Ідеальне резюме для DevOps-інженера: 8 професійних порад

Виділитись своїм резюме серед багатьох інших — непроста задача. Але уявіть, як рекрутерам знайти той самий діамант у потоці CV?

Щоб створити ідеальне резюме, необхідно подумати про обидві сторони: як краще представити себе і свій досвід таким чином, щоб рекрутер знайшов саме вас 🤔

Непрофесійні фото, неактуальні контакти, робочі обов’язки замість досягнень та погана структура… Все це віддаляє від роботи мрії. Проте ми зібрали купу корисних порад у 8 логічних блоків, що допоможуть вам зробити ефективне резюме. Тож погнали досліджувати!

Перше враження

Люди складають перше враження про інших за 7 секунд. А в резюме увагу одразу привертають фото та текст поряд. Зазвичай це ім’я, бажана посада та контакти.

Якщо з іменем та посадою все зрозуміло, то стосовно фото та контактів є кілька моментів, які варто пам’ятати:

  • Фото. Його бажано зробити безпосередньо для резюме: на світлому нейтральному фоні та з гарним денним освітленням. Нічого складного вигадувати не треба, просто вдягни щось нейтральне та посміхнись. Не варто шукати фотку з заходів чи обрізати друзів зі спільних фото.
  • Контакти. Вони мають бути актуальними та професійними. Якщо у вас досі імейл зі школи — краще створити нову скриньку, яка виглядатиме приблизно так: ім’я.прізвище@gmail.com. Frodorules, synmamynoipodrugy або romchik2403 справляють інакше враження. Те саме працює з ніками у месенджерах.

Буде круто, якщо у вас гарно заповнений профіль в LinkedIn. Обов’язково додайте його. Якщо ні — заповніть і все одно додайте 😉

Самарі

Короткий опис себе як спеціаліста (максимум три речення) та те, що рекрутер бачить одразу після фото. Тут можете написати те, що дає швидко зрозуміти хто ви та який у вас бекграунд. Тут пишуть про досягнення, цілі на майбутній посаді та чим будуть корисні компанії.

Приклад

DevOps інженер із 5 роками досвіду в розробці архітектури та автоматизації комплексних розгортань великої інфраструктури. Працюю з Jenkins, Node.js, AWS і розробкою конвеєрів CI. Керую командою з 5 осіб у компанії X, ми скоротили час релізу на 25%.

Домашнє завдання.

Зайдіть в LinkedIn та пошукайте профілі DevOps-інженерів з компаній, у яких ви б хотіли працювати. Подивіться, що вони пишуть в «About», адже це по суті те саме, що і самарі в резюме. Надихніться та напишіть таке про себе.

Досвід

Основний блок резюме, на якому треба зосередитись. Ось кілька порад.

  1. Якщо ви тільки починаєте свій шлях та не маєте серйозного досвіду, сфокусуйтеся на своїх навичках, розкажіть що вмієте. Про це поговоримо у наступному блоці.
  2. Якщо ж маєте досвід, краще вказати його у зворотному порядку, починаючи з останнього місця роботи. Так одразу покажете на якому етапі ви зараз знаходитесь і дасте розуміння, чи підходите на вакансію зараз.
  3. Обов’язково вкажіть період роботи, назву посади та компанію. Відсутність цієї інформації може викликати підозру, навіть якщо ви думаєте, що це може бути не таким важливим.
  4. Розпишіть ключові моменти: що саме робите, за що відповідаєте та що хорошого зробили. Використовуйте дієслова доконаного виду: не робив, а зробив чи розробив. Результати та цифри краще ілюструють досвід, ніж абстрактне «займався інфраструктурою».
  5. Якщо досвіду забагато — залиште проєкти, які найбільше підходять під вакансію, або якими пишаєтесь. 

Звучить просто, але тут треба виділити для себе найважливіші моменти та правильно їх підкреслити для того, щоб не розтягувати резюме, але й щоб кожне слово працювало на вас.

Навички

Навички DevOps інженера дуже різноманітні. Це суміш хард та софт скілів, а також знань різних інструментів.

В роботі вам доведеться співпрацювати з командою, керівниками та клієнтами, щоб оптимізувати бізнес-процеси за допомогою різних технологій та інструментів. Часто це потребує також творчого підходу. Тож чим більше навичок, тим краще, але ви маєте ними справді володіти. Проте теж варто не перебільшити з кількістю.

Що радимо зробити:

  • Подивіться опис вакансій, що вам подобаються: які навички там потрібні? Додайте собі в резюме ті з них, якими ви володієте. Радимо за можливості ставити їх вище у списку, щоб рекрутери швидше побачили, що їх цікавить. Проте враховуйте також, що найвище мають бути навички, якими ви володієте найкраще. 
  • Додайте також навички, які вважаєте важливими для DevOps-інженера та інструменти, з якими вмієте працювати.

Ось список навичок DevOps-інженера у 2023, що може стати в пригоді. Оберіть ті, якими володієте:

  • Софт скіли: подолання викликів, комунікаційні навички, критичне та творче мислення, швидке навчання, вміння адаптуватися під різні обставини, лідерські навички, проникливість, прийняття рішень.
  • Хард скіли: операційні системи, збірка та випуск, мережеві протоколи, розгортання, контроль вихідного джерела, контейнери, управління конфігурацією, програмування, моніторинг. 
  • Інструменти: Unix та Linux, Jenkins, Git, Salt, Ansible, Puppet, Chef, AWS, VMWare, Docker, Apache, Nginx, Python, Perl, Zabbix, Sensu.

Сертифікації

Якщо вони є, це стане вашою перевагою серед інших кандидатів. Сертифікації, як неонові вивіски вночі — дуже привертають увагу. Тож обов’язково необхідно їх вказати.

Якщо таких немає, спершу почитайте наш матеріал, щоб дізнатися більше про їх важливість або обрати конкретну для себе. 

Замість цього розділу ви можете додати конференції. Це покаже, що ви цікавитеся сферою та продовжуєте навчатись нового.

Освіта

DevOps-інженерів не вчать в університетах, проте все одно вкажіть вищу освіту, яку маєте. Пишемо коротко, але інформативно: Назва закладу + роки навчання + ступінь. 

В цей розділ також можна додати профільні курси.

Опціонально — алгоритми ATS

Великі компанії можуть використовувати Applicant Tracking System — алгоритм, що сканує резюме кандидатів за певними критеріями та відбирає найкращі. Може так статися, що ви підходите на вакансію, але рекрутер навіть не побачить вашу заявку.

На це можна вплинути. Щоб алгоритм пропустив ваше резюме далі, необхідно використати ключові слова для цієї вакансії. Для цього ще раз перегляньте її опис, необхідні досвід та навички, та спробуйте визначити найважливіші моменти.

Також зверніть увагу на мову вакансії та зробіть нею резюме. Ви можете класно вплести ключові слова іншою мовою, але алгоритм не обов’язково їх зрозуміє. 

І пам’ятайте, що резюме має виглядати натурально. Ніби ви не знаєте про алгоритм 🤫

Останні штрихи

Резюме має виглядати не перевантаженим, структурованим та грамотним.

Звичайно, головне — ваші навички. Але якщо у резюме складно за щось зачепитись через відсутність абзаців, а важливі моменти не виділяються на фоні основного тексту, це вплине на загальне враження.

Попіклуйтеся про рекрутерів. Вони обов’язково переглянуть ваше резюме, щоб не пропустити талановитого спеціаліста. Але є різниця: вони пробиратимуться крізь купу незрозумілого тексту чи одразу побачать важливу інформацію.

Що робити?

  • Відформатувати. Додайте простору в резюме: використовуйте абзаци, списки, заголовки, додайте інтервалів між логічними блоками та виділіть найголовніше жирним шрифтом. 
  • Скоротити резюме. CV на 4 сторінки — погана ідея. Сфокусуйтеся краще на тому, що дійсно важливо для вашої роботи. Якщо у вас уже великий досвід роботи, не потрібно розписувати в найменших деталях студентські проєкти. Це круто працює під час пошуку першої роботи. 

Якщо ж дуже хочеться розказати все — залиште деталі для співбесіди. Здивуйте рекрутерів новими фактами про себе. 

  • Вичитати резюме кілька разів. Це покаже, що ви уважні, а пошук роботи для вас — важлива справа, а не повідомлення другу на швидку руку.

Висновок

Гарне резюме займає час, але якщо ви хочете для себе найкращого, воно варте ваших зусиль. Якщо потрібно, перечитайте наші поради кілька разів та беріться до справи. Приділіть цьому достатньо уваги, але без перфекціонізму. 

Якщо хочете ідеальне резюме, радимо постійно його покращувати. Так ви помітите, що і робота, яку ви отримуєте стає все кращою. Тож розвивайтеся, набирайтеся досвіду та додавайте його у резюме.  

Хочете спробувати свої сили та отримати нові кар’єрні можливості? Відправляйте резюме на вакансію, що підходить вам найбільше 😎

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились