AlmaLinux — “краща альтернатива CentOS”: чи це так?

Ситуація з CentOS нагадує той болючий момент, коли дочитуєте захопливу книгу або додивляєтесь серіал, що був для вас цілою епохою. 

CentOS на базі Red Hat Enterprise Linux з’явилася ще у 2004 році. Через 10 років її придбала Red Hat з умовою підтримувати фінансово й технічно, а також залишити самокерованою. 

У 2019 році IBM викупила Red Hat, щоб покращити свій хмарний бізнес. Тоді змінилася й стратегія з приводу CentOS. Тепер ОС — не пряма копія RHEL, а її вища версія, наче тестовий полігон. 

CentOS Stream, як вона тепер називається, містить найновіші функції та коротші цикли випуску. Проте це суттєво впливає на стабільність дистрибутиву, що важливо для сервера або підприємств.

Зараз цей дистро використовують багато серверів по всьому світу, а у 2010 році він був найпопулярнішим рішенням. Оскільки CentOS 8 більше не підтримується, а CentOS Stream — сумнівний варіант для сервера, необхідно шукати заміну цьому дистрибутиву. 

CentOS має багато гідних альтернатив. Найкраща з них — AlmaLinux від команди CloudLinux, що є продовженням CentOS 8. Розберімося, які переваги цього дистрибутиву та чому саме він.

Цільова авдиторія Alma Linux

Цей дистрибутив підходить компаніям та користувачам, що шукають надійну альтернативу CentOS:

  • якщо ваші сервери працюють на ньому, і ви хочете максимально непомітно перейти на гідну заміну;
  • цінуєте стабільність CentOS для сервера та шукаєте таку альтернативу для десктопу;
  • шукаєте для своєї компанії такий варіант, щоб сервери та комп’ютери команди мали однакову ОС.

Сильні та слабкі сторони AlmaLinux

Дистрибутив має повну двійкову сумісність з RHEL та підтримувані оновлення до 2029 року. Які ще переваги?  

Надійна фінансова підтримка

Дистрибутив поширюється безплатно, проте на розробку програмного забезпечення та операційної системи потрібне фінансування. Необхідно оплачувати роботу  розробників, системних адміністраторів та інших спеціалістів. 

Цю задачу на себе взяли провідні компанії, такі як Amazon, Microsoft, CloudLinux, Equinix, AMD тощо. Значною мірою AlmaLinux підтримують провайдери хмарних послуг, адже дистрибутив пропонує їм легкий перехід з CentOS.

Також AlmaLinux підтримують ентузіасти, що теж вкладаються у розвиток цієї ОС.   

Плавна міграція з CentOS

Ви можете легко перенести свої поточні сервери CentOS і RHEL на AlmaLinux. 

Для цього є almalinux-deploy — інструмент міграції, що дозволяє перетворити поточні інсталяції CentOS на AlmaLinux.

З цим інструментом ви переносите всю ОС разом з ПЗ та конфігураціями з CentOS або RHEL. Для цього потрібно лише двічі перезавантажити сервер. Так ви зможете перейти на AlmaLinux із мінімальними простоями, а це неабияка перевага для організацій із сотнями серверів.

Доступний для серверів та десктопів

AlmaLinux має і серверну, і десктопну версії. Так компанії можуть розробляти ПЗ та тестувати його на тій самій ОС, що працює на їхніх серверах. Це також полегшує системне адміністрування та управління інфраструктурою.

Десктопна версія AlmaLinux схожа на RHEL або CentOS, що також спростить вам перехід на цей дистро. 

Підтримує велику хмарну інфраструктуру

Хоч AlmaLinux вийшов лише в березні 2021 року, він підтримує величезні хмарні інфраструктури та центри обробки даних по всьому світу. Ви також можете розгортати віртуальні машини AlmaLinux у хмарних сервісах, таких як Azure та AWS.

Ці переваги звучать переконливо, проте дистрибутив має й недоліки. Ви можете бути морально готовими до них, адже вони перегукуються із недоліками CentOS: 

  • Є перешкоди для нових версій ПЗ. Нове програмне забезпечення з’являється не одразу через те, що дистрибутив займає нижчу позицію в розробці.
  • Застарілий графічний інтерфейс. Поціновувачі гарних інтерфейсів можуть засмутитися, проте не варто забувати, що дистрибутивом керує спільнота. Можливо, в майбутньому інтерфейс стане кращим.

Інші альтернативи CentOS

AlmaLinux — не єдина альтернатива. Радимо звернути увагу на Rocky та Oracle Linux.

Rocky Linux 

Серверно-орієнтований дистрибутив, розроблений одним із засновників CentOS — Грегорі Курцером. Перший стабільний випуск Rocky вийшов у червні 2021 року, а підтримка дистрибутиву триватиме мінімум до 2029 року.

Як і AlmaLinux, Rocky — це форк Red Hat Enterprise Linux 8. Релізи тут створюються після того, як їх додає постачальник попередньої версії. 

Дистрибутив чудово працює як сервер, оскільки використовує стабільний вихідний код RHEL, щоб забезпечити продуктивні робочі навантаження.

Спільнота Rocky Linux постійно зростає. Серед її учасників є кілька технологічних гігантів — Google та Amazon. Це створює міцний фундамент для подальшого розвитку дистрибутиву. 

Oracle Linux

Форк RHEL, який дозволяє користувачам переходити з CentOS без перевстановлення за допомогою скрипту перетворення.

Oracle Linux з’явився у 2006 році та на 100% сумісний з RHEL на двійковому рівні. Також сумісний з усіма програмами, наявними на сервері CentOS. 

Це один з найстабільніших і найефективніших альтернатив. Підходить для хмарної розробки та має тісну інтеграцію з апаратними та програмними продуктами Oracle.

AlmaLinux — краща заміна CentOS?

Цей дистрибутив є продовженням CentOS та має повну двійкову сумісність із ним. Він має фінансову та технічну підтримку великих гравців сфери, так само як і підтримку великої спільноти. Це надає AlmaLinux достатньо матеріальних та людських ресурсів для розвитку. А також допомагає досягти балансу між комерційним баченням та потребами окремих користувачів. 

Обравши цей варіант, ви зможете легко перенести свої сервери на нову ОС без простоїв у роботі бізнесу. З ним легко розібратися, адже він має хоч і застарілий, проте схожий до CentOS інтерфейс. Дистрибутив доступний одночасно для десктопів та серверів, а також підтримує велику хмарну інфраструктуру.

Оновлення ПЗ у дистрибутиві відбувається не одразу, проте має стабільну перевірену версію.

Навчитися працювати з серверами AlmaLinux можна на нашому курсі «Адміністрування Linux. Базовий рівень».

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились