту. А співробітники актуалізують свої знання, навчаться нового та підвищать свою цінність на ринку праці. А це мотивує більше викладатися на роботі 🌟
  • Щоб підвищити продуктивність. Цей пункт пов’язаний із попереднім. Першою чергою співробітники отримують навички для розв’язання складніших завдань або для більш ефективної роботи (якщо мова про навички керування часом або комунікацій). Другою чергою — бажання працювати краще. Адже так компанія показує, що цінує своїх спеціалістів. Це один з нематеріальних факторів мотивації.
  • Щоб співробітники довше працювали у компанії. Корпоративне навчання підвищує задоволеність роботою та залученість у робочі процеси. Це зменшує бажання перейти в іншу компанію та посилює корпоративну культуру. 

LinkedIn ще у 2018 році визначив, що 94% співробітників залишилися б у компанії довше, якби вона інвестувала в їх кар’єрний розвиток.

Можливість вчитися та розвиватися — це найважливіший фактор для співробітників, що додає плюсиків компанії в їхніх очах. Крім того, спеціалісти, що високо оцінюють культуру своєї компанії, на 25% щасливіші на роботі та на 31% частіше рекомендують свою компанію знайомим.

  • Щоб підвищити жагу до інновацій та творчості. Навчання покращує культуру, а культура — залученість команди. Це може привести до нових ідей, покращення процесів і підвищення конкурентоспроможності компанії на ринку. 

Оскільки найголовніший актив компанії — це люди, навчання підтримує ріст та розвиток організації. Її співробітники стають більш кваліфікованими, ефективними, креативними, задоволеними роботою, хочуть залишатися в компанії довше та давати кращі результати. Так компанії можуть швидше адаптуватися до нових вимог ринку та залишатися конкурентоспроможними.

Компанії з корпоративними програмами навчання, мають на 218% більший дохід на одного працівника. Ці компанії також мають на 24% більший прибуток.

За даними Асоціації розвитку талантів (ATD)

Види корпоративного навчання

У цьому питанні можна проявити креатив, адже навчання може стосуватися багатьох сфер та мати різні формати. Це може бути онлайн чи офлайн навчання, лекції, воркшопи, курси, тренінг та багато іншого. 

Розгляньмо декілька варіантів. Яким може бути корпоративне навчання?

Навчання на робочому місці

Такий формат стосується нових співробітників компанії. Він допоможе людині швидше розібратися куди вона потрапила, познайомитись з процесами, а ще зрозуміти, що від неї очікують. 

В результаті нові співробітники швидше включатимуться в роботу, а процеси компанії працюватимуть, як треба.

Менторство

Такий формат буде корисний новачкам у сфері. Він передбачає роботу під керівництвом досвідченого спеціаліста, щоб підготуватись до самостійної роботи. Це також підійде тим, хто змінює посаду всередині компанії, яка потребує нових навичок. 

Внутрішнє навчання

Воркшопи, курси, лекції та інші формати, за яких більш досвідчені співробітники або експерти ззовні навчають необхідних навичок.

Обидва варіанти класні: 

  • навчання із внутрішнім викладачем — це вагомий плюс до резюме викладача, а також мотивація для інших членів команди рости та ділитися досвідом. 
  • залучити експертів ззовні — вони вміють правильно подавати матеріал, підготують програму під потреби компанії та рівень знань спеціалістів. 

Змішане навчання

Не обов’язково обирати між онлайн та офлайн навчанням. Воно може поєднувати онлайн та офлайн формати. Тут головне, щоб формат ефективно працював для конкретної компанії. Наприклад офлайн-формат складно реалізувати великим компаніям з офісами у різних містах. В такому випадку онлайн буде класним способом соціалізації та покращення взаємодії між співробітниками. 

Чого саме можна вчити? Кілька ідей:

Менеджмент

Навчання менеджменту буде корисним співробітникам, яких переводять на керівні посади. Вони можуть бути крутими спеціалістами своєї сфери, а курси з управління підготують їх до додаткових обов’язків. В результаті компанія отримає ефективних лідерів, що зможуть правильно побудувати комунікацію та процеси в команді.

Продажі

Воркшопи з продажів стануть в пригоді спеціалістам сфери продажів та маркетингу. Вони допоможуть покращити навички, знайти нові підходи до комунікації з клієнтами, краще працювати із запереченнями тощо. Це допоможе підвищити рівень продажів та задоволеності клієнтів.

Технічні скіли

Якщо у компанії є потреба працювати з новими технологіями або зайшов проєкт з іншим стеком, відповідні курси підготують спеціалістів до нових умов або ширших обов’язків. У результаті компанія отримує необхідну експертизу без витрат на рекрутинг та економить час на знайомство нових людей із компанією, її процесами та продуктами.

Принципи корпоративного навчання

Головне, щоб навчання закрило певну потребу бізнесу. Є три принципи, що допоможуть це зробити.

✔️ Планувати та оцінювати навчання за моделлю Кіркпатріка

Корпоративне навчання необхідно планувати та оцінювати. Для цього можна використати модель оцінки ефективності навчання Кіркпатріка. 

Вона має 4 рівні, і починати планування навчання треба з останнього: 

4. Як навчання вплине на бізнес та які метрики допоможуть це перевірити? 

Потрібно визначити, які результати компанія має отримати на виході та як виміряти ці зміни. Наприклад, нова технологія в стеку дасть можливість самостійно розв’язувати задачі, що раніше передавались на аутсорс. Потім оцінити, чи виходить ефективно закривати їх своїми силами. 

3. Чи застосовує команда нові знання в роботі? 

Спершу треба визначити, як саме має змінитися поведінка. Наприклад, спеціалісти з продажу мають застосовувати нові підходи до клієнтів, які вони засвоїли на тренінгу.

Щоб це перевірити, достатньо поговорити про це. Запитати співробітників, чи використовують вони нові знання та як. Це варто зробити після навчання і потім ще через деякий час.

Також компанія може прописати «як ми тепер розв’язуємо такі задачі?» у документації, щоб співробітники розуміли, де їх застосовувати.

2. Чи засвоїла команда матеріал? 

Перед тим, як відпускати співробітників у вільне робоче плавання, нові знання варто перевірити за допомогою тесту чи опитування. Краще перевіряти кілька разів — одразу після навчання та трішки пізніше, щоб переконатися, що вони закріпилися.

1. Чи сподобалося команді навчання? 

Потрібно опитати співробітників, щоб дізнатися їхні враження, що їм сподобалося та як можна покращити навчання в майбутньому.

Отже, навчання необхідно планувати та оцінювати наскільки воно було корисним компанії та команді.

✔️ Враховувати специфіку навчання дорослих

Для цього необхідно:

  1. Залучити команду до планування свого розвитку. Запитати, який тренінг вони хотіли б пройти або підготувати список тренінгів на вибір.
  2. Дорослі мають чітко розуміти, для чого їм навчання. Треба обов’язково пояснити, які вигоди команда отримає від курсу чи тренінгу. А ще розказати, як саме ці знання можна застосувати для їхньої роботи.
  3. Практика, практика та ще раз практика. Тут нема чого додати: навчатися цікавіше та ефективніше, якщо не просто слухаєш, а ще й робиш своїми руками.
  4. Враховувати попередній досвід співробітників. Якщо у минулому в них був негативний досвід із технологією чи інструментом, спершу доведеться довести, що він дійсно працює. Якщо цього не зробити, навряд команда буде сильно залучена у навчання.

✔️ Правило 70/20/10

Це популярна формула навчання. Розшифровується вона так: 

  • 70% — практика.
  • 20% — зворотний зв’язок: менторство, коучинг та фідбек колег.
  • 10% — теорія: книжки, воркшопи, лекції.

Ця формула також наголошує про важливість практики, але є ще один важливий момент — фідбек. Так можна зрозуміти, що добре засвоїлось, а над чим ще варто попрацювати.

Підсумуємо

Корпоративне навчання — механізм, що закриває одразу кілька питань бізнесу. Воно дає компаніям потрібні навички, покращує рівень співробітників, продуктивність та ефективність компанії, а її спеціалістам дає відчуття, що їх цінують. Це підвищує їхню мотивацію та залученість у життя компанії. Одні плюси.

Навчити своїх спеціалістів — вигідніше, ніж залучати нових. До того ж корпоративне навчання має більший ефект на компанію, ніж розширений штат.

Ми в IT Education Center допомагаємо бізнесам якісно навчати своїх спеціалістів системного адміністрування та DevOps.

Ми проговорюємо цілі компанії, яких вона хоче досягти за допомогою корпоративного навчання та адаптуємо програму під конкретні задачі. Для цього оцінюємо рівень знань співробітників, щоб навчання було максимально ефективним. 

Умови гнучкі: формат та інтенсивність обирає компанія. Наша задача — дати навички. Навчаємо адміністрування на Linux, готуємо до сертифікації Cisco, а також вчимо AWS, Kubernetes, Docker та багато іншого.

Більше деталей про корпоративне навчання — за посиланням. Або ж можна зв’язатися з нами напряму за адресою ITEDU Info, щоб якнайшвидше навчити своїх спеціалістів нового.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились