Перша робота в DevOps-сфері: де взяти досвід та як прокачати скіли?  

Процес працевлаштування — це як маркетинг, тільки замість проєкту — самопрезентація на ринку праці. І якщо ти маєш досвід та просто хочеш змінити компанію, то усі виклики пошуку тобі вже знайомі. А от для джунів пошук першого проєкту — це справжня проблема, що може затягтися на місяці. 

Як не потрапити в пастку відмов та отримати бажаний офер — розібралися в матеріалі.

Трохи статистики: на що розраховувати DevOps-новачку?

Зараз Middle DevOps Engineer — найбільш популярна вакансія, яку пропонують рекрутери. За статистикою Djinni, в Україні DevOps-фахівці із досвідом від 3 до 5 років отримують від $3 000 до $7 000 на місяць.

За даними DOU, Junior DevOps Engineer отримує близько $1 200 на місяць. В середньому на одну вакансію подається 16 заявок спеціалістів. Якщо говорити про джунів, то тут на одну пропозицію — понад 30 кандидатів. 

І якщо ти вже засумував, то хочемо розрадити тебе статистикою початківців QA, бо їм в ІТ доводиться найскладніше. На одну вакансію джуна тестувальника — понад 100 кандидатів. 

Отже, як знайти перший DevOps-проєкт, якщо ти спеціаліст без досвіду роботи у сфері?

Відповіді знайдеш нижче. У матеріалі ми розібрали, де набратися досвіду Junior DevOps Engineer, що додати в резюме та де шукати першу роботу в ІТ ↴

Резюме DevOps-інженера: де створити й що туди додати?

Все починається з резюме. Здавалося, банальна штука, але що додати туди початківцю — не зрозуміло. Тому розпочнемо з найлегшого: пояснимо, чому CV — це важливо та де його оформити.

Професійне резюме має велике значення у процесі найму. Саме CV допоможе рекрутеру:

  • скласти правильне враження про тебе, 
  • виокремити тебе серед десятків інших кандидатів,
  • оцінити твої хард та софт скіли через досвід.

«Додавай у своє резюме тільки те, що ти дійсно знаєш. Бо потім на співбесіді буде дуже незручно, коли тебе розпитуватимуть про технологію, з якою ти насправді не працював. Пам’ятай, що немає нікого, хто знав би все. 

Коли я проводжу інтерв’ю з кандидатом, то ставлю такі питання, які допоможуть зрозуміти: як людина мислить, як пропонує розв’язати певну проблему та чи може вона займатися самоосвітою. Мені не важливо, чи є в її резюме 100 пунктів з технологіями та досвідом. Бо краще розбиратися в чомусь одному, а не потроху у всьому», 

зазначає Бред Маккой, DevSecOps Manager в Basiq.

Основні правила хорошого резюме:

  • обсяг: 1-2 сторінки, бо це не автобіографія, а ефективна самопрезентація;
  • структура: ім’я, бажана посада, контактна інформація, опис навичок та знань, досвід роботи (від останнього місця роботи до більш давніх), освіта, опис досягнень, сертифікати;
  • додаткова інформація: контакти фахівців, які можуть надати рекомендації про тебе; лінк на твій LinkedIn; фото (іноді рекрутери не розглядають кандидатів без фотографії);
  • форматування: один шрифт, логічні блоки з виділеними назвами.

Як тільки закінчиш писати резюме, відклади його та відкоригуй на наступний день, оскільки свіжий погляд може зробити тебе ефективнішим редактором. А ще, перевір на помилки через сервіс типу LanguageTool

Далі використай спеціальні ресурси типу Canva, щоб оформити резюме. Вони допоможуть персоналізувати CV та виокремити тебе, серед інших кандидатів. Останнім часом стало популярним створювати резюме у Notion, бо він гнучкіший ніж, наприклад CV maker

Важливо! Не забувай про LinkedIn.

Якщо у тебе ще немає облікового запису LinkedIn, рекомендуємо зареєструватися, бо профіль в цій соцмережі іноді може замінити резюме. Ця професійна мережа щодня допомагає рекрутерам знаходити кандидатів на різні посади. Тому, не полінуйся і ретельно заповни свій профіль та додай професійне фото.

Зверни увагу на розділ «Навички», бо саме він допоможе з’являтися в результатах пошуку на потрібні тобі вакансії.

Що додати в резюме і де отримати перший досвід роботи? 

За порадою Бреда Маккоя, перш за все зверни увагу на сертифікації та курси, бо саме вони допоможуть отримати першу роботу. 

Для резюме новачків важливо вказати: 

  • курси, семінари та тренінги, які ти відвідав,
  • свої сертифікації, 
  • участь в хакатонах і мітапах, 
  • перелік технологій, про які ти дійсно можеш поспілкуватися на технічній співбесіді.

Де отримати необхідні хард та софт скіли, які зможеш додати у резюме? На курсі «DevOps з нуля» від ITEDU. Вже скоро початок 2-го семестру, встигти записатись, місця у групі ще є.

З яких сертифікацій почати? Поради DevSecOps

Важливо! Для початку зосередься на одній хмарі.

  • AWS. Якщо ти вирішив розбиратися в цьому клауді, то краще розпочни з іспиту Cloud Practitioner. Далі рухайся за схемою, щоб отримати DevOps Engineer Professional
  • Azure. В сертифікації Microsoft Azure рекомендуємо почати з Azure Fundamentals, потім здати Azure Administrator. Для початку цього буде більш ніж достатньо.
  • GCP. Тут рекомендуємо розпочати з сертифікованого Cloud Engineer. Не так багато людей мають сертифікацію в GCP, на відміну від AWS та Azure, тому це звучить як хороший вибір.

Сертифікація DevOps: кращі варіанти у 2023 році зібрали тут

Що вивчити джуну перш за все? 

  • Terraform — чудовий IaC інструмент, який можна використовувати з усіма хмарними провайдерами, тому він високо цінується роботодавцями. 
  • Kubernetes — один з інструментів DevOps, який використовують для автоматизованого розгортання, масштабування та керування контейнерами. 

Щоб опанувати Kubernetes — пройди курс з адміністрування цієї системи.

Після того як отримаєш сертифікацію чи пройдеш курс, додавай здобутки в резюме та розпочинай розсилати CV у компанії. З таким досвідом тебе можуть взяти на стажування, запропонувати вакансію на фрілансі або у пет-проєкті. 

Найголовніше для тебе зараз — отримати досвід. І такі проєкти тобі його дадуть.

А ось практичні поради Junior спеціалістам: як стати Senior DevOps Engineer.

Як англійська впливає на пошук роботи?

Навіть якщо ти хочеш працювати на українському ринку, не час видихати й забувати уроки англійської. Бо більшість документації, матеріалів і корисних ресурсів для DevOps-інженерів — англомовні. Та й хороші знання іноземної явно виокремлять тебе серед інших кандидатів на вакансію.  

Якщо англійська — не твій козир, то ось 7 порад з її вивчення для DevOps-інженерів

Як ефективно шукати роботу DevOps-інженеру?

Перш за все, вкажи в LinkedIn, що ти відкритий до пропозицій. Далі чекни своє резюме та онови його, якщо потрібно. Тепер оціни свої навички, вміння та скіли і вйо серфити терени інтернету. 

Попередимо: не кожна платформа підійде для пошуку роботи DevOps-інженерам. Приміром на Work.ua за запитом DevOps всього 40 вакансій по усій Україні, з понад 74 тисяч пропозицій. На robota.ua — 66, із понад 62 тисяч вакансій. На Djinni, із понад 9 тисяч пропозицій, DevOps стосуються лише 506. На DOU — 141 вакансія в категорії DevOps з понад 3 тисяч.

Висновок: ті, хто шукають DevOps-фахівців обирають для своїх пропозицій профільні платформи. Якщо ти розробник, то шукати роботу на DOU — логічно, бо до 50% вакансій там призначені для різних девелоперів. Та й фільтри там підлаштовані саме під цей сегмент пошукачів. 

У матеріалі про ролі в DevOps ми розповідали, що у цій сфері вакансії можуть називатися не виключно «DevOps Engineer». І тоді вже усі ці платформи геть втрачають  пошуковий рейтинг. Приміром, на посаду DevSecOps на DOU є аж 1 відкрита вакансія. 

Які є варіанти? Зареєструватися на новій платформі з пошуку DevOps-проєктів NETFORCE Jobs. Тут 100% вакансій стосуються сфери DevOps. На платформі є можливість пройти одну технічну співбесіду на усі випадки та отримати консультацію від HR, щоб скласти професійне CV.

Післяслово

Знайти першу роботу — це ще той виклик. Але ми тут з тобою, щоб подібні виклики долати. 

Ось тобі самарі, щоб не забути послідовність дій:

  1. Вступити до ІТ-спільнот в соцмережах, щоб бути на професійній хвилі. До прикладу сюди, сюди й сюди.
  2. Підвищити кваліфікацію на курсах DevOps.
  3. Скласти іспит на обрану сертифікацію.
  4. Створити професійне резюме та оновити свій профіль в LinkedIn.
  5. Зареєструватися на NETFORCE Jobs та пройти безплатну технічну співбесіду (така пропозиція діє з нагоди запуску платформи).
  6. Розіслати CV з супровідним листом у компанії та на проєкти, що тебе зацікавили.
  7. Написати в особисті повідомлення рекрутерам в LinkedIn. 

Віримо, що твоя робота мрії от-от тебе знайде ❤ 

Щоб це відбулося швидше — пройди курс ITEDU потрібного тобі рівня, де ти сформуєш практичні навички та навчишся долати реальні виклики. Обіцяємо, після навчання в ITEDU тобі буде що додати в резюме.

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились