Дистрибутив openSUSE: різниця між Tumbleweed та Leap

різниця між Tumbleweed та Leap

Leap vs Tumbleweed тема, що часто обговорюється серед прихильників openSUSE. З’ясуймо, чим вони відрізняються і який вам більше підходить.

Дистрибутив OpenSUSE з’явився ще в 1996 році. Це популярний проєкт, який зайняв особливе місце у корпоративному сегменті. Більшість часу в нього була лише одна версія. Через 19 років компанія змінила ситуацію і вирішила запропонувати дві варіації: Leap і Tumbleweed.

Початківцям openSUSE спільноти легко заплутатися у відмінностях Tumbleweed від Leap. Зараз ми все пояснимо. 

У чому різниця між openSUSE Leap та Tumbleweed?

* Leap — звичайний випуск openSUSE з гарантованою стабільністю. У нього є певні версії (15.0, 15.1, 15.2), що виходять із певною частотою.

* Tumbleweed — це ролінг версія, в якій дистрибутив постійно оновлюється. Користувачі завжди мають доступ до найновіших пакетів Linux.

Користувачі openSUSE Leap стрибають від однієї версії до іншої, а користувачі openSUSE Tumbleweed систематично оновлюють наявну. Tumbleweed це останні оновлення з найновішим ПЗ.

Ви знаєте про переваги безперервного постачання релізів, чи не так? У такому режимі користувачам надають останні версії програмного забезпечення. Отже, не потрібно оновлювати свою систему, щоб отримати основний випуск. Користувач отримує нові випуски, версії ядра, оновлення та багато іншого у версії openSUSE Tumbleweed. Саме тут сучасна та свіжа система.

Інший варіант, стабільний openSUSE Leap. Він дотримується старої, але надійної школи заради стабільності. Звичайно, у дистро випускаються системні оновлення та виправлення безпеки. Кожні кілька років виходить великий випуск, для оновлення програмного забезпечення та ядра.

З історії: як і чому змінилася модель випуску openSUSE

Про проєкт Tumbleweed оголосили восени 2010 року. Його мета була у створенні репозиторію, який: 

  • є оновленою ролінг версією openSUSE, 
  • включає останні стабільні версії пакетів.

Цей проєкт не новий дистрибутив, а доповнення до наявної установки openSUSE.

У 2014 році ситуація змінилася кардинально. Команда openSUSE зважилася на наступний випуск SUSE Linux Enterprise Server. Тепер під назвою Leap 42. 

* Leap 42 має посилання до “Автостопом по Галактиці”. У книзі Дугласа Адамса число 42 вважається відповіддю на “Головне питання життя, Всесвіту і всього такого”. 

За даними openSUSE, у першій половині 2021 року, все більше користувачів їх спільноти віддають перевагу Tumbleweed як основному дистрибутиву.

Leap чи Tumbleweed: що краще?

Якщо базова технологія у варіацій openSUSE майже однакова, кому потрібно юзати Leap, а кому Tumbleweed?

  1. Leap відрізняється стабільністю та ретельним тестуванням. Його варто використовувати для не нових систем і комп’ютерів, яким для роботи важлива надійність. Пов’язано це з тим, що доступне ПЗ не останнє і не найкраще, а найбільш стабільне. Це завдяки рідкісним випускам оновлень та незмінності ядра Linux протягом усього життєвого циклу релізу. З Leap не вдасться затестити останні версії ПЗ, підтримка обладнання тут відбувається в більш повільному темпі. 
  2. Tumbleweed відрізняється новизною у всьому (ПЗ, ядра, драйвери та середовища робочого столу). Оскільки це безперервний дистро, версія, яку ви юзаєте, нескінченна. Той факт, що Tumbleweed постійно отримує оновлення — і добре, і погано. Хоч дистро і передовий, від зламу він не захищений. Але якщо проблема з’явиться, у Tumbleweed є інструменти для повернення до попередньої версії. 

Використовуйте Leap, якщо:

  • важлива стабільність,
  • openSUSE у новинку,
  • користуєтеся не новим обладнанням,
  • запускаєте сервер у виробництві,
  • налаштовуєте систему для друга або члена сім’ї нетехнічного профілю.

Використовуйте Tumbleweed, якщо:

  • хочете тестувати найновіше програмне забезпечення,
  • користуєтеся новим обладнанням,
  • маєте досвід роботи з Linux,
  • потрібна остання версія ядра,
  • працюєте розробником програмного забезпечення,
  • потрібні пропрієтарні драйвери обладнання, наприклад для відеоадаптерів Nvidia або Radeon, адаптерів Broadcom Wi-Fi.

Підсумок

Дистрибутив openSUSE Leap найкраще підходить для користувачів-початківців та організацій, які воліють уникати частих оновлень. Він стабільний та надійний. Варіації openSUSE Tumbleweed віддають перевагу ентузіасти, яким потрібні нові програмні стеки та інтегроване середовище розробки. Цей дистро націлений на досвідчених користувачів та розробників ПЗ.

А ви користувалися варіаціями openSUSE? Якому дистро надаєте перевагу? Пишіть у коментах.

Залишити відповідь

Відповідь на коментар

Коментарі (2)

    Дякуємо, що поділились