Чим відрізняються Micro USB та USB Type-C?

Пам’ятаєте, як ще нещодавно у різних виробників телефонів і планшетів були роз’єми, які суттєво відрізнялися один від одного? Іноді на гаджеті їх було цілих два: один для зарядного пристрою, а другий для USB. 

У результаті ЄС зобов’язала усіх виробників робити на телефонах стандартний USB-роз’єм типу С. Та iPhone не був би собою, якби підписався на це одразу. Проте й вони невдовзі будуть постачати в Європу техніку зі стандартними роз’ємами. 

От навіщо так часто змінювати роз’єми USB? Це маркетингові ходи, бажання прийти до спільного стандарту чи тут ховається щось іще? 

Вйо розбиратися 👇 

Версії та розʼєми USB: ретроспектива

Найбільш впізнаваний тип роз’єму USB відомий як «Тип A». Він існує з 90-х років, і ви точно стикалися з ним.

Міні- та мікро-USB менші за звичайний роз’єм типу A. Їх представили на ринку у 2005 і 2007 роках відповідно. Обидва використовувалися для заряджання мобільних телефонів та інших пристроїв, як камери, але їх також можна використовувати для передачі даних.

Роз’єми типу C також менші за стандартні USB Type-A, але по суті вони є його оновленою версією. Type-C можуть завантажувати та відправляти дані одночасно, ця функція відсутня у його попередника.

Може ви помітили, але ми пропустили будь-яке обговорення роз’ємів типу B. Вони квадратної форми й в основному використовуються для підключення принтерів чи копіювальних машин до комп’ютерів та інших девайсів.

Також варто згадати кабель Lightning. Такі роз’єми — власний варіант від Apple, які загалом не класифікуються як USB. Та й сумісні вони лише з пристроями Apple.

Важливе про Micro USB

Micro USB — відносно старий стандартний роз’єм USB, який з’явився у 2007 році. Це мініатюрна специфікація інтерфейсу USB, призначена для підключення деяких мобільних і компактних пристроїв, таких як плеєри, смартфони, камери тощо.

Micro USB поступово відходить у минуле, що пов’язано з необхідністю підтримки нових, більш практичних технологій та простоти експлуатації. На відміну від типу С, мікро не може гарантувати високу швидкість передачі даних, а також не має можливості швидкої зарядки.

Різниця між С та мікро ще полягає в тому, що в стандартах використовуються принципово різні дроти та контакти. Роз’єм Micro USB дуже обмежений у підтримці різних мультимедіа, в той час, як Type C вже має можливість підтримувати відео, аудіо, зарядку OTG (висока швидкість та безпека) та іншу передачу даних. Щодо стандартної зарядки, тут фактичних відмінностей не має.

Переваги USB Type-C 

USB C (також відомий як USB Type-C) — це система роз’ємів, розроблена з 24-контактною групою. Двостороння ротаційно-симетрична конструкція (горизонтально і вертикально) є найбільш відмітною особливістю. Це відносно новий інтерфейс, який представили у 2014 році.

Зараз USB Type-C поширений на хостах і всіх видах пристроїв від зовнішніх жорстких дисків до кабелів для зарядки смартфонів. Іншими словами, його можна використовувати не тільки для передачі даних, але й для живлення. І усе це одним кабелем.

За своєю формою USB Type-C виглядає трохи більшим за Micro USB. Завдяки гнучкому дизайну ви можете під’єднати роз’єм C будь-яким способом без проблеми «‎якою стороною догори». 

Ще він володіє високою швидкістю передачі даних, а потужність заряду може досягати 100 Вт, чого достатньо для ноутбука та інших подібних пристроїв.

Завдяки універсальному дизайну та функціональності багато людей вважають, що тип C може замінити більшість сучасних периферійних пристроїв USB.

То в чому ж різниця?

Якщо коротко, то Type С перевершує Micro-USB, хоча кожен з них відіграє свою роль. Раніше роз’єм C призначався тільки для більшої та потужнішої електроніки. Тепер ми бачимо пристрої з помірними вимогами до живлення, які використовують саме цей стандарт. Чому? 

Бо він:

  • швидкий (передача даних сягає 10 Гбіт/с),
  • зручний (USB Type-C все одно, яким боком ви будете його приєднувати),
  • універсальний (його визнали єдиним стандартом майже усі виробники сучасних пристроїв).

Щодо мікро. Найкраще думати про Micro USB як про застарілу технологію, яка має своє місце в історії. Бо за простотою використання ніщо не зрівняється з Type С. Поки що 😉

В ITEDU стартував новий набір на курси системного адміністрування та DevOps. Програми як для новачків, так і для тих, кому потрібно поглибити навички. Обирайте необхідний курс та шліфуйте знання разом з нами 🎓 

>> Про переваги та недоліки онлайн-навчання в ІТ — знайдете тут.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились