Brave vs Firefox: який браузер обрати?

Для багатьох користувачів веббраузер — єдине, що потрібно для виконання своєї роботи. Через це вибір відповідного браузера стає важливим завданням, яке може поліпшити ваш робочий процес. Два найцікавіших варіанти з відкритим вихідним кодом — Brave і Firefox. Який з них підійде вам? Нумо обговорювати.

Чому Brave і Firefox?

Дуглас Лейт, професор Дублінського університету, провів дослідження браузерів у 2020 році. За його словами, Brave — найприватніший браузер, далі йде Chrome, Firefox і Safari. Найменш захищеними виявилися Edge і Yandex.

За результатами дослідження, у Brave мережевих запитів було найменше, як і хостів, до яких він звертався. Всі з’єднання були з бекендами Brave. Багато запитів відправив Firefox, хоча більшість з них пов’язані з безпекою. Запити відправлялися на вузли Mozilla. А ось Chrome та Edge намагаються ідентифікувати користувача практично відразу. 

Інформацію про те, що користувачі друкували або вставляли, передають всі браузери, крім Brave. Firefox вичікує, поки користувач введе хоч два символи, і тільки після цього починає передачу. На противагу цьому, Opera частіше за всіх відправляє запити на сторонні хости та перевіряє кожен URL. 

Тому з усіх варіантів ми вибрали для порівняння саме Brave і Firefox. Почнемо?

Порівняльна характеристика: Brave vs Firefox

Brave і Mozilla Firefox — два найпопулярніших браузери з тих, які піклуються про конфіденційність. Вони обидва підійдуть для ентузіастів відкритого вихідного коду.

З огляду на орієнтацію цих браузерів на конфіденційність та безпеку, потрібно детальніше розглянути, що саме вони можуть запропонувати.

Інтерфейс

Важливо, щоб працювати в браузері було зручно і приємно, тому інтерфейс має велике значення для роботи. 

Звичайно, у всіх є особисті вподобання, але чим простіше, швидше і чистіше інтерфейс виглядає — тим краще.

храбрый пользовательский интерфейс новый

Браузер Brave 

Зовні Brave схожий на Chrome і Microsoft Edge. Він пропонує чистий візуал з мінімальною кількістю елементів. У ньому є всі основні параметри, що доступні через меню браузера.

Тему можна вибрати, а тонка анімація робить взаємодію з браузером приємною. Щоб налаштувати теми, пошукайте їх в інтернет-магазині Chrome.

Що стосується Mozilla Firefox, то за останні роки браузер серйозно змінився. Останній інтерфейс пропонує щось схоже на Chrome.

пользовательский интерфейс Firefox

Браузер Firefox

Інтерфейс Firefox вражає зручністю використання. У налаштуваннях є багато тем, але ви можете створити свою власну в Firefox Color.

Обидва браузери зручні для користувачів. Якщо ви хочете отримати щось знайоме, але з часткою унікальності, вибирайте Mozilla Firefox. Але якщо вам потрібен швидкий браузер з цікавою анімацією — Brave буде хорошим варіантом.

Характеристика

На практиці користувачі відзначають, що Brave завантажує вебсторінки швидше. Інтерфейс Mozilla в цілому здається швидким, але в порівнянні з Brave він програє. Краще підтвердження цьому — цифри, тому ми використали Basemark для тесту швидкості. 

Ви можете провести свій досвід з іншими тестерами продуктивності браузерів.

базовая метка firefox

Результат тесту Firefox

базовый храбрый

Результат тесту Brave

Ми запустили тести з настройками браузера за замовчуванням без встановлених розширень. Firefox набрав 630 балів, але переміг Brave — 791 бал.

Звичайно, такі оцінки можуть змінюватися в залежності від того, що ви робите в фоновому режимі, і конфігурації обладнання вашої системи. Ці результати ми отримали з i5-7400, 16 ГБ оперативки та графічним процесором GTX 1050ti на десктопі.

В цілому Brave швидший у порівнянні з більшістю доступних браузерів. І Brave, і Firefox використовують значний шматок системних ресурсів, який залежить від кількості вкладок, типів вебсторінок і розширення блокування, яке використовується. Наприклад, Brave блокує рекламу за замовчуванням, але Firefox цього не робить.

Движок

Firefox юзає власний движок Gecko на основі компонентів з проєкту дослідження Servo. Зараз браузер використовує покращений Gecko під назву Quantum. Він був представлений разом з випуском Firefox Quantum.

Brave використовує Chromium. Як і Quantym, він відмінно працює з вебінтерфейсами, але просто більш популярний. Через це розробники часто адаптують сайти для найкращої взаємодії з браузерами на основі Chromium. Крім того, деякі служби підтримують виключно браузери на базі цього движка.

Блокування реклами 

Brave за замовчуванням блокує рекламу. Firefox включає посилений захист конфіденційності за замовчуванням, але рекламу не блокує.

Якщо ви хочете позбутися реклами, вам потрібно буде вибрати “суворий режим” захисту конфіденційності в Firefox. При цьому браузер застосовує свою унікальну технологію захисту від відстеження з Total Cookie Protection. Технологія ізолює файли куки для кожного сайту і запобігає їх відстеженню між сайтами.

Цей функціонал ввели в Firefox 86. Для його використання потрібно включити режим суворої конфіденційності. 

Приходимо до висновку, що Brave може здатися кращим нестандартним варіантом, а Firefox пропонує кращі функції захисту конфіденційності.

На відміну від Firefox, Brave пропонує власну рекламну мережу, блокуючи іншу рекламу в інтернеті. Коли ви вибираєте показ реклами Brave, ви отримуєте винагороду у вигляді токенів на криптогаманець. Ви можете використовувати їх, щоб допомогти улюбленим вебсайтам. Хороша бізнес-стратегія, але чи корисна вона?

Контейнери

Firefox пропонує ізолювати активність сайту при використанні Facebook. Якщо він знаходить трекери соцмережі, сайт поміщається в ізольований контейнер. Круто, правда?

Ви також можете використовувати контейнери для організації вкладок і окремих сеансів, коли це необхідно. Brave не пропонує нічого подібного, але блокує міжсайтові трекери та файли куки.

Кросплатформова доступність

Ви можете використовувати як Brave, так і Firefox для Linux, Windows і macOS. Мобільні додатки також доступні для iOS і Android. Firefox входить до складу більшості дистрибутивів Linux. На додаток до цього, доступна утиліта для управління пакетами Flatpak.

Brave недоступний за замовчуванням в репозиторіях і в програмному центрі. Вам потрібно слідувати офіційним інструкціям, щоб додати приватний репозиторій, а потім встановити Brave у свій дистрибутив Linux. 

Синхронізація

В Mozilla Firefox ви можете створити обліковий запис Firefox для міжплатформової синхронізації всіх ваших даних.

Brave також дозволяє синхронізувати кросплатформові дані, але вам потрібен доступ до одного з пристроїв, щоб успішно зробити це.

Отже, синхронізація Firefox більш зручна. Крім того, ви отримуєте доступ до VPN Firefox, монітора витоку даних, ретранслятора електронної пошти та диспетчера паролів з обліковим записом Firefox.

Інтеграція послуг

Firefox пропонує більше сервісних інтеграцій, включаючи Pocket, VPN, менеджер паролів, а також деякі з його нових пропозицій, таких як Firefox Relay.

Якщо ви хочете отримати доступ до цих служб через браузер, Firefox буде для вас зручним варіантом.

Хоча Brave пропонує криптогаманці, ця функція доступна не для всіх. Якщо вам подобається використовувати BraveSearch, ви можете легко використовувати його з браузером Brave.

Налаштування і безпека

Firefox лідирує, коли справа доходить до налаштувань. Ви отримуєте більше можливостей для налаштування, а також можете контролювати конфіденційність і безпеку вашого браузера. Можливість настройки дозволяє зробити Firefox більш безпечним, ніж Brave.

Tor Browser — це просто налаштований браузер Firefox. Однак це не робить Brave менш захищеним. В цілому це безпечний браузер, але з Firefox у вас є більше можливостей у цій сфері.

Підтримка розширень

Немає сумнівів в тому, що інтернет-магазин Chrome пропонує набагато більше розширень. Отже, Brave отримує явну перевагу перед Firefox, якщо ви використовуєте безліч розширень (або постійно пробуєте нові).

Firefox може не мати великого каталогу, але підтримує більшість додатків і програм. Для стандартних користувачів рідко знайдеться таке розширення, що недоступне як плагін для Firefox.

Brave vs Firefox: що вибрати?

Якщо вам потрібна краща сумісність з сучасним інтерфейсом сайтів і доступ до більшої кількості розширень — вибирайте браузер Brave.

Встановлюйте Firefox, якщо вам потрібен браузер для повсякденного використання. Він має хороші функції конфіденційності та зручний варіант синхронізації.

Авторські курси навчального центру IT Education Center itedu.center

При виборі будь-якого з них вам доведеться піти на деякі компроміси. Значить, в першу чергу вам слід визначитися з потребами.

Не забудьте написати в коментарях, який браузер вам подобається більше/менше.

Залишити відповідь

Відповідь на коментар

Коментарі (1)

    Дякуємо, що поділились