Starlink в Україні: можливості технології

Starlink — розробка компанії SpaceX, яка реалізує доступ до інтернету у важкодоступних куточках Землі. Це глобальна супутникова система, що забезпечує високошвидкісний широкосмуговий Інтернет з низькою затримкою. 

27 лютого Ілон Маск надав Україні доступ до цієї системи та надіслав перші 500 станцій з безплатною прошивкою. Так Ілон відповів на прохання міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова.

Зараз в Україні працює понад 10 000 станцій Starlink. Вони залучені в роботі ЗСУ, тероборони, Укрзалізниці, підтримують роботу критичної інфраструктури, медичних закладів і допомагають повернути зв’язок на деокупованих територіях.

Спочатку система працювала у Києві, Житомирі, Запоріжжі, Одесі, на Рівненщині і Волині. Але з кожним днем вона стає доступнішою для українців, адже Starlink вже працює над відкриттям свого представництва в Україні.

Про це заявив Михайло Федоров в своєму телеграмі, де пообіцяв інформувати про розвиток подій з цього питання.

20 квітня Національна комісія з питань електронних комунікацій ухвалила рішення, за яким “на період дії режиму воєнного стану використання абонентських супутникових терміналів системи SpaceX Starlink дозволяється усіма категоріями користувачів”.

Особливості Starlink

Швидке і безперебійне з’єднання Starlink досягається за допомогою приблизно 2300 низькоорбітальних супутників, що утворюють собою сузір’я. Між собою супутники спілкуються за допомогою лазерного променя.

Використання супутників на низькій орбіті робить можливими відеодзвінки, онлайн-ігри, стрімінг та інші активності, які потребують високої швидкості передачі даних, що раніше було недоступним за допомогою супутникового Інтернету. Користувачі можуть розраховувати на швидкість завантаження 100-200 Мб/с і затримку до 20 мс.

Система Starlink забезпечує підключення навіть там, де інтернет був ненадійним або повністю недоступним. Цей момент робить його актуальним і в умовах воєнних дій, за яких ворог знищує комунікаційну інфраструктуру. 

Ще однією перевагою технології є незалежність від наземних мереж — Starlink не можна відключити або зламати.

В комплект Starlink входять дві складові: термінал та антена, що обертається вслід за супутником. Під’єднати пристрій легко: потрібно тільки завантажити застосунок Starlink, розмістити пристрій так, щоб з нього було добре видно небо, і приєднати до живлення.

Разом із тим Маск у твіттері попереджає, що антени Старлінк можуть бути запеленговані російськими військами та використовуватися як мішені для обстрілу. Тож краще використовувати Starlink тільки за необхідності та розміщати антену подалі від людей. Пізніше голова SpaceX наголосив, що компанія змінила пріоритети на кіберзахист і подолання перешкод сигналу.

Висновок

Підключення України до системи Starlink забезпечує швидкісний інтернет в тих куточках країни, де він став недоступним. Зараз це дає доступ до правдивої інформації щодо війни, надає зв’язок із близькими в інших областях та допомагає в роботі важливих для перемоги структур. А в майбутньому це означатиме ще більш технологічно розвинену Україну. Тож тримаємось і віримо в краще майбутнє!

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились