Десктопний Linux наздожене macOS й Windows: 7 причин 2023 року

Якщо macOS та Windows — десктопні лідери, то дистрибутиви Linux домінують у світі серверів. Щодо суперкомп’ютерів, то тут їм просто рівних немає. 500 із 500, усі з сімейства Linux. 

Та невдовзі Linux не просто наздожене Windows і macOS, а й перевершить конкурентів на ринку настільних комп’ютерів. І на це в нас є цілих 7 причин.

Чому користувачі десктопів обиратимуть Linux у 2023 році?

Вйо до відповідей 👇

[1] Вартість нових ПК може змусити людей залишити свої старі машини та встановити Linux

Тенденція пішла ще з пандемії, коли у багатьох зросла потреба в ноутбуках для роботи вдома. Тоді індустрія комп’ютерного обладнання постраждала через проблеми із ланцюгом постачання: чіпи для нових ПК було складно отримати. Люди скуповували техніку за старою ціною, а нова надходила довго, ще й за вищими цінами.

Не забуваймо про інфляцію та ріст відсоткових ставок. Тепер і в кредит купувати ноутбуки стало утратно. Хоча ситуація трохи вирівнялася під кінець 2022-го, і виробникам, і потенційним покупцям треба трохи часу, щоб досягти балансу в нових реаліях.

Війна в Україні внесла свої корективи. І не тільки для українців. Ряд відомих компаній вийшли з ринку рф (Apple, ASUS, Dell, IBM тощо), щоб не спонсорувати тероризм. Відповідно, частка їхнього прибутку знизилася, а ціни на продукцію — зросли. 

Хоча зараз ситуація з ПК виглядає більш-менш стабільно, зовнішні економічні фактори можуть спонукати людей відмовитися від покупок нової техніки. Оскільки Microsoft і Apple припиняють підтримку старіших машин, у 2023 році більше користувачів будуть встановлювати на них полегшені дистрибутиви Linux. 

[2] Настільні комп’ютери Linux постійно вдосконалюються

Хоча Linux часто розглядають в контексті командного рядка, зараз десктопні версії цієї ОС виглядають привабливою альтернативою Windows і macOS.

Дистро Zorin OS явно націлений на наявних користувачів Windows і macOS, бо надає подібні юзер-інтерфейси. Інші дистрибутиви також намагаються зробити свої системи більш звичними для не ентузіастів Linux. Якщо вам цього не треба, то ви не побачите текстові консолі під час запуску та командний рядок. Тільки візуальний інтерфейс і звичне клацання мишею. 

Хоча інсталяція нової ОС може здатися складною, сучасні системи Linux інтуїтивно зрозуміліші, ніж ранні менеджери вікон 80-х і 90-х років.

Колись ми переклали круту статтю інженера-програміста про перехід його мами з Windows на Linux на прикладі Zorin OS. Якщо ще не читали — рекомендуємо  👌

[3] Microsoft і Apple припиняють підтримку старіших версій своїх ОС

Оскільки Microsoft і Apple намагаються перевести користувачів на новіші версії, вони припинять підтримку старіших.

Корпорація Microsoft перестала оновлювати безпеку для користувачів Windows 7 і Windows 8 у січні 2023 року. У вересні 2022 року Microsoft оголосила, що припиняє підтримку Windows 10 версії 21H1.

Apple систематично відрізає підтримку старіших версій ОС і апаратного забезпечення. Якщо користувачі не бажають переходити на нові системи, вони можуть звернутися до легких дистрибутивів Linux, які підтримують старіші машини (такі як Xubuntu).

[4] Альфа-версія Asahi Linux підтримує Apple Silicon, далі більше

З переходом Intel на процесори Apple Silicon єдиним придатним вибором для ОС на обладнанні Mac стала macOS. Asahi Linux вирішила створити дистрибутив Linux для процесорів Apple Silicon. У грудні 2022 року Asahi Linux оголосила про підтримку GPU, що стало великим проривом. 

Asahi Linux полегшить іншим розробникам перенесення Linux на Apple Silicon. Проєкт може виявитися життєздатною альтернативою macOS. Словом, Linux займає навіть більшу нішу на Mac, ніж на Windows.

Як це було в епоху PowerPC і Intel, Linux на Apple Silicon, швидше за все, сподобається розробникам і техспівробітникам, а не загальній базі користувачів Apple. Реліз першої альфа-версії Asahi Linux вже відбувся, усі деталі — тут.

[5] Linux-геймінг продовжує розвиватися

фото: SteamDeck

Попри те, що ігри на Linux самі по собі все ще далекі від мейнстриму, інтерес до цієї платформи зростає. Статистика Steam показує повільне, але постійне підвищення кількості користувачів, які використовують Linux на своїх ігрових ПК.

Відповідно до опитування Valve щодо обладнання та програмного забезпечення своїх клієнтів, здається, ігри під Linux розвиваються органічно, хоча й повільно. Наприклад, в Steam для Linux доступно багато оригінальних ігор. З Proton геймери можуть перейти на Linux, не відмовляючись від своїх старих гейм-фаворитів.

Чого варта Steam Deck, яку представила Valve. Ця портативна ігрова консоль на базі Linux для комп’ютерних ігор вже викликала неабиякий ажіотаж. Якщо Steam Deck стане успішним проєктом, розробники можуть розглянути можливість випустити нативну гру для Linux перед Windows. Або принаймні зробити порт Linux пріоритетом. 

[6] Запускати програми Windows на Linux стає простіше 

За допомогою WinApps ви можете легко керувати та запускати програмне забезпечення Windows у Linux і навіть інтегрувати його у свою систему та контекстне меню. Wine допоможе легко запускати програми Windows у Linux. Як це працює? Говорячи простими словами, Wine перетворює внутрішні команди Windows на команди, які може зрозуміти ваша система Linux. 

Існує досить багато проєктів для запуску Windows-додатків на інших платформах, заснованих на Wine:

  • CrossOver. Над проєктом працює значна частина розробників Wine. Тут випуски більш стабільні, єдиний головний недолік — Crossover платний.
  • PlayOnLinux. Проєкт повністю базується на Wine і він безплатний. Програма також доступна для Mac (PlayOnMac).
  • Bottles. Інструмент простий у використанні та має різноманітні функції. Тут ви можете запускати як програми, так й ігри.

І це лише вершина айсберга, тому пишіть свої фаворити у коментах.

[7] Chromebook кидає виклик Mac 

Chromebook — це орієнтовані на роботу в інеті ноутбуки, що працюють під керуванням налаштованої версії Linux. Вони стали популярною альтернативою ноутбукам Windows і Mac. Вони мають попит через низьку вартість і легкість адміністрування.

Багато користувачів вже відчули переваги Chromebook і, можливо, не захочуть повертатися до стандартного ПК. А з ChromeOS Flex можна омолодити свої старі комп’ютери за допомогою інтерфейсу ChromeOS. 

ChromeOS, а отже і Linux, кидають серйозний виклик Mac як альтернативній обчислювальній платформі.

Google також робить поштовх до хмарних ігор із новою лінійкою машин, орієнтованих на геймінг в Chromebook від багатьох виробників. Поки незрозуміло, як ця ідея реалізується у 2023 році, тому слідкуймо.

Післяслово

З огляду на всі ці тенденції, схоже, що десктопний Linux кине нарешті серйозний виклик Windows і macOS. Якщо ви захочете почати використовувати Linux на своєму ПК ось вам чеклист для міграції. А щоб навчитися адмініструвати цю ОС обирайте курс ITEDU відповідного рівня

Linux — це простіше і зручніше, ніж ви думаєте. 

Залишити відповідь

Дякуємо, що поділились